Uenig med Mandt Larsen etter Møller-konkurranse: - Kan ikke få walkover bare fordi man er stor og tung

Samtidig anslår byrå-veteran tapet ved å delta i de største byråkonkurranser til over èn million kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sist uke omtalte Kampanje det dramatiske utfallet av byråkonkurransen til Møller-gruppen som importerer og distribuerer kjente bilmerker som Volkswagen, Audi og Skoda på det norske markedet. Der ble det klart at fra og med neste år tar mediebyrå-grupperingen Dentsu Aegis over kontrakten, som Kampanje har estimert til 150 millioner eksklusive forhandlerannonseringen, fra Mediacom.

Det er med andre ord en av landets aller største annonsører som nå bytter ut sin mediebyråpartner. Måten det har skjedd har imidlertid skapt reaksjoner ettersom Møller-gruppen utlyste en svært omfattende byråkonkurranse.

Til Kampanje kunne lederen av Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, fortelle at hun synes utviklingen er «alarmerende» og undret seg videre over at en annonsør kan være så usikker på store, toneangivende mediebyråer som Carat og Mediacom at det er nødvendig å be om tre fulle årsstrategier for flere ulike bilmodeller samt fulle medieplaner og ulike teknologirigger.  

- Er du enig med Mandt Larsen her?

- Denne kan faktisk misforståes. Jeg antar jo at de ønsker å inviteres inn. Men at man automatisk skal kvalifiseres bare fordi man er stor og tung blir jo feil. Det Merete Mandt Larsen sannsynligvis mener her er at det bør være kjent at disse sitter på mesteparten av den kompetansen som etterspørres. Det er det nok også. Men at det skal gi automatisk walkover i en slik prosess blir ikke riktig slik jeg ser det, sier administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange.

Les også: 

 

Her ser du noen av punktene som Harald A. Møller ba om svar på: : Krever mye av mediebyråene

  • Presentere en årsstrategi for Audi i 2020
  • Lag en strategi for smart bruk av data i forbindelse med lansering av Volkswagen ID 3 Intelligent Design
  • Medieoptimaliseringsarbeid
  • Team og mennesker og samarbeid
  • Skoda 2020. Lag en digital rigg for Skoda med tanke på å bli best på datadreven markedsføring

- Vi har faktisk tatt grep

Merete Mandt Larsen, som nå frykter at byråkonkurransene blir så omfattende at «man når et punkt hvor man ikke kan leve av det», ønsker seg fremover et samarbeid med annonsørforeningen Anfo, der også Møller-gruppen er medlem, for å meisle ut noen retningslinjer.

- Vi registrerer at Mediebyråene inviterer til dialog. Det synes vi alltid er hyggelig. Her er vi imidlertid ganske overbevist om at vi både har invitert til dialog og faktisk også har tatt grep med etableringen av Elect, sier Drange.

Elect er et rådgivningsselskap som Annonsørforeningen eier i samarbeid rekrutteringselskapet Teft der Drange selv er styreleder. Byrået ledes av tidligere Tine-topp, Knud Fahrendorff og skal blant annet bistå annonsører i byråvalgsprosesser.

- Vi etablerte Elect for å håndtere slike prosesser på det vi mener er den mest effektive måten. Det gjorde vi sammen med Teft i 2018. Formålet var entydig effektive og smarte måter å velge byråpartnere på, sier Drange.

- Hva anbefaler Anfo sine medlemmer å gjøre med tanke på hva man kan spørre om i en byråkonkurranse?

- På generelt plan mener vi gjerne at prosessene ikke bør bli for store, verken i omfang og antall inviterte. Både i ANFO og i Elect har vi god erfaring med workshop-formatet hvor aktuelle problemstillinger diskuteres. Det handler også om å finne samarbeidspartnere man har lyst å jobbe med. Er det enkle prosesser bistår gjerne ANFO direkte. Det trenger ikke alltid være så vanskelig. Er det større prosesser anbefaler vi å ta det videre med Elect som sitter med gode prosessbeskrivelser og en meget solid innsikt om markedet, sier han.

Også Møller-gruppen hyret inn eksterne rådgivere denne gangen, men her gjennom konsulentselskapet ECI Media Management ledet av blant andre den tidligere mediedirektøren i Telenor, Ola Opheim.  Også ECI bistår norske annonsører i valg av reklame- og mediebyråer.

Med så mange oppgaver begynner du å nærme deg et årsverk i antall timer bare for å delta. Arne-Inge Christophersen, byråveteran

- Det å bruke eksterne partnere kan være lurt

Jan Morten Drange i Anfo synes det er vanskelig å svare konkret på om bruken av tredjepartsselskaper som ECI Media Management og Elect vil føre til mer omfangsrike pitsjer enn sunt er?

- Det å bruke eksterne partnere kan for mange være lurt, men om det skal være et selskap som ECI eller et selskap som Elect vil det være to svar på. Hva mitt svar er skjønner du sikkert veldig godt. Om ekstern bistand skal få skylden for at prosessen blir for omfangsrike er jeg usikker på, sier han. 

Anfo-sjefen sier han ikke kjenner innholdet i den store Møller-pitsjen der Kampanje sist helg kunne fortelle at bilannonsøren ba om årstrategier og medieplaner for en rekke bilmodeller for 2020.  Drange er imidlertid enig i at det «virker som om dette var en omfattende pitsj.» 

- Men Møller er en stor aktør som har invitert flere mediebyråer inn i en prosess, helt sikkert med en tydelig brief og klare forventninger. Deretter er det jo opp til deltagerne å være med eller ikke. Her ser det ut som vinneren er veldig fornøyd og at primærtaper, Mediacom, tar tapet på en sporty måte, sier Drange.

Også i Møller-gruppen var toppsjef UIf Tore Heknebys tilbakemelding at «det ikke var noen dramatikk» i beslutningen. Om dette er holdningen blant de ansatte i Mediacom er lite trolig. Tapet av Møller får store konsekvenser for mediebyrået som mistet kunden og toppsjef Britt Skjeppestad i Mediacom kunne overfor Kampanje fredag ikke utelukke nedbemanninger.  Kampanje anslår at det fort er en 10-12 personer som jobber på denne kontoen.

- Er omfanget det ble lagt opp til i Møller-pitsjen, i tråd med Anfos retningslinjer?

- Det vi har i Anfo er et sett anbefalinger. Til syvende og sist blir det opp til den enkelte å gjøre det man mener er riktig. Det har helt sikkert Møller også gjort i denne situasjonen, sier Drange.

Han sier foreningen han leder kommer med klare råd på hva en bør be om i en byråkonkurranse. Dette kan gå på så enkle ting som om «man faktisk ønsker å bytte byrå»

- Byttekostnadene er store og det trenger ikke være et mål i seg selv å bytte byrå. Er det enkle prosesser bistår gjerne Anfo direkte. Det trenger ikke alltid være så vanskelig. Er det større prosesser anbefaler vi å ta det videre med Elect som sitter med gode prosessbeskrivelser og en meget solid innsikt om markedet. På generelt plan mener vi gjerne at prosessene ikke bør bli for store. Hverken i omfang og antall inviterte, sier han.

Les også: 

Taper million-inntekter

En med svært lang erfaring i å delta i byråkonkurranser er mangeårig byråleder Arne-Inge Christophersen. Christophersen er i dag partner i reklamebyrået Hausmann, men bistår fortsatt annonsører som vil gjennomføre pitsjer. Han har full forståelse for at byråer kan oppleve at konkurransene blir for store.

- Først og fremst så er Møller en veldig proff annonsør og en såpass stor og spennende kunde som alle byråer gjerne vil jobbe med, men spørsmålet er om du skal ha såpass magamål at du nøyer deg med én faglig oppgave og ikke tre-fire som her. Med så mange oppgaver begynner du å nærme deg et årsverk i antall timer bare for å delta, sier Christophersen.

Han anslår timebruken som her benyttes til å ligge i størrelsesorden 1,5-2 millioner kroner i tapte inntekter for byrået.

- Det legges ganske mye penger ned i en sånn pitsjprosess. Men det er mange penger i potten og mye prestisje. Som bilmerke ville dette vært en internasjonal kunde normalt sett, men i dette tilfelle er Møller i en setting som gjør at de kan velge seg et eget norsk byrå. Da bruker du som byrå mye tid, folk og penger på å skaffe deg innsikten for å kunne løse de faglige oppgavene. Her gir byråene bort mye verdifull innsikt, kunnskap og kreativitet gratis all den tid man ikke honoreres for arbeidet, sier Christophersen.

- Mye penger i potten:

Mangeårig byråleder Arne-Inge Christophersen, har deltatt i en rekke byråkonkurranser opp gjennom årene. Han sier det står mye på spill og at byråene strekker seg langt for å vinne de største kundene.

Uenig med Mandt Larsen etter Møller-konkurranse: - Kan ikke få walkover bare fordi man er stor og tung