Nordmenn bruker bare 30 sekunder daglig på HBO før ny lansering - avviser at merkevaren har mistet slagkraft

HBO Max-sjefen skylder på innholdstørke, men lover mye nytt innhold når den nye tjenesten rulles ut 26. oktober.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Everything you love. All in one place», lover HBO Max i sin nye reklamekampanje. Budskapet skal være godt synlig ukene og dagene før tjenesten går på lufta og erstatter ni år gamle HBO Nordic i Norge. Torsdag hadde tre av selskapets europeiske og nordiske sjefer tatt veien til Oslo for å gi norske journalister en innføring i hva som blir nytt.

Kort fortalt blir det mer innhold til en bredere målgruppe. Ikke minst vil utvalget av filmer fra arkivet til Warner Bros. bli bedre, i tillegg til nye filmer som ankommer tjenesten bare 45 dager etter at de har hatt premiere på kino.

HBO Max vil også være hjemmet for nye nordiske og internasjonale dramaserier under merkelappen Max Originals. Det er her vi vil finne andre sesong av norske «Beforeigners» når den har premiere i desember, samt danske «Kamikaze», basert på en bok av Erlend Loe, og svenske «Lust», med Sofia Helin.

Men der Viaplay lanserer 50 såkalte «originals» bare i år, sikter HBO Max mot et langt lavere antall nordiske titler.

- Ambisjonen er et sted mellom seks og ti titler i året, fordelt utover Norden og mellom «scripted» og «unscripted», sier Christian Wikander, som leder arbeidet med nye TV-produksjoner i Norden for HBO Max.

Kvalitet, ikke kvantitet, var et gjennomgangstema på torsdagens presentasjon.

- Vi går ikke for volum, vi går for ypperlig historiefortelling. Vi er faktisk veldig kresne, sa Wikander tidligere i presentasjonen.

Han viser til «Beforeigners» som et eksempel på hva HBO Max leter etter. Der tas et velkjent konsept, en politiserie, og tilføres et originalt element, i dette tilfellet folk som kommer fra fortiden.

Når andre sesong har premiere, rulles den samtidig ut i alle andre land der HBO Max er til stede, inkludert USA.

Les mer: HBO Max kutter prisen i Norge - slik blir den nye tjenesten

Tøff kamp om oppmerksomheten

Her hjemme kan ikke lanseringen av HBO Max og nye seermagneter komme raskt nok. Ifølge Kantars TV-undersøkelse, brukte nordmenn i snitt 30 sekunder daglig på HBO Nordic i september.

Dette snittet tar utgangspunkt i alle TV-seere mellom 10 og 79 år, også de som ikke har et aktivt abonnement på HBO Nordic. Tallet er likevel langt under andre sammenlignbare tjenester, som Disney+, som vi i snitt brukte over fem minutter på hver dag i september, og Netflix, som la beslag på åtte minutter av TV-tiden vår.

- Har HBO-merkevaren mistet noe av slagkraften den hadde da dere lanserte HBO Nordic i 2012?

- Nei, vi har ikke mistet kundebasen. Vi har vokst i alle disse årene. Det finnes mange forskjellige målinger, og vi har heldigvis våre egne målinger. Det er klart at vi også ser på konsumdata, og det er veldig viktig for oss at kundene ikke bare betaler for en tjeneste de ikke bruker, sier europeisk HBO Max-sjef Christina Sulebakk til Kampanje.

Hun beskriver de siste par årene som en «innholds-ørken».

- Det har vært vanskelig, ikke bare for oss, men for alle å få produsert innhold på grunn av pandemien. Det har satt sine spor, sier hun.

26. oktober tar tørken slutt, lover hun.

- Vi har hatt lyst til å bygge opp momentum for HBO Max. Jeg lover deg at du vil se en stor forskjell når vi lanserer. Mye av det innholdet vi vanligvis ville ha lagt ut gradvis, vil ligge på tjenesten 26. oktober. Vi vil at det skal være et stort volum og at kundene ser at det er mye å se på til høsten og inn i vinteren. Det har vært en bevisst strategi fra vår side, sier hun.

«Game of Thrones» var det store trekkplasteret da HBO Nordic ble lansert i 2012. Siste episode av denne serien gikk på lufta i mai 2019, og så langt er det ingen HBO-produksjoner som har klart å matche seertallene. Det kan skje til neste år. Da har «House of The Dragon» premiere. Denne serien er satt til samme univers, men handlingen finner sted flere hundre år før hendelsene i «Game of Thrones».

Les også:HBO Max-sjefen vil doble antall ansatte i Norge: - Vi skal bli den ledende strømmetjenesten

Netflix desidert størst

Nordmenn brukte i snitt 8,4 minutter daglig på Netflix i september. Disney+ og TV 2 Play er omtrent jevnstore. Kilde: Kantars TV-måling

 • 8.4
  Netflix
 • 5.2
  Disney+
 • 5.1
  TV 2 Play
 • 2.8
  Viaplay
 • 0.5
  HBO Nordic

Knuser Viaplay og TV 2 Play på pris

Som Kampanje tidligere har skrevet, senkes prisen i Norge fra 109 til 89 kroner i måneden. Dermed koster det like mye i måneden for HBO Max som det gjør for Disney+. Til sammenligning koster Viaplays film- og serie-abonnement 129 kroner.

Det var viktig for HBO Max å finne en attraktiv pris for å tiltrekke seg en bredere målgruppe, forteller Christina Sulebakk.

Disney+ gikk som kjent ut i markedet med en pris på 69 kroner i fjor høst, men la på 20 kroner allerede i februar i år, samtidig som de inkluderte Star i abonnementet. HBO Max-sjefen lover at prisen ikke vil jekkes opp «om tre måneder», men kan ikke si hva som skjer om «ett eller to år».

PR-sjef Fredrik Olimb i Viaplay er ikke bekymret for prisforskjellen.

– Vi kommenterer aldri konkurrenters strategier, men har stor tro på at vår overlegne satsing på egenproduserte dramaserier og et voksende sportstilbud, som snart vil inkludere vintersport og Premier League, vil holde oss attraktive mot konkurransen i mange år fremover, sier han til Kampanje.

Dersom man vil se TV 2s film- og serietilbud uten reklame, må man ut med 50 kroner mer i måneden enn for HBO Max, men TV 2 har også et reklamefinansiert alternativ.

- Det er lenge siden vi lanserte en fast pakke som inkluderer alt av film og serier for 89 kroner i måneden med reklame. Om man ønsker er reklamefritt alternativ koster det 139 kroner. Begge disse alternativene inkluderer alt av norske egenproduksjoner i tillegg til et fyldig tilbud av aktuelle internasjonale filmer og serier. Pakken til 139 kroner inkluderer i tillegg muligheten til å se en rekke av TV 2s direktekanaler, sier pressesjef Jan-Petter Dahl.

Nordmenn bruker bare 30 sekunder daglig på HBO før ny lansering - avviser at merkevaren har mistet slagkraft