Syv av ti mener reklame kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet - men det pekes på «et kjempeproblem»

Et stort flertall av norske annonsører mener det bare vil bli mer markedskommunikasjon rundt «bærekraft» det neste året.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

75 prosent av annonsørene mener markedsføring og merkevarer kan utgjøre en forskjell i det grønne skiftet. Det kommer frem i en rapport lagt frem av annonsørforeningen Anfo torsdag denne uken.

- I Norge ser vi at markedsføringen i større grad kretser rundt miljø, klima, forurensing og karbonavtrykk. De som har studert de siste års vinnere av Cannes Lions skjønner hva vi mener. Den er nesten vanskelig å finne en Cannes-vinner som ikke inkluder bærekraftsmål i kampanjen på et eller annet vis, skriver Anfo i rapporten.

Samtidig mener syv av ti annonsører at de tror «bærekraft» i mye større grad vil være en del av deres markedskommunikasjon om ett år.

- Man kan si mye om at reklame- og markedsføringsbransjen selv er en motor i forbrukskarusellen. At vi er en del av problemet. Men vi velger å tro at kommunikasjon som fag og vi som markedsføringsfolk har en iboende kraft som kan gjøre oss til endringsagenter for en grønnere klode, står det videre.

Under «Den store annonsørdagen» torsdag hadde Anfo invitert forfatter, bærekraftspesialist og rådgiver Thomas Kolster fra Goodvertising. Han er enig i at markedsføring kan komme til å spille en viktig rolle i det grønne skiftet.

- Jeg er 100 prosent enig i det. Jeg tror imidlertid balansegangen går på å markedsføre på en autentisk måte. Problemet i dag er at publikum tenker på bærekraftig markedsføring på en kynisk måte: «Tror vi egentlig på det grønne budskapet», sier Kolster.

Les også: Norske annonsører ser mørkt på 2023: - Vi kjørte ut av én tunnel og inn i en annen

Nærmere 50 prosent av byråene mangler kompetanse eller utdanning innenfor dette. Det er et kjempeproblem. Thomas Kolster, Goodvertising

- Vanskelig å vinne tilliten nå

Thomas Kolster, som for mange er kjent for begrepet Goodvertising, tror at tilliten mellom publikum og annonsør er tynnslitt på dette feltet.

- Jeg tror dessverre det er vanskelig å vinne tilliten nå. Derfor må vi gå bort fra det annonsørene gjør, til å vise hva publikum kan gjøre. Alle undersøkelser viser at, ikke bare nordmenn, men globalt vil vi gjøre endringer.  sier Kolster.

Han mener det særlig er den yngre generasjonen som «er engasjert i dette.»

- Men den eldre generasjonen vil at deres barn og barnebarn skal vokse opp i en bedre verden. En utfordring vi stor overfor er kjøpekraft. Eksempelvis koster økologisk varer på tvers av kategorier mer enn andre varer. I disse tider må vi også se hvordan det går med folks holdninger og lommebok, sier han.

Han oppfordrer derfor annonsørene, innenfor kommunikasjon, å løsrive seg fra hva de gjør, og fokusere på publikummet de ønsker å nå ut til.

- Mitt budskap er å endre kommunikasjonen fra alt det gode du selv gjør, til å fokusere mer på hva vi kan gjøre og hjelpe oss med å skape forandring, sier Kolster.

Alvorlig på Latter:

Thomas Kolster snakket alvorlig om markedsføring og bærekraft under Anfo-konferansen Den store annonsøredagen på Latter Scene torsdag. Foto: Eivor Eriksen.

- Byråene mangler kompetanse eller utdanning

Kolster mener videre at annonsører burde opprettholde et regelmessig bærekraftig fokus over en lengre periode for å vinne publikums tillit. Han er imidlertid bekymret for kunnskapsgrunnlaget til annonsørene hva angår bærekraft.

- Et problem for bransjen vår er at vi mangler kompetanse innenfor bærekraft. Nærmere 50 prosent av byråene mangler kompetanse eller utdanning innenfor dette. Det er et kjempeproblem. Hvis vi ikke får denne kompetansen så faller vi gjennom, og det kan være farlig for virksomheten vår, sier Kolster.

- Så bransje burde ta noen bærekraftskurs?

- Helt klart. Vi har ikke fulgt med. Det skjer mange ting i bransjen vår som vi skal holde oss oppdatert på hele tiden, men bærekraft er den største trusselen vi står overfor, sier han.

- Vi er ikke ute etter å belære forbrukerne

Finans- og forsikringsselskapet Storebrand er bidragsyter i Anfo-rapporten og har ifølge seg selv jobbet med bærekraft i over 25 år. Selskapet har blant annet blitt kåret til verdens mest bærekraftige forsikringsselskap og ligger høyt oppe på listen «Global 100»-listen for verdens mest bærekraftige selskap.

Leder for mediestrategi og investeringer, Jon André Sæther, sier til Kampanje at bærekraft er noe som ligger latent i så å si alle avgjørelser som selskapet tar.

- Bærekraft for oss er mye mer enn eksempelvis 50 prosent mindre plast i en potetgullpose. Vi er et bredt finanskonsern og har muligheten til å påvirke på mange måter. Vi har goldt på med bærekraft i lang tid og har jobbet med alt fra hva vi investerer våre kunders penger i, til å aktivt gå inn i styret til bedrifter vi investerer i og sette krav. I tillegg gjør vi vårt for å ha orden i egne rekker, sier Sæther.

- Kolster mente annonsørene burde annonsere mer mot hva forbrukerne kan gjøre, og ikke så mye på hva bedriftene selv gjør. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

- For å snakke med bakgrunn i Storebrand så ja, det kan være smart å veilede forbrukerne til å gjøre fornuftige valg, men vi er også opptatt med å vise hvilke valg vi tar med forbrukernes investeringer. Vi er ikke ute etter å belære forbrukerne og si at «dere må ta deres del av kampen». Vi er vårt ansvar bevisst, sier Sæther.

Han viser til forsikrings- og bankselskapets siste reklamekampanje.

- Her oppfordrer vi folk til å snakke sammen for å forhindre utenforskap, for vi sitter på data om uførheten i Norge. På dette tema sitter vi på masse innsikt gjennom forsikringene våre. Sånn sett er det en oppfordring til forbrukeren, sier han.

- Kolster tror også at det er en mangel på kompetanse rundt bærekraft i bransjen. Hva er ditt inntrykk?

- De jeg jobber med, både internt og eksternt samt andre annonsører, så opplever jeg god kompetanse på området. Man vil alltid finne bedrifter som kaster seg på og driver med grønnvasking, men generelt i Norge så opplever jeg bevissthet og kompetanse, sier Sæther.

Les også: Storebrand tar samfunnsansvar i ny kampanje: - Alle kan utgjøre en forskjell

Syv av ti mener reklame kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet - men det pekes på «et kjempeproblem»