Mer tut og mediekjør på Sannum og Bergestuen – nå starter de to opp rådgivningsselskap

De to podkast-partnerne knytter seg enda tettere sammen. Men noe nytt PR-byrå skal de ikke være.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er to single players i klassen for kommunikasjonsrådgivning som nå slår seg sammen i en mixed double. Eva Sannum har funnet sammen med en annen ensom ulv i kommunikasjonsbransjen i form av Svein Tore Bergestuen, og sammen starter de opp et nytt selskap. Det nye selskapet skal ikke overraskende hete Sannum & Bergestuen.

- Vi har hatt noen prosjekter sammen etter at jeg sluttet i GK og mens vi begge jobbet på egenhånd, sier Sannum til Kampanje.

- Du var ganske hemmelighetsfull på hva du skulle gjøre da du forlot GK, har dette vært planen hele tiden?

- Nei, dette var ikke planen da jeg sluttet i GK, men et resultat av at vi to har funnet en samarbeidsform og en god arbeidstone. Da jeg sluttet i GK, var ambisjonen å dra veksel på mine to kompetanseområder, kommunikasjon og kunnskapen om medier. Så viste deg seg at det fantes et eksemplar der ute som hadde helt sammenfallende interesser. Derfor fokuserer vi tjenestene våre i denne retningen, sier Sannum.

- Hvem er kundene?

- Det får vi komme tilbake til. Det er jo først nå vi forteller om partnerskapet, sier Sannum.

Les også: Sannum slutter i GK: - Har vært noen forrykende år

Når krisen først oppstår er det ofte for sent å lære seg å forstå hvordan mediene tenker. Eva Sannum

Startet med podkast-samarbeid

Svein Tore Bergestuen har som Sannum lang erfaring i fra den norske medie- og kommunikasjonsbransjen. Han har blant mye annet jobbet som programleder for «Sytten Tretti» i P4, vært kommunikasjonsdirektør i Discovery, partner i Varde Hartmark og politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. De siste årene har han skrevet bøker og jobbet som rådgiver for blant annet TV 2 gjennom selskapet ST Bergestuen AS. 

- Kjenner du Sannum fra langt tilbake?

- Nei, men vi har hatt noen møtepunkter de siste årene. Vi har også jobbet sammen på flere prosjekter, blant annet for Statens arbeidsmiljøinstitutt. Men jeg tror det var arbeidet med podkasten «Tut & Mediekjør» som var utslagsgivende for at vi valgte å teame opp. Da ble det enda tydeligere at våre felles interesser og ulike bakgrunn kunne funke bra sammen, i et rådgiverteam, sier han.

Les også: Jobber og «podder» sammen: - Skal ikke være et sideutvalg til PFU

Sammen med Christian Lyder Marstrander har de to det siste halvåret jobbet med podkasten Tut & Mediekjør. som handler om pressens arbeidsmetoder og presseetikk. I podkasten har de blant annet hatt Märthe Louise som gjest. Nå utvikler Sannum og Bergestuen samarbeidet. 

- Så merker vi at vi i er bedre sammen enn hver for oss. Også har vi det veldig morsomt samen når vi jobber. Vi komplementerer hverandre, sier Sannum.

Les også: Bergestuen var Discovery-direktør - nå jobber han for rivalen TV 2

Vil tilby kriseforsikring:

Partner i Sannum & Bergestuen, Eva Sannum, tror det er en fordel å skjønne hvordan mediene tenker. - Vi ønsker å bistå kunder før det blir høy sjø. Kall det gjerne en slags kriseforsikring, sier Eva Sannum. Foto: Kristoffer Hunstad

Vil ikke være PR-byrå

Eva Sannum har bakgrunn fra blant annet to av landets største kommunikasjonshus, reklamebyrået Try og PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, hvor hun sluttet våren 2019. Sannum har også erfaring med medie- og presseetikk etter mange år som medlem av Pressens Faglige Utvalg.

- Med Evas bakgrunn fra reklame og markedskommunikasjon og min erfaring fra journalistikken og som rådgiver innen selskapskommunikasjon, så dekker vi et stort spenn av kommunikasjonsfaget. Vi ser at mange kunder fremdeles jobber i siloer med kommunikasjon og marked. Vi tror vi har gode forutsetninger for å bidra til å løse opp i dette sammen med kunder, sier Bergestuen.

De to blir lettere ukomfortable når samtalen penser inn mot PR-bransjen og PR-byråene, og om ikke Sannum & Bergestuen skal være akkurat det. 

- Skal dere være et PR-byrå? 

- Vi vrir oss vel litt i stolen av to grunner. For det første kan vi knapt kalles et byrå. Og for det andre driver vi forsvinnende lite med PR, selv om det har blitt journalistikkens samlebetegnelse. Vi kommer til å jobbe mer med kommunikasjon rettet innover i selskaper for å få til endring. Men vi kaller oss ikke et internkommunikasjonsbyrå av den grunn, sier Bergestuen.  

- Men hva er det da som skiller dere fra de andre?

- Du kan skrive at vi er betraktelig lettere på foten. Og tettere på, sier Sannum. 

- Vi prøver vel ikke å si at vi skal gjøre alt annerledes. Vi skal gi kommunikasjonsråd til virksomheter og organisasjoner. Men det er en rådgivning som også baserer seg tungt på vår felles mediekunnskap, sier Bergestuen.

Det kan virke som medierådgivningen nå til dags, handler mer om å avlevere hovedbudskapet enn faktisk å svare på spørsmålene som blir stilt. Svein Tore Bergestuen

- Mediekunnskap høres litt ut som et valgfag

På sine nye nettsider skriver selskapet at de skal tilby sine tjenester og rådgivning innenfor områder som «mediekunnskap», «strategisk kommunikasjon», «operativ kommunikasjon» og «strategisk fortelling».

- Mediekunnskap?

- Ja, mediekunnskap høres litt ut som et valgfag på ungdomsskolen, men med den bakgrunnen og erfaringen vi har innenfor presseetikken og hvordan journalistikk blir til, så tror vi at vi er i stand til å gi gode råd, sier Bergestuen.

De to mener at dette er kunnskap som etterspørres i dag av kundene og at kunnskapen om hvordan mediene fungerer er «svært varierende».

- Vi er ikke alene om å ha denne kompetansen og konkurrerer med andre på dette området, men det kan virke som medierådgivningen nå til dags, handler mer om å avlevere hovedbudskapet enn faktisk å svare på spørsmålene som blir stilt, sier Bergestuen.

- Noen spesielle du tenker på?

- Nei, men det er nok av sjefer som står i høy sjø som kunne trengt andre eller bedre råd. De har sikkert rådgivere, men mange av dem ser ut som de ikke har skjønt at journalistene gjerne vil ha svar på spørsmålene sine. Det lærer man på mediekunnskap valgfag, hos Sannum & Bergestuen, sier Bergestuen.

Har ikke utpekt daglig leder

Når de to først har bestemt seg for å gå ut med nyheten om at de skal starte opp sammen, er ikke selskapet enda formelt registrert som eget AS. Sannum & Bergestuen skal imidlertid være et femti-femti prosjekt.

- Men hvem blir daglig leder i selskapet?

- Det blir Sannum og Bergestuen. Vi er partnere. Dette er først og fremst et partnerskap, ikke et selskap, og hvem som blir oppført som daglig leder får vi se på når partnerskapet formelt er oppe og står, sier han.

De to har heller ingen planer om å bli flere med det første.

- Når vi jobber sammen så har vi det veldig gøy og den organiske veksten fra én til to personer skjedde fordi vi synes det nettopp var morsommere sammen. Humor er ikke noen vekststrategi, og gøy på jobb høres kanskje ut som et svakt kundeløfte. På den annen side, vi har det jo bare gøy hvis kundene også er happy, sier Sannum. 

- Ingen planer om å bli flere?

- Det er ikke plass til flere navn i logoen, sier Bergestuen. 

Mer tut og mediekjør på Sannum og Bergestuen – nå starter de to opp rådgivningsselskap