Kanonlansering for Disney+ i Norge - har over en halv million daglige seere

Nye tall overrasker selv tallknuserne i Kantar.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

15. september var en merkedag for Disney-glade nordmenn. Da hadde strømmetjenesten Disney+ norsk lansering, nesten ett år etter at den så dagens lys i USA. Disney+ er konsernets viktigste strategiske satsing for tiden og et tydelig svar på Netflix og andre konkurrerende strømmetjenester. 

Nå kan Kampanje som første medie fortelle at tjenesten har fått raskt innpass i norske hjem. Ifølge den offisielle TV-undersøkelsen fra Kantar, ser allerede 11 prosent av befolkningen daglig på Disney+. Det utgjør 538.000 personer.

- En så høy dekning er for meg personlig overraskende, men det kan være fordi jeg ikke er så fan av Star Wars og tilsvarende filmer og serier, og heller foretrekker å følge Premier League på TV 2 Sumo som viser fotball av høy kvalitet for tiden, sier forskningsleder medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter.

Ukentlig samler Disney+ hele 23 prosent av befolkningen. Tallene er henter fra Kantars TVOV-undersøkelse i uke 40 og 41.

Les mer: - NRK har mest å frykte når Disney+ kommer til Norge

- Utfordringen kommer nok i 2021

Futsæter, som tidligere har vært skeptisk til at Disney+ ville få bred dekning i Norge, mener den raske veksten kan forklares med en aggressiv markedsføringskampanje og mye medieomtale. Han mener også timingen rundt lanseringen har vært god, ettersom mange fortsatt befinner seg i en situasjon der de er mer hjemme og bruker mer tid foran TV-en.

- Jeg er skeptisk  til at bruken og oppfattet nytte vil holde seg over en lengre tidsperiode etter hvert som folk har sett det mest attraktive innholdet. Men Disney+ har mye attraktivt innhold når det kommer til juleunderholdning, og de vil nok få flere abonnenter i november og desember, sier han.

Denne uken ble det kjent at den nye Disney Pixar-filmen «Soul» ikke skal vises å kino, men lanseres rett på Disney+ 25. desember, også i Norge. Tidligere i desember byr Disney+ også på norsk premiere på nyinnspillingen av «Mulan».

Men Futsæter tror ikke Disney vil klare å holde tritt med lanseringene til Netflix og de andre aktørene på det norske markedet.

- Utfordringen kommer nok i 2021 når mange av Disney+ sine lojale brukere har rundet alle filmene og seriene samtidig som deres SVOD-konkurrenter kommer med nytt innhold. Det blir derfor spennende å følge seertallene i TVOV-undersøkelsen til Kantar som er av de få i verden som også måler SVOD tjenester og YouTube, sier Futsæter.

Tror tallene vekker oppsikt

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom kaller tallene «veldig sterke».

- De tar jo absolutt en bit av kaka, så blir det spennende å se hvor de tar den fra, sier hun til Kampanje.

- Er dette tall som bør få norske TV-sjefer til å svette?

- Jeg vil tro de vil synes det er ganske høyt. Det er en ytterligere bevisstgjøring om at det er mange flinke aktører med godt innhold der ute.

Analyseselskapet Mediavision har anslått at ti prosent av nordiske husholdninger har et abonnement på Disney+. I Sverige abonnerer omtrent 450.000 husholdninger ifølge deres tall.

Dermed har Disney+ brukt noen uker på å opparbeide seg en posisjon det tok Netflix over ett år å oppnå. Det viser at strømmemarkedet har hatt en betydelig modning siden Netflix-lanseringen i 2012, mener administrerende direktør Marie Nilsson i Mediavision.

- Med et sterkt varemerke som Disney i ryggen, kan nye tjenester raskt gå ganske store innvirkninger på markedet. Pris spiller mest sannsynlig også en rolle. Disney+ markedsføres med en lavere en pris enn mange andre konkurrerende tjenester, sier Nilsson i en pressemelding.

Disney ønsker ikke å kommentere tallene, får Kampanje opplyst via deres norske PR-byrå Apeland.

Les mer: TV 2 mister Disney-rettigheter: - Det blir litt annerledes

 

Kanonlansering for Disney+ i Norge - har over en halv million daglige seere