500 markedssjefer om TikTok - halvparten skygger banen

- Vi skal være på den sikre siden, sier kommunikasjonstopp i Ringnes.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I den store nordiske undersøkelsen til de tre ledende bransjepublikasjonene Resumé i Sverige, Markedsføring i Danmark og Kampanje, «The Nordic CMO-survey», kommer det frem hvilke teknologiplattformer som er de viktigste for markedssjefen i 2023.

- Det er stor enighet mellom de tre landene om at Google er den viktigste teknologiplattformen for bedriftens markedsføring, sier Oda Vedlog Kveen, markedsdirektør i Synlighet.

Hun har sammen med de tre nettavisene gjennomført undersøkelsen der over 500 markedssjefer i Norden svarer på en rekke spørsmål om markedssjefen rolle og tanker om fremtiden. På pallen for øvrig finner en trauste plattformer som Facebook og kanskje mer overraskende LinkedIn og en må helt ned til en sjetteplass for å finne den raskest voksende teknologiplattformen i både verden og Norge, TikTok.

- Det er en av de raskest voksende kanalene, så bedrifter som tar sikte på en posisjon her, kan oppnå kraftig vekst og first mover advantage. De bedriftene som ikke inkluderer TikTok i sin kanalmiks vil naturligvis ikke vekte kanalen som viktig. Dermed vil Tiktok trolig ikke få en topplassering, men det vil ikke overraske oss om kanalen klatrer noen plasser de neste årene, sier Kveen.

Det kan ha sammenheng med at fortsatt sier halvparten av annonsørene «nei» til å prøve ut TikTok som markedsføringskanal i løpet av 2023. Det kommer frem i undersøkelsen «The Nordic CMO-survey».

Les også: Dette skiller den norske, svenske og danske markedssjefen: - Opptatt av å vinne priser

Den stadige veksten i brukertall, inntil videre lave priser og en plattform som skiller seg ut fra de andre, gjør TikTok til en spennende kanal for mange av våre annonsører. Alexander Hermansen, Group M

- Vi skal ikke markedsføre oss på TikTok

TikTok har i dag snaue to milliarder brukere globalt og nærmere 1,7 millioner profiler over 18 år i Norge, ifølge analyseselskapet Meltwater. Men det frister likevel ikke for bruskjempen Ringnes.

- Vi har sagt vi ikke skal markedsføre oss mot barn under 16 år og slik vi ser det er det vanskelig å unngå dette på TikTiok. Vi føker ikke at vi har kontroll på målgruppen på TikTok, sier kommunikasjonsdirektør i Ringnes, Nicolay Brusgaard, til Kampanje.

TIkTok-veksten har vært særlig høy i de unge målgruppene der om lag halvparten av 18-29-åringene sier de nå benytter seg av TikTok én til flere ganger daglig, ifølge Ipsos.  Problemet er likevel at mange er under 18 år også. For enkelte annonsører er alderen på brukerne av den kinesiskeide videodelingstjenesten et problem, selv om han sitter med brusproduktene Pepsi Max og Solo som nytes også av de under 18 år.

- Vi skal være på den sikre siden og derfor har vi valgt å si nei, sier han.

- Er det fristende å være der, når man ser hvor mange som er til stede på TikTok? 

- Når vi har tatt en beslutning om at vi ikke skal markedsføre oss mot de som er under 16 år, så må man også gjøre det som skal til for å unngå det. Vi får styre unna den fristelsen, sier han.

TIkTok skaper med andre ord hodebry for flere enn vår justisminister Emilie Enger Mehl som er den norske politikeren med størst gjennomslagskraft på den nye plattformen.  TikTok er et kinesisk sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer, i all hovedsak gjennom en mobilapp. Videoene spenner over alt fra sangmiming, humor, dans eller matlaging. Ifølge Meltwater er noen av de største profilene på plattformen i dag Alexandra Joner, Helene Olafsen, Mikkel Christiansen og Sandra Thoen. Av selskaper dominerer Politiet Nettpatrulje og Redningsselskapet.

Google viktigst:

I The Nordic CMO-survey stilte vi over 500 markedssjefer i Norden følgende spørsmål: Hvis du skulle rangert teknologiplattformene etter viktighet for din bedrifts markedsføring på en skala fra 1 – 8 (der en - 1 - er viktigst), hvordan ville rangeringen sett ut?

Tar Sats på TikTok

TikTok eies av det Beijing-baserte selskapet ByteDance som ble startet i 2012 av Zhang Yiming, og i motsetning til Ringnes er det også mange som ønsker å utforske annonsemulighetene som ligger på Tiktok. I den nordiske undersøkelsen blant markedssjefene i Norge, Sverige og Danmark, kommer det frem at 20 prosent allerede bruker plattformen i markedsføringssammenheng i dag og ytterligere 18 prosent sier de gjerne vil prøve det ut i år.  En av dem som bruker kanalen er nordisk markedssjef i Sats, Marianne Orderud. Hun sier treningsskjeden startet å teste ut kanalen for rundt åtte måneder siden.

- TikTok er en spennende mediekanal som vi i Sats bruker både organisk og betalt. For oss er TikTok både en merkevarebyggende kanal og en salgskanal, sier Orderud.

Orderud og Sats bruke i dag TikTok i forbindelse med sin nye studentkampanje.

Nordens største treningskjede lanserte sist måned «The Train Your Brain Initiative» hvor studenter på universitetsnivå får muligheten til å trene helt gratis i eksamensperioden.

- Vi produserer innholdet vårt på en annen måte enn vi gjorde for ett til to år siden. For eksempel gjør vi nå mye mer med mobilen, både film, foto, lyd og tekst i app’er og vi ser at vi klarer å konvertere mange fra TikTok, sier hun.

- Hva er oppskriften?

- Mer autentisk og upolert er nøkkelen, noe vi i SATS kan like.

Hun mener TikTok «er en av landets raskest voksende mediekanaler» i dag og at det her er mulig å treffe «en stor mengde nordmenn».

- Vi treffer her en målgruppe som er i en underholdningsmodus, og som regel har lyden aktivert, da innholdet er vanskelig konsumerbart uten lyd. Vi opplever også å få god rekkevidde i kampanjen, sier hun.

Nordisk markedsdirektør i treningssenterkjeden Sats, Marianne Orderud.

- Vil alltid være en utfordring

Ifølge Meltwater åpner TikTok for målretting av annonser helt ned mot 13-årsalderen, mens man kun får data på brukere fra 18 år og oppover. TikToks egne data forteller at annonser på plattformen i dag har en dekning på nesten 40 prosent av de over 18 år i dag.

- Vil du si dette med alder er en av TikToks største utfordringer?

- Ja, dette vil alltid være en utfordring på alle mediekanaler der man ikke trenger å være innlogget, dette gjelder TikTok så vel som Dagbladet.no og Nettavisen. Målrettingen er satt til over 18 år. For de som ikke er innlogget vil algoritmene til TikTok sikte mot å unngå alle under 18 uansett, men akkurat hvordan algoritmene fungerer er ikke noe vi per nå har innsikt i, sier Orderud.

Hvor stor TikTok som annonsekanal er vanskelig å anslå, men at annonseomsetningen i dag er på noen titalls millioner kroner i Norge, er nok ikke å ta i for mye. Da Snapchat kom på det norske markedet tok det noen år før omsetningen gjorde seg gjeldende i regnskapene og Snapchat i Norge måtte vente til 2021 før de krysset 100 millioner i omsetning.

- Om vi ser historisk på andre sosiale medier som har fått godt fotfeste i Norge, ser vi lignende trend med TikTok i den fasen de er i nå. Den stadige veksten i brukertall, inntil videre lave CPM-priser (kost per tusen, red. anm.)og en plattform som skiller seg ut fra de andre, gjør TikTok til en spennende kanal for mange av våre annonsører, sier sosiale medier-sjefen i GroupM Nexus Norway, Alexander Hermansen.

Han mener det er en betydelig økt interesse rundt TikTok hos norske annonsører.

- Mange er forsiktige, men vi har sett et skifte det siste året hvor flere annonsører tester mulighetene på plattformen. Med gode priser og målgrupper du kanskje ikke får like godt tak i på andre plattformer akkurat nå, blir Tiktok en plattform som stadig er oppe til diskusjon. sier Hermansen.

Også Marianne Orderud mener TikTok er en rimelig priset annonsekanal.

- Varelageret for annonser er meget stort, da frekvensen på seeing hos brukerne er meget høy. For brukere av TikTok ser vi en gjennomsnittlig bruk på hele 72 minutter i snitt i Norden. CPM-priser er derfor meget lave sammenlignet med andre sosiale plattformer. Fortsatt er den relativt lav, men vi ser også tendenser til lengre seertid på annonsene enn hos konkurrenter, spesielt hvis innholdet er tilpasset kanalens egenskaper, sier hun.

Her kan du se en av de nyeste reklamesnuttene til Sats på TikTok.

500 markedssjefer om TikTok - halvparten skygger banen