Dette betyr TV-fusjonen for 450.000 norske TV-kunder

- På kort sikt er det uheldig at to så sentrale aktører slår seg sammen, sier Forbrukerrådet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Denne uken kom nyheten som TV-bransjen har ventet i en årrekke. Telenor og Nent slår sammen sine satellitt-tv-selskaper Canal Digital og Viasat til ett selskap. De skal eie 50 prosent hver i det nye selskapet som vil telle nesten 1,3 millioner kunder i hele Norden og rundt 450.000 kunder i Norge. Brorparten av de norske kundene befinner seg i dag hos Canal Digital.

Til sammenligning har Telenors kabel-tv-selskap og Telia-eide Get i overkant av 500.000 norske kunder hver.

Fagdirektør for digitale medier i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, mener avtalen både kan få positive og negative konsekvenser for kundene.

- På kort sikt er det uheldig at to så sentrale aktører slår seg sammen, sier han til Kampanje.

Han setter det i sammenheng med at Telenor nå faser ut kobberlinjen, og at det ikke er alle som kommer til å ha et konkurrerende tilbud til den nye tv-giganten.

- På kort sikt kan man frykte at konkurransen blir svekket og da risikerer man høyere priser fordi brukeren ikke har noe valg og får mindre mangfold. Dette er nok en sak som både Nkom og Konkurransetilsynet følger med på, fortsetter Myrstad.

På den andre siden tror han det etter hvert vil komme fullgode alternativer til satellitt-TV-tilbyderen.

- Lineær-tv er under press og i et sånt perspektiv er det ikke sikkert man trenger å være fullt så bekymret.

- Hvis man er kunde av et av de to selskapene nå, hva bør man tenke på?

- Man må se om man får god nok informasjon fra selskapet, om det blir prisøkninger eller nye vilkår. Man får vente og se litt hvordan dette slår ut.

Les også: Slik skal de spare 600 millioner på å slå sammen Canal Digital med Viasat – utelukker ikke nye nedbemanninger

Nent-sjef: - Gode nyheter

Konsernsjef Anders Jensen i Nent forteller at målet er å gi kundene «en enda bedre opplevelse».

- Hva blir nytt for kundene?

- Det skal vi presentere når vi får dette godkjent i EU-kommisjonen og det sterke lederteamet har fått muligheten til å se på hva som er den beste måten å ta dette ut til kundene på, sier Jensen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at den kostbare vintersporten Nent Group har sikret seg rettighetene til blir en naturlig del av tv-tilbudet til kundene.

- Det inngår naturligvis i denne distribusjonsavtalen, som omfatter rettighetene våre og som gjøres tilgjengelig for Canal Digital og Viasats kunder. På innholdssiden er dette gode nyheter for de respektive kundebasene.

- I dag får Viasat-kundene Viaplay inkludert i abonnementet. Vil også kundene som kommer fra Canal Digital får Viaplay inkludert?

- Det er en mulighet. Det har vi ikke avgjort.

Les mer: Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold 

Stiller med innhold:

- På innholdssiden er dette gode nyheter for kundene, mener Nent-sjef Anders Jensen. Foto: Eivor Eriksen

- Kundene bestemmer

Nordisk Canal Digital-topp, Bjørn Ivar Moen, som skal lede det nye selskapet, ønsker ikke å forskuttere noe rundt fremtidig priser på tv-pakker og eventuelt nytt innhold.

- Det er fortsatt veldig tidlig å si, men det er konkurranse i dette markedet og prisene må være konkurransedyktige og vi må klare å konkurrere med de andre aktørene i markedet. Det er til slutt kundene som bestemmer. Sånn er det. Tilbudet må også være konkurransedyktig og bra, sier han.

Stikkordene ifølge Moen er «å være god på pakketering», «få inn nye elementer» samt «utvikle pakkene».

- Vi må treffe på det som kunden er ute etter å betale for, og da må vi også ha godt innhold og gjøre gode innholdsforhandlinger, sier han.

- Viasat og Nent har mye godt innhold, blir det mer innhold fra Nent og Viasat-kanalene i det nye tv-selskapet?

- Vi kommer til å ha innhold fra Nent og vi kommer til å ha innhold fra de andre. Det er et 50/50-selskap som skal operere med armlengdes avstand fra eierne. Det eies ikke av Nent og heller ikke av Telenor, men 50/50. Det må forhandles egne innholdsavtaler både fra Nent og de andre.

- Kommer dere til å bli tøffere i forhandlingene med innholdsprodusentene for å få ned prisene?

- Vi kommer til å være opptatt av innhold fra alle de som kan levere godt innhold til selskapet. Sånn har det vært i Canal Digital og sånn kommer det til å være i den nye settingen. Også er innholddforhandlinger alltid krevende. De er det allerede og de kommer helt sikkert til å være krevende fremover også, sier Moen.

Dette betyr TV-fusjonen for 450.000 norske TV-kunder