Her er de beste rådene til kvinnelige ledertalenter

Selv er ikke vinneren av Årets kvinnelige medieleder i tvil om hva som er den største utfordringen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen ble torsdag kåret til «Årets kvinnelige medieleder», mens «Årets medieledertalent» er VGs avdelingsleder for nyheter, Tora Håndlykken. Prisutdelingen fant sted på Medienettverkets høstkonferanse.

Grethe Gynnild-Johnsen har tidligere vært reporter i Her og nå, Dagsnytt, korrespondent i København og har gått alle gradene i NRK. Siden 2008 har hun vært direktør for NRKs distriktskontorer og har ansvaret for all programproduksjon utenfor Marienlyst etter å ha vært redaktør for nyhetsredaksjonen og sportsredaksjonen i NRK.

Juryen gir NRK-profilen en sterk attest:

«Årets kvinnelige medieleder er en modig leder som ofte må forsvare bedriftens beslutninger og satsingsområder både internt og overfor lokalbefolkning og politikere, og hun står støtt i disse situasjonene. Hun oppleves som en synlig og tilstedeværende leder. Som personaleleder beskrives hun som omtenksom og omsorgsfull, en som husker folk, historier og navn. Hun er engasjert i menneskene hun møter».

Les mer: NRK-veteran kåret til Årets kvinnelige medieleder

Dessverre er det altfor ofte slik at kvinner må være 140 prosent kvalifiserte før de tør å satse på lederjobber. Grethe Gynnild-Johnsen

- Hvilke råd vil du gi til kvinner som ønsker å bli ledere?

- Mitt viktigste råd er følgende: Hvis du kjenner en flik av lyst til å bli leder, så må du gå inn for det! Dessverre er det altfor ofte slik at kvinner må være 140 prosent kvalifiserte før de tør å satse på lederjobber. Kvinner må slutte å tenke slik. Mitt andre råd er at ferske kvinnelige ledere må skaffe seg en erfaren mentor som kan bidra med tips og veiledning. Det er også lurt å lære seg å lytte og bruke antennene sine. Jeg anbefaler også alle å lære seg litt om lederfaget, og så må man gå for målene man setter seg, sier Grethe Gynnild-Johnsen.

NRK-lederen forteller at nysgjerrighet drev henne inn i mediebransjen i sin tid.

- Jeg har alltid hatt nysgjerrighet som ledestjerne og har prøvd å holde fast på det, det er derfor jeg er så glad i endringer. Det er viktig å huske på at endringene aldri har gått så sakte som nå. Med det mener jeg å si at det kommer til å gå fortere og fortere. Derfor må en leder være nysgjerrig på alt det nye som skjer og være åpen for det. Det kreves at vi er villige til å kjøre høyt tempo framover, understreker hun.

- Hva er den største utfordringen som leder i dag?

- Det er å omstille seg i takt med endringene i mediemarkedet, og kunne se hva som kommer. Før kunne man se endringene flere år i forkant, nå må man kjøre strategiske prosesser hele tiden. Man må være sikker på at man tar alt det som skjer og vil skje innover seg. Akkurat nå er jeg litt nervøs på om vi klarer å se hva som kommer. Enten man jobber i  NRK eller i en kommersiell mediebedrift, så står vi midt i en krevende medierevolusjon. Aldri har journalistikken hatt så gode vilkår for å nå publikum som nå. Og det kreves modige ledere for å være en del av revolusjonen som pågår.

- Jeg sier «go for it, just do it!»
Ikke sjelden går debatten om massiv mannsdominans på toppledernivå i mediene, utem at det fører til drastiske endringer. Ser man på de 10-20 største mediebedriftene i Norge, så er nær sagt alle sjefredaktører, administrererende direktører og styreledere menn. Grethe Gynnild-Johnsen kommenterer det slik:

- Jeg tror at kvinner fortsatt nøler med å ta på seg lederjobber fordi de mener de må være overkvalifiserte. Det er derfor jeg oppfordrer alle som kjenner på lysten til å «go for it, just do it!» De må skaffe seg de nødvendige rammevilkårene, som for eksempel en god mentor, og så må  de gå hjem til sine mannlige toppsjefer og si at de må være villige til å løfte fram kvinnelige ledere. Jeg er så heldig å jobbe i en bedrift med mange kvinnelige ledere. Hele NRK og NRK-ledelsen er opptatt av at vi skal ha en kultur for å skape kvinnelige ledere. Hvis man jobber i en bedrift der man ikke har noen systematikk for å utvikle kvinnelige ledertalenter, så må toppledelsen ville gjøre noe med det, sier hun.

At kvinner kan lede er det ingen tvil om lenger, fastslår NRK-direktøren.

- Det mangler ikke på kvinnelige forbilder. Gro og Erna er gode eksempler, de to har vist at det går an for kvinner å bli toppledere. At det fortsatt er langt flere mannlige ledere tror jeg skyldes kvinners forsiktighet og at gutta er flinkere til å hoppe opp på ølkassa og si at de vil lede. Kvinner må være innstilte på at de må ofre noe for å bli ledere. Det er viktig å forstå.

Jeg har aldri hørt om noe lignende og ble sjokkert over det jeg leste på Kampanje. Grethe Gynnild-Johnsen

- Håper jeg ville ha tjent det samme som gutta
Det er ikke helt mørkt, understreker NRK-profilen.

- Det finnes kvinnelige ledere i bransjen, så det skjer da noe. I NRK er flertallet av topplederne kvinner. Alle lederne for de innholdsproduserende avdelingene er kvinner. Jeg har alltid sett etter kvinnelige ledertalenter og jeg mener det er viktig at kvinner i samme posisjon som meg bidrar til å løfte fram talenter. Det er derfor slike mediepriser som «Årets kvinnelige medieleder» og «Årets kvinnelige medieledertalent» er viktige, fordi de skaper oppmerksomhet.

Da skattelistene ble offentliggjort i oktober, reagerte flere på at det stort sett er bare menn å finne blant dem som lønnes best i medie- og kommunikasjonsbransjen.

- Mannsdominansen preger også lønnstoppen i bransjen. Det er stort sett bare menn blant dem som tjener mest. Én av dem var TV 2-reporter Elin Sørsdahl, som på Twitter kommenterer Kampanjes artikkel slik: «Den første kvinnen som klarer å snike seg inn blant disse 20, får applaus».

- Det er en stor kjønnsubalanse på toppledernivå i norske mediebedrifter. Kampanjes liste omfatter også noen ledere i distributørselskapene, men det er ikke til å komme bort fra at sjefene i de største innholdsproduserende medieselskapene er menn og at menn tjener best i bransjen, sa Sørsdahl til Kampanje.

Les mer: - Den første kvinnen som sniker seg inn blant disse 20, får applaus

Grethe Gynnild-Johnsen merket seg saken.

- Listen preges av at det er gutta som sitter øverst i bransjen. Jeg håper at jeg ville ha tjent det samme som gutta hvis jeg hadde at en av disse jobbene. Men dette blir en liste som sammenligner epler med pærer. Man kan ikke lese ut fra listen om kvinner i tilsvarende posisjoner ville ha tjent mindre enn menn, fordi det bare er menn på listen, sier hun. 

Kampanje har skrevet flere artikler om kvinnediskriminering den siste tiden. Innen gründer- og teknologimiljøene fortelles det om tilfeller der menn med makt og penger utnytter unge kvinner.

Les mer: Tar oppgjør med sexistisk kultur i gründermiljøer

Les mer: - Har vært episoder med ufin oppførsel

Grethe Gynnild-Johnsen forteller at hun ble sjokkert over det hun leste på Kampanje.

- Jeg må si at det er veldig overraskende at det finnes slike holdninger. Jeg trodde det var helt avleggs. Hvis det finnes, må det bekjempes med alle tenkelige midler. Jeg har aldri hørt om noe lignende og ble sjokkert over det jeg leste på Kampanje. Jeg har også hørt mange historier fra mediebransjen i gamle dager, men jeg aner ikke noe om sannhetsgehalten i de fortellingene, sier hun.

- Har du som kvinnelig leder noen ganger vært nødt til ta tak i kvinnediskriminering på arbeidsplassene?

- Jeg har aldri vært borti noe lignende og jeg aldri fått slike klager på bordet. NRK er en veldrevet og stor bedrift og man ville slått hardt ned på slik oppførsel.

Markante sjefer: Tidligere vinnere av Årets kvinnelige medieleder

  • 2015: Vibeke Furst Haugen, direktør for Marienlyst-divisjonen i NRK
  • 2014: Jane Throndsen, magasinredaktør i VG
  • 2013: Tove Nedreberg, administrerende direktør i Adresseavisen
  • 2012: Britt Sofie Hestvik, adm. direktør/ansv. redaktør Kommunal Rapport
  • 2011: Annika Biørnstad, direktør kringkasting NRK
  • 2010: Trine Eilertsen, sjefredaktør Bergens Tidende
  • 2009: Marianne Drivdal, redaktør og disponent i Tvedestrandsposten
  • 2008: Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Aftenposten
  • 2007: Marianne Mowinckel, sjefredaktør i Vi over 60
  • 2006: Gry Egenes, featureredaktør Dagens Næringsliv
  • 2005: Ellen Arnstad, sjefredaktør/direktør i Henne/Aller Media
  • 2004: Tordis Aavatsmark, underholdningssjef i NRK
  • 2003: Kjersti Løken Stavrum, sjefredaktør i KK
  • 2002: Hilde Haugsgjerd, sjefredaktør i Dagsavisen
  • 2001: Brit Kyllingstad, adm. dir/ansv. red i NTB Pluss
  • 2000: Marit Haukom, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad
  • 1999: Gudrun Botnen Rollefsen, disponent Finnmark Dagblad

Her er de beste rådene til kvinnelige ledertalenter