Flere ungdom kutter skjermbruk og sosiale medier: - Nok er nok

Nye tall fra Opinion viser at ungdom bekymrer seg for egen skjermbruk, kunstig intelligens, falske nyheter og fremtiden generelt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Torsdag legger Opinion frem årets store Ung-undersøkelse, men allerede dagen før var seniorrådgiver Vilde Vågsland på plass på Kampanjes konferanse «Influencer & SoMe Marketing i 2023» for å slippe de første tallene.

Dette er en landsrepresentativ undersøkelse som tar pulsen på generasjon z – i dette tilfellet ungdom mellom 15 og 25 år – og årets tall avdekker en kamp mellom ungdommene og smarttelefonen om å gjenvinne kontrollen over eget liv.

- Den blå skjermen har hatt kontroll over unges liv leve. Dette er den første generasjonen som virkelig har vokst opp med digital tilstedeværelse. Nå hører vi flere si at nok er nok, sier Vågsland.

Én av tre forteller at de bruker mindre tid på skjerm og sosiale medier nå enn de gjorde for et år siden. Dermed forsterkes en trend Opinion kunne se konturene av allerede under pandemien.

- Da begynte vi å se en nedgang og nå får vi bekreftet at én av tre har brukt mindre tid på skjermen det siste året. Det er utypisk for denne generasjonen som er født med telefonen i hånda.

Det er først og fremst frykten for negative konsekvenser for den mentale helsen som gjør at flere nå forsøker å begrense seg ifølge Vågsland.

- De ser at skjermtiden går på bekostning av andre ting som gir den mer enn scrolling på TikTok.

Les også: 500 markedssjefer om TikTok - halvparten skygger banen

Over halvparten ser pessimistisk på fremtiden

Funnet underbygges av at den regelmessige bruken av fire av fem sosiale medier går tilbake i Opinions undersøkelse. Det vil si at færre ungdom bruker Facebook, Snapchat og Instagram regelmessig år sammenlignet med i fjor. For TikTok ligger andelen stabil på 57 prosent.

- Lykkes ungdom med å ta tilbake kontrollen?

- De synes det er kjempevanskelig. Det er ingen som oppfordrer dem til å gjøre det. Det er heller det motsatte. De blir oppfordret til å bruke mer tid, sier Vågsland.

Verktøy som tidsbegrensing på apper krever en høy grad av selvdisiplin, påpeker hun.

- Det er én ting å slå tidsbegrensingen på, men det er de selv som slår det av.

Det er ikke bare sosiale medier som skaper bekymringer for ungdom. Tre av ti er bekymret for utviklingen innen kunstig intelligens og rundt halvparten er bekymret for spredningen av falske nyheter og desinformasjon.

For første gang spør Opinion om hvordan ungdom stiller seg til egen fremtid, og her er svarene nedslående. Hele 52 prosent er pessimistisk med tanke på fremtiden, mens bare 11 prosent er optimistiske. Resten er nøytrale. Det er en overvekt av jenter som er negative, forteller Vågsland, mens en høyere andel gutter, tjuåringer og unge med høyere utdanning utgjør optimistene.

- Det er ingen tvil om at det har skjedd utrolig mye de siste årene som har påvirket det å være ung. Det har vært klimakrise, pandemi og økte priser. Velstanden vi millennials har vokst opp med, rokkes det litt ved med denne generasjonen, sier hun.

Delte om fremtiden:

Fra venstre: Studentene Maren Gran, Maja Murvold, Inger Haugsjå og Lukas Molvær ser ulikt på fremtiden og egen skjermbruk. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Hva blir det neste?

Undersøkelsen ble presentert for første gang på Hotel Continental i Oslo onsdag denne uken. To trikkestopp østover, utenfor Høyskolen Kristiania, møter vi studenter som både kjenner og ikke kjenner seg igjen i undersøkelsen.

Maja Murvold (22) og Inger Haugsjå (21) studerer begge HR, organisasjonspsykologi og ledelse på Høyskolen Kristiania. Deres bekymring handler om å ikke vite hva fremtiden bringer.

- Jeg kan kjenne på en bekymring fordi man aldri kan vite hva som kommer til å skje, og kan være pessimistisk fordi man er usikker på fremtiden grunnet krig og store endringer de siste årene. Man tenker jo litt, «hva blir det neste?», spør Murvold.

Hun er blant dem som har redusert skjermtiden i løpet av de siste tolv månedene.

- Vi hører så mye om det i dagens samfunn at vi skal være flinkere til å bruke mindre tid på skjerm, for å være mer pålogga og leve i nuet. Det er det mye større fokus på det enn tidligere, og det har jeg tatt til meg.

Hun anslår at hun bruker mellom fire til fem timer daglig, som fordeles mellom Instagram og TikTok.

Studievenninnen Haugsjå tror hennes skjermbruk er det samme som i fjor.

- Jeg bruker mest tid på Instagram, Snapchat og TikTok. Det tok lang tid før jeg lastet ned TikTok, men nå er jeg hektet, forteller hun.

Og anslår at hun bruker inntil tre timer daglig.

- Jeg kan fort bli litt lei sosiale medier, og da må jeg gjøre noe annet, sier Haugsjå.

Les mer: Superinfluencer selger for over 100 millioner på TikTok – her er den nye shoppingtrenden

- Bruker mellom åtte og ti timer om dagen

Maren Gran (24) studerer osteopati er ikke blant dem som ser pessimistisk på fremtiden. Men hun tror at utviklingen i bruk av sosiale medier kan bidra i den retningen.

- Mange blir påvirket av sosiale medier og hvis utviklingen fortsetter i den grad det gjør nå, så ser jeg ikke lyst på fremtiden. Og da tenker jeg på personlig basis om hvordan folk har det. Og hvis man hele tiden blir yngre når man eksponeres for sosiale medier, så er heller ikke den retningen særlig positiv, sier Gran til Kampanje.

Hennes største bekymring er bilder som er manipulert av kunstig intelligens.

- Jeg har heldigvis aldri vært utsatt for det selv, men akkurat det synes jeg er kjempeskummelt. 

Lukas Molvær (21) studerer data science og han er heller ikke pessimistisk med tanke på fremtiden. 

- Men jeg skjønner at det kan være lett å bli det fordi det pushes i media hele tiden. Men personlig kjenner jeg ikke på det i hele tatt, forklarer han.

Molværs skjermtid har heller ikke blitt mindre på ett år.

- Jeg er ikke en del av den statistikken. Jeg bruker et sted mellom åtte og ti timer daglig. Det er cirka likt som i fjor, og jeg bruker absolutt ikke mindre tid, men heller litt mer.

Flere ungdom kutter skjermbruk og sosiale medier: - Nok er nok