Annonsør-topp varsler nye reklame- og mediebyrå-allianser

Mener Try gjør lurt i å starte opp et fullservice mediebyrå.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Denne uken ble det kjent at Try og mediebyrågrupperingen GroupM går inn i et samarbeid om å gjøre T/A Opt, Trys datterselskap, til et nytt fullservice-byrå.

Les også: Try og GroupM starter nytt norsk mediebyrå: - Markedet er i rask endring

T/A Opt har vært i Trys eie siden mai i år da de kjøpte Venture Factory helt ut av byrået. Byrået, som til nå har vært et rendyrket performance-byrå, skal heretter hete Try Opt og vil være et samarbeid mellom Try-konsernet og GroupM som består av mediebyråene MediaCom, Mindshare og Wavemaker.

- Vi har fått en gavepakke

Hensikten er at byråene skal kunne bistå hverandre med kunnskap og kompetanse der det trengs. For Try Opts del vil det si at de ikke lenger bare skal tilby digital rådgivning, men også bistå kunder med tradisjonelle mediekjøp som utendørs, tv, DM, kino og radio.

- Etter samtaler med flere av våre største kunder og med Annonsørforeningen om hva annonsører ønsker seg av medietjenester, konkluderte vi med det vi gjør nå – et samarbeid med GroupM om Opt. Ikke minst med tanke på hvor fort ting går i dag, er det naturlig for oss å utvikle tjenesten til å bli et fullservice-byrå, sier Kjetil Try til Kampanje.

Målet er at kundene skal kunne få alt de ønsker seg av medietjenester samlet på ett sted, og hos de samme personene.

- Samarbeidet betyr at det blir enklere for kunden, det blir færre møter, og det vil være de samme personene som holder i jobben fra du får den til den står i media. Det vil være en fordel at de som eier løsningene har en hånd på rattet også når det gjelder hvordan mediebilde skal se ut til enhver tid, sier Try.

- Gjennom WPP sitter GroupM på mye undersøkelser, verktøy og avtaler vi nå får tilgang til, og som hadde vært mye vanskeligere å få tilgang til om vi bare hadde vært Opt uten et av verdens største kommunikasjonshus i ryggen. Vi har fått en gavepakke, vi kan tilby et fullservice-byrå nå, og det er en kjempefordel for oss, sier han.

Byråene på 90-tallet hadde mange disipliner og man skilte disse fordi det var lønnsomt. I dag er det først og fremst smart å ikke skille de (...) Kjetil Try

Try: - Det er vi som sitter i førersetet

Opt omsetter i dag for rundt 50 millioner kroner, og pengesekken vil fremover bli fordelt på Try og GroupM.  

- Omsetningen i Try Opt skal fordeles slik at den tiden GroupM brukes hos oss skal de ha betalt for, og tiden vi bruker skal vi ha betalt for. Men det er vi som sitter i førerstet, og kunder vil være kunder av Try Opt. Så dette er altså et Try-byrå med god hjelp av GroupM, sier Try. 

- Hvor mye ser du for deg at Opt nå kan vokse økonomisk? 

- Hvor stort byrået kan bli er vanskelig å si noe om. Men vi har selvfølgelig ambisjoner om en kraftig vekst, og vi vil bli overrasket om ikke omsetningen stiger betydelig, sier han.

Try og GroupM deler i dag flere av de samme kundene, blant annet Landbruket og Møllergruppen. Om disse nå vil bli kunder hos Try Opt må være opp til dem, sier Try.

- De som er kunder av Try i dag skal ikke bli tvunget til å kjøpe fullservice-tjenester om de ikke vil. Hva de gjør er helt opp til dem, sier han.

Får støtte av Anfo:

Administrerende direktør i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, mener et samarbeid med GroupM er lurt av reklamekonsernet Try.

Anfo: - Lurt av Try

Administrerende direktør i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, bekrefter at han har vært i samtaler med Kjetil Try om hvilke oppfatninger han har av hva annonsører ønsker seg i en byråavtale. Han mener et samarbeid med GroupM er lurt av Try. 

- I dagens situasjon hvor markedsføring, teknologi og media er så integrert i hverandre virker det som et fornuftig grep at et reklamebyrå som Try, som gradvis har komplettert sitt tilbud, nå tar siste steget og blir et fullverdig mediebyrå, og med det en totaltilbyder i markedet. Økt konkurranse i et marked med relativt få store aktører, i alle fall på gruppenivå, synes vi er bra, sier Drange til Kampanje. 

- Har du inntrykk av at det er slike samarbeid annonsører ønsker seg? 

- Det er mange annonsører som gjerne hadde gått for en modell med å samle flere marketing-relaterte oppgaver hos færre partnere om dette hadde vært mulig. Mange kunder vil, forutsatt at kvaliteten er høy nok, ha færre samarbeidspartnere, sier Drange. 

Mener trenden vil tilta

Man har så smått begynt å se at kreative miljøer søker seg i en retning av mediebyråtjenester. Hybridbyrået Futatsu var tidlig ute med å kombinere reklamebyrå med et mediebyrå, reklamebyrået Schjærven startet mediebyrået Re:Media i 2012, mediebyrågrupperingen Starcom har startet reklamebyrået New Work i fjor, SMFB har sin Engine, Kitchen er nå i ferd med å bygge opp en medieavdeling, og Los&Co har allerede lenge vært et fullservice-byrå.

Trenden mener Drange bare vil tilta i årene fremover. 

- Det vi allerede ser, og helt sikkert vil se mer av fremover er at kreative miljøer går i medieretningen, og mediebyråene går i kreativ retning. Dette har jo skjedd over flere år og vil nok bare tilta fremover. Ser man internasjonalt på et holdingselskaps-nivå har jo hver og en av de store grupperingene en portefølje av mediebyrå, reklamebyrå, PR byrå, osv. Rett og slett alt hva en markedsfører trenger. Hvorfor? Fordi man ønsker seg størst mulig fotavtrykk hos den enkelte kunde. I mindre skala er det dette som nå foregår i den norske byråbransjen, sier han.

Da den digitale bølgen rullet over bransjen for noen tiår siden, valgte Kjetil Try å kjøpe opp digitalbyrået Apt. Kjøpet husker han som noe som «rystet» hele bransjen. 

- Å sende ut ideer andre skal utvikle for så å løpe frem og tilbake var veldig tungvint, og det ble dårligere løsninger av det. Med kjøpet av Apt rystet vi en hel reklamebransje, men i dag har dette blitt langt mer vanlig. Nå tenker vi i samme baner når det gjelder mediekjøp, sier Try.

Det er mange annonsører som gjerne hadde gått for en modell med å samle flere marketing relaterte oppgaver hos færre partnere om dette hadde vært mulig. Jan Morten Drange, administrerende direktør i Anfo
Slår seg sammen til fullservice-byrå:

Det er denne gjengen som nå går sammen om Try Opt. Kjetil Try (til høyre) og Martin Bentzen (til venstre) i mediebyrånettverket Group M skal samarbeide om mediebyrået som skal ledes av Gunnar Stensaker (midten).

Hadde ikke sett for seg å starte mediebyrå

Try-konsernet driver nå altså både med reklame, teknologi, design, content, PR og fra i dag et mediebyrå. Kjetil Try blir lattermild når Kampanje spør om hva som blir det neste.

- Nja, vi har jo lurt på om vi skal starte en pub i første etasje, men det er jeg usikker på om vi skal koste på oss, he, he. Byråene på 90-tallet hadde mange disipliner og man skilte disse fordi det var lønnsomt. I dag er det først og fremst smart å ikke skille de, fordi alt henger sammen med alt. Mediesituasjonen gjør at vi må være over alt. Dette skal ikke skape virvar, dette skal gjøre det enklere og mer effektivt, sier han. 

- Men hadde du trodd for ti år siden at du skulle starte et mediebyrå? 

- He he, nei. Men da vi startet Opt, som var et digitalt mediebyrå, så tenkte vel noen allerede da at dette kunne utvides en gang i fremtiden. Når vi gjennom WPP-systemet har sondert oss frem til at her kan vi gjøre noe bra for begge parter, kom vi også fram til at dette er noe mange annonsører ønsker seg. Så da er jo nedsiden ganske liten og oppsiden veldig stor, sier Try.

Stensaker fortsetter som sjef

Gunnar Stensaker har ledet T/A Opt siden oppstart, og vil fortsette som daglig leder for det nye byrået. GroupM vil imidlertid ikke være representert i ledergruppen.

- Vi kommer til å rekruttere egne folk til ledelsen. Det vil si at det er ingen ansatte i GroupM som skal sitte i ledelsen til Try Opt. Jeg har mitt ledelsesteam i dag, også vil jeg etterhvert utvide og få inn noen som kan lede nye satsinger som for eksempel analoge medier, sier Stensaker til Kampanje. 

Try Opt tar med seg T/A Opts 30 ansatte, og planlegger å rekruttere ut over høsten. Hvilke eventuelle GroupM-team som vil jobbe i Try Opt er enda ikke avklart.

Kunder vil jo ikke betale to ganger for det samme produktet, så hvordan det skal fungere i praksis er jeg spent på Peder Mittet, Publicis Norway

Publicis: - Utfordring med tanke på eierskapet

Peder Mittet, administrerende direktør i en av Norges største mediebyrågrupperinger, Publicis og Starcom, sier til Kampanje at «han tror Try ser den samme utviklingen» som hans eget selskap.

- Tror du det vil bli tøffere konkurranse på sikt med et slikt byrå? 

- Kundene etterspør både helhetlig rådgivning og dyp spisskompetanse spesielt innenfor det digitale, samtidig som man etterspør mindre kompleksitet. Trys masterplan er vel å tilby et integrert produkt fra samme miljø, og det tenker jeg er riktig tenkt, sier han.

Han mener det like fullt gjenstår å svar på spørsmålet om Try og Group M vil lykkes.

- Jeg kjenner ikke til detaljene i avtalen, men de har vel en utfordring med tanke på eierskapet. Du har både WPP med Group M i spissen og Try-konsernet, og det ligger vel i kortene at Try skal kjøpe tjenester hos Group M. Kunder vil jo ikke betale to ganger for det samme produktet, så hvordan det skal fungere i praksis er jeg spent på.  

- Kunne du tenke deg å starte opp et tradisjonelt reklamebyrå? 

- Nå har vi allerede New Work på huset selv om det er et lite miljø sammenlignet med Try. Men de 15 som er her gjør det kjempebra. Så får vi se hvor utviklingen tar oss videre, sier han.

- Ser du at dette er en trend som stadig blir sterkere?

- Vi tror det kommer til å være økt etterspørsel etter et helhetlig tilbud, og det er som Try sier: tidligere opererte man i siloer, men i en heldigital verden må man jobbe mer helhetlig med all kommunikasjon. 

Annonsør-topp varsler nye reklame- og mediebyrå-allianser