Denne uken samlet Kulturdepartementet mediebransjen til en nordisk mediekonferanse på Nasjonalmuseet i Oslo der temaet var hvordan de store, globale teknologigigantene og ikke minst ny teknologi påvirker og utfordrer den demokratiske samtalen vår. En av dem som var invitert til konferansen var teknologistrateg i dansk TV2, Bo Bergstedt, som snakket om «deepfakes» og som for anledningen hadde laget en rekke ulike motiver og bilder av verten for dagen, kulturminister Anette Trettebergstuen.
Fra scenen kunne Bergsted gjennom bruk av kunstig intelligens og autogenerering av tekst til bilder vise frem statsråden som både Munch- og Rubens-malerier, som Disney-prinsesse, digitalt maleri, hårmodell og som en 70 år gammel dame.
- Det var en underlig opplevelse å se seg selv, samtidig som det ikke var meg. Det var kuriøst og artig, men det som sitter igjen som en delt opplevelse, er at dette kunne jeg bedt den kunstige intelligensen lage bilder av og jeg ville fått det på sekunder. Da er det ikke like morsomt lenger, sier Trettebergstuen til Kampanje.
Av motivene den danske teknologitoppen kunne ha vist, men som han aldri laget for å unngå at bildene senere kunne bli spredt på nettet, var Trettebergstuen som heiser et naziflagg, møter Putin eller lager en brannbombe.
- Det sier alt om hvor mektig og farlig den teknologien kan være.
- For dette er farlig?
- Absolutt. Dette verktøyet i feil hender eller hender med dårlige hensikter er ekstremt skummelt, sier Trettebergstuen.