Ryssdal om korona-comeback: - Det som tok fem år før, går nå på fem måneder

Ny smittebølge bekymrer, men setter også fart i det digitale salget til Adevintas mange rubrikksider.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag morgen var det klar for resultatfremleggelse i Schibsted-eide Adevinta og det internasjonale rubrikkselskapet avslutter tredje kvartal med en omsetningsvekst på 1,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det er særlig i Frankrike og Brasil at selskapet ser en positiv trend etter koronasmellen som rammet selskapet tidligere i år. Omsetningen i tredjekvartel endte på litt over to milliarder norske kroner, omregnet til dagens valuta. 

- Det var noe bedre enn forventningene og det skyldes først og fremst at vi i kvartalet opplever bedre marginer. Den viktigste driveren her er Frankrike som nå er tilbake i vekst og det er bra. Både bil og eiendom vokser, sier konsernsjefen i Adevinta, Rolv Erik Ryssdal til Kampanje. 

Noe av det som løfter marginen til sterke 31 prosent i årets tredje kvartal er at i sommer så dro Ryssdal og Adevinta-ledelsen ned markedsføringskostnadene. Adevinta-sjefen vil ikke tallfeste hvor store innsparingene var.

- Vi holdt litt kunstig igjen en del av kostnadene knyttet til TV-reklame og markedsføring. Men i fjerde kvartal kommer de til å løpe mer som normalt igjen og det vil påvirke marginen igjen.

Les også: Schibsted-selskap tjener mer penger – fortsatt nedgang i digitalt reklamemarked

Vi lanserer digitale visninger i Spania og er blitt det digitale forhandlingsvinduet til bilforhanderlene når kundene ikke lenger er i butikk eller på en fysisk visning, sier han. Rolv Erik Ryssdal

Tøffere på stilling og digital reklame

Han sier utviklingen innenfor stilling og reklame er svakere. Ifølge kvartalstallene økte rubrikkomsetningen med 4,6 prosent i kvartalet, men den digitale display-omsetningen falt med 4,3 prosent.

- Det er fortsatt god etterspørsel etter eiendom og biler og det er nesten slik at bilforhandlerne går tom for biler på lager. Det blir ikke produsert nok. I tillegg så vokser vi på det vi kaller «transactioanal» der vi som selskap tar hånd om handelen mellom to forbrukere, sier Ryssdal.

Tjenesten ble lansert i Frankrike i fjor og Ryssdal sier de forventer mye fra denne formen for tjenesteutvikling der Adevinta legger til rette for både forhandlingen om prisen, betalingen og leveransen, ikke ulikt de store ehandel-selskapene.

Godt ut i koronaåret 2020 sier Ryssdal at det nå er bedring, men at pandemien også har hatt noen utviklingstrekk som slår positivt inn for selskapet.

- Vi fikk en veldig knekk i trafikk og netthandelen i andre kvartal, men når forbruker kommer tilbake så vil de handle mer digitalt og det virker inn på oss også. Skal du kjøpe bil eller eiendom nå så er du mer på nett. Vi lanserer digitale visninger i Spania og er blitt det digitale forhandlingsvinduet til bilforhanderlene når kundene ikke lenger er i butikk eller på en fysisk visning, sier han.

Sterk digitalvekst i Frankrike - men ny smittebølge bekymrer

For å illustrere den digitale veksten viser Ryssdal frem noen prosenter han ikke har sett på mange år.

- Vi har en trafikkoppgang på 15-20 prosent på en av de største sitene våre i Frankrike. Det er veldig sterkt, sier han.

Trafikkveksten betaler seg også i økt omsetningen, og bare i Frankrike var veksten på 17 prosent i tredjekvartal.

- Kommer det til å holde seg der?

- Jeg tror at den digitale tilvenningen som før Covid 19 tok frem år, nå går på fem måneder. Folk venner seg til å gjøre ulike saker hjemmefra, sier Ryssdal.

Bekymringsløs er ikke Ryssdal imidlertid med en ny smittebølge på gang i Sør-Europa og nye strenge tiltak som innføres i land Spania, Frankrike og Italia.

- Hvis makroøkonomien over tid går dårlig og folk får mindre penger mellom hendene så går det også utover oss også og her er nok Spania det landet som er hardest rammet. Av litt mer positiv karakter kan det bety en økning av at folk kjøper og selger mer brukt, sier Ryssdal.

Brukte nærmere 300 millioner på Ebay-oppkjøp

Litt lenger ned i gaten og ut i første kvartal i 2021 er planen å fullbyrde sommerens historiske Ebay-avtalen. I sommer ble det kjent at Adevinta blar opp 9,2 milliarder dollar i kontanter og aksjer for å sikre seg Ebay Classifieds Group. Kjøpet gir Ebay en eierandel på 44 prosent i det nye selskapet, med -en stemmeandel på 33,3 prosent, mens Schibsteds andel går ned fra 59 til 33 prosent.

- Vi jobber for fullt med den og allerede denne uken er det flere ekstraordinære generalforsamlinger der kjøpet skal vedtas, men vi regner med at det skal gå igjennom. I tillegg fikk vi også på plass 2,5 milliarder euro som en gjeldsfinansiering og vi har sendt søknader til de konkurransemyndighetene hvor det er aktuelt. Men vi jobber med fusjonen og planlegger for integrasjonen.

Avtalen med Ebay om å kjøpe deler av virksomheten, hadde imidlertid store kostnader som bidrar til at overskuddet før skatt i Adevinta falt fra 423 millioner kroner i tredje kvartal i 2019 til et underskudd på 140 millioner kroner i tredje kvartal i år, omregnet til dagens valutakurser. Her skal det imidlertid legges til at det ligger en del valutasvingninger.

Men i kvartalsrapporten heter det uansett at Adevinta brukte nærmere 300 millioner kroner på Ebay-transaksjonen som ble kostnadsført i tredje kvartal. 

- Hvorfor det koster så mye penger å gjøre et slikt kjøp?

- Det er mange forskjellige rådgivere som brukes og pengene går til fees og avgifter. Det er banker og advokatkontorer og flere andre rådgivere. Det legges ned voldsomt med timer for å få til en slik handel, sier Ryssdal.

Les mer: Adevinta sikrer seg Ebay-selskaper: - Blir verdens største digitale rubrikkselskap

Her kan du se tallene for årets tredjekvartal for Adevinta. Alle tall omregnet i MNOK.Ebay-kjøp og valutasvingninger trekker ned

Adevinta 2020 2019 Endring i %
Omsetning* 2.020,5 1.987,5 + 1,6
Driftsresultat** 149,9 451,9 - 66,8
Resultat før skatt - 140,0 423,2 -

*Inkludert felleseide selskaper
**EBIT

Ryssdal om korona-comeback: - Det som tok fem år før, går nå på fem måneder