Norgessjefen i NoA gir seg etter 11 år: - Jeg er en stayer, men drives også av utvikling og endring

- Da jeg begynte i Making Waves var vi 90 stykker og i dag har jeg nesten 900 kolleger i North Alliance, sier Kim Ydse Krogstad.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En av toppene i byrågruppen The North Alliance (NoA) slutter etter mange år som både kommersiell direktør og leder av NoA Ignite (tidligere Making Waves, red. anm.), og de siste to og et halvt årene som sjefen for alle NoA-byråene i Norge.

- Jeg er en stayer, men også en som drives av utvikling og endring. Jeg hadde nok ikke sett for meg at jeg skulle være så lenge som 11 år i NoA. Når jeg nå har vært her så lenge, er det fordi reisen har vært helt fantastisk med mange dyktige folk og kolleger, spennende kunder og en utrolig utviklingstakt i selskapet. Det har det vært, det er det i dag og det vil det fortsette å være også etter at jeg har sluttet, sier han.

Arbeidende styreformann i North Alliance og grunnlegger, Thomas Høgebøl, mener det ikke er overraskende at noen slutter etter så mange år.

- At Kim velger å søke nye utfordringer etter 11 år i samme system er naturlig. Han har hatt ulike roller underveis, og har vært en helt sentral bidragsyter i å bygge det NoA vi ser i dag, og det er vi svært takknemlige for. Vi er godt i gang med søket etter en ny leder for NoA i Norge, og håper å ha det på plass i løpet av fjerde kvartal, sier Høgebøl.

Les også: Tar over som ny sjef i Making Waves: - Rett og slett en utrolig spennende jobb

Dansk på toppen:

Thomas Høgebøl pekte på Mikael Jørgensen fra Danmark for å finne sin nye administrerende direktør. Norgessjefen Kim Ydse Krogstad avviser at det har sammenheng med at han nå slutter.

Endringer i toppen

Krogstad kom inn i Making Waves som kommersiell leder noen år før teknologi- og designselskapet ble en del av NoA, og han sier det har vært en utrolig reise.

- Da jeg begynte i Making Waves var vi 90 stykker og i dag har jeg nesten 900 kolleger i NoA.

Han sier samarbeidet med Høgebøl har vært viktig for ham i løpet av disse årene.

- Jeg har jobbet tett med Thomas Høgebøl de siste årene og har vært drevet av hans ambisiøse visjon for NoA, sier han.

Tidligere i år ble det klart at Thomas Høgebøl overlot direktørstolen til danske Mikael Jørgensen som ble sjef for hele NoA-gruppen, mens Høgebøl skulle jobbe som arbeidende styreleder og dermed fokusere enda mer på vekst og oppkjøp.

- Har det spilt inn på din beslutning? 

- På ingen måte. Helt siden Thomas fortalte om endringen, tenkte jeg det var et smart grep. Jeg har også kjent Mikael i åtte år og jobbet veldig tett med ham, så om noe var det bare med på å gjøre valget vanskeligere, sier han.

Les også: Byrågiganten NoA øker omsetningen til 1,5 milliarder – samtidig skjer det store endringer i toppen

Usikker på neste jobb

Hva han skal gjøre nå er ikke klart, men Krogstad sier at han etter mange år «trenger nye impulser».

- For meg betyr det å utnytte min egen kompetanse og erfaring til å løse nye problemer på nye måter med nye folk. Jeg tror at jeg vil få en vekst- og utviklingskurve som er brattere andre steder nå, sier han. 

- Så du har ikke noe konkret å gå til akkurat nå?

- Hadde jeg ønsket å fortsette med det jeg gjør i dag, så ville jeg nok ha valgt å fortsette i NoA. Det finnes ikke bedre steder. Men på jakt etter nye impulser ser jeg meg derfor om etter noe litt annet. Men jeg skal bruke tid på å vurdere alternative retninger, og til å gjøre de vurderingene på en skikkelig og ordentlig måte, sier han.

Spurt om noe han har savnet i jobben de siste årene, er det å jobbe litt mer operasjonelt.

- Det jeg drives av er å skape ting sammen med flinke folk. Jeg liker å være hands on og i NoA-kontekst betyr det å jobbe med kunder, men når du leder seks byråer og nesten 300 ansatte så er det vanskelig å finne tid til det. Jeg har nok savnet mer tid til å jobbe med teamene som hjelper kundene våre, sier han.

- Det morsomste og mest givende

Han er med på at han kan klassifiseres som et såkalt «tech-hode» og dermed befinner seg i et jobbmarked der det koker med tanke på etterspørsel, noe Kampanje omtalte fredag før helgen.

- Jeg kommer ikke til å gå i retning av noe som ligner veldig på NoA eller NoA Ignite. Men det er mange andre områder hvor det er behov for den samme kompetansen og det kan både være i eiermiljøer som private equity og venture capitalist-fond eller på kundesiden, sier han.

- Hva har vært mest morsomt med å være i NoA-systemet?

- Det må blir folkene, samarbeidet mellom byråene og hele kulturen. Det har vært det morsomste og mest givende.

Les også: Making Waves topper likestillingskåring

Finansdirektør blir midlertidig sjef

Han blir i NoA frem til jul og sier nyheten har vært ute internt en stund etter at han først orienterte arbeidende styreleder Thomas Høgebøl og administrerende direktør Mikael Jørgensen.

- Det har vært en ryddig prosess fra alle parter, og Thomas og Mikael har funnet gode midlertidige løsninger, sier han.

Det er Lars Kreken, finansdirektør i North Alliance-ledelsen og styreleder i NoA Ignite, som tar rollen som midlertidig leder av NoA Norge.

- Det var veldig bra og raust og gir meg fleksibilitet til å orientere meg mot mitt neste eventyr.

- Hva slags helsetilstand befinner byråene i Norge seg i når norgessjefen slutter?

- Det går bra i NoA på gruppenivå og det går bra i Norge. Vi har vært påvirket av korona, men pilene peker oppover selv om det har vært litt flatere under korona enn normalt.  Et område vokser imidlertid vanvittig og det er det nye kompetanseområdet vårt – datadrevet salg og markedsføring og selskapet NoA Connect. Der er det definitivt størst fart akkurat nå.

- Tanken om å slutte, fikk den næring under koronapandemien? 

- Nei, under korona har det vært fullt fokus på å lede de norske selskapene, sier han.

- Så nå må du selge deg ut?

- Jeg er partner nå og da er det sånn at alt som er relatert til eierskap og aksjer håndteres innenfor de rammene som er nedfelt i aksjonæravtalen. Utover det har jeg ikke så mange kommentarer rundt akkurat det. 

- Har NoA vært en lukrativ reise økonomisk? 

- De som er inne som partnere, og det er mange, høster av den suksessen som vi sammen skaper og suksessrikt har det vært. Men vi er ikke partnere på grunn av den økonomiske oppsiden. For min del har det handlet om å være en del av NoA-familien.

Her kan du se alle tallene til North Alliance-gruppen. Allt tall i MNOK. Omsetningen øker - men krymer resultatet på driften

North Alliance 2020 2019 Endring i %
Omsetning 1.453,2 1.169,3 + 24
Driftsresultat 25,1 33,3 - 24
Resultat før skatt 9,0 8,2 + 9 

Norgessjefen i NoA gir seg etter 11 år: - Jeg er en stayer, men drives også av utvikling og endring