NFF om gaming-boom: - Håper det ikke blir parkett på Ullevål med det første

Veksten innenfor gaming og e-sport er formidabel. Se nye tall her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

E- sport er ikke lenger bare et underholdningsfenomen og en konkurranseform på YouTube og på nye spillplattformer som Twitch. Nå begynner e-sporten forsiktig å vise seg frem på de tradisjonelle tv-kanalene, som NRK og TV ,2 samtidig som flere norske sponsorer har kastet seg over konsollene.

Kampanje har tidligere omtalt DNBs vei inn i e-sport og nylig tegnet også Santander og Elkjøp seg for to større avtaler som knytter de to selskapene til utøvere av dataspill som Fifa, Street Fighter og Counter Strike.

- Dette er et marked vi har sett på veldig lenge. Vi har prøvd oss frem, og sett på de ulike grenene og nå har vi bestemt oss. Med hovedkontorets satsing på UEFA Champions League som hovedsponsor, synes vi det var helt naturlig å se på hva vi kunne få til i Norge. Norge er lengst fremme i verden hva gjelder Fifa-spilling, sier sponsorsjefen i Santander, Anna Berndtsson, til Kampanje.

Les også: NFF-sponsor satser på e-sport - Ødegaard fronter avtalen

Les også: Elkjøp går inn som sponsor for Norges største e-sportlag

Se video fra Ullevål Stadion da medie- og fotballtoppene møttes til debatt i regi av analyseselskapet Sponsor Insight: 

Det er forventet at e-sport kommer til å ha en enorm vekst fremover Lars Brocksted Svendsen, Sponsor Insight

Oppretter landslag i Fifa-spilling

Santander gikk tidligere i høst inn som sponsor for e-sportsatsingen til NFF og som partner for NFFs aldersbestemte landslag. Daglig leder i Fotball Media, fotballens eget rettighetsselskap, Knut Kristvang, sier e-sporten er noe man har begynt å ta mer og mer på alvor.

- Men når blir gresset på Ullevaal-matta byttet ut med parkett for esport-spilling, Knut Kristvang?

- Jeg håper det ikke blir parkett her med det første og jeg håper det blir lenge til. Men at det kan bli arenaer av denne størrelsen på esport, og i hvert fall internasjonalt, det ser vi eksempler på, sier Kristvang.

For e-sport er definitivt i vinden, og Norges Fotballforbund vil være med. Også i de internasjonale fotballorganisasjonene, Fifa og Uefa, er e-sporten kommet høyt på agendaen. Frykten er at Fifa-spillingen flytter seg over i andre arenaer der man ikke lenger spiller med de kjente fotballprofilene, lagene og på de kjente arenaene.

- Faren er hvis man flytter seg fra fotballspillerne eller klubbene, da mister man kontrollen, sier Kristvang.

NFF har derfor opprettet et eget landslag viet til dataspill og det velkjente Fifa-spillet, og foran Norges kamp mot Slovenia tidligere denne måneden ble det blant annet arrangert en egen e-sportsturnering på Ullevål Stadion. Der var tanken å starte arbeidet med å plukke spillere til det første norske landslaget i dataspill med flagget på brystet. 

Sport og spill:

Under et arrangement i regi av Sponsor Insight tok Knut Kristvang, Harald Strømme, Kjetil Siem, Bjørn Taalesen og Egil Sundvor debatten om sport og spill og rollen til mediehusene på fremtidens gaming-marked. Foto: Eivor Eriksen.

Skytespill på NRK

Også de norske mediene har begynt å vise sin interesse for e-sporten. Da noen de ypperste Fifa-spillerne Norge har å by på samlet seg på Ullevål nylig, ble turneringen sendt direkte på TV 2.

Seertallene på rundt 15.000 seere på sportskanalen TV 2 Sport klarte ikke helt å matche de internasjonale tallene, men det er definitivt en start. Det mest sette e-sport-sendingen var i 2018 MSI Grand Final i League of Legends, som samlet 127 millioner seere, viser ferske tall. 

- Det som skjer med e-sport, digital underholdning og gaming internasjonalt er svært interessant, og viktig å følge med på for en mediebedrift som vår. I Norge har utviklingen rundt e-sport ikke gått like raskt, til tross for at de ytre forholdene burde være ideelle, men det kan være i ferd med å endre seg, sier Håvard Fantoft Grutle som er TV 2s ansvarlige for e-sport og online spill.

- Hva kommer dere til gjør fremover på e-sport?

- Jeg kan ikke være konkret på hva TV 2 kommer til å foreta seg rundt e-sport i tiden fremover, men kan røpe at FIFA-sendingene vi laget fra Ullevaal 13. oktober ga mersmak internt. Så får vi se hva fremtiden bringer.

Den statlige allmennkringkasteren NRK har også begynt å teste ut e-sport og gaming gjennom sendinger av skytespillet Counter Strike på NRK3. Det skjer på en tid der den tradisjonelle tv-seingen faller og spesielt i de yngste målgruppene og det med så mye som opp mot 30 prosent årlig.

- E-sport er spennende og det har en voldsom utvikling. Vi ser også at det er veldig mange av de unge som ikke bruker det tradisjonelle NRK-innholdet og derfor har vi eksperimentert med to runder av Counter Strike for å se hvordan de yngre tar i mot dette, sier sportssjefen i NRK, Egil Sundvor

I målgruppen 12-19 år ble det i 2017 konsumert 46 minutter tv på gamlemåten. Annen bruk av tv-skjermen som for eksempel tv-spill ble summert til 28 minutter, viser tall fra Kantar Media. Mye av denne skjermbruken går med til dataspilling. 

Tror på e-sport-vekst:

- Det mest spennende med e-sport er det potensielle nedslagsfeltet, både størrelsesmessig, og hvem man faktisk når, sier han. Partner og rådgiver i Sponsor Insight, Lars Brocksted Svendsen.

- E-sport har kommet for å bli

På den store Sports Business-konferansen «Leaders Week 2018» i London nylig var e-sport og gaming ett av de heteste diskusjonstemaene. Til stede var partner og rådgiver i analyseselskapet Sponsor Insight, Lars Brocksted Svendsen.

- Det mest spennende med e-sport er det potensielle nedslagsfeltet, både størrelsesmessig, og hvem man faktisk når, sier han.

Tidligere har det vært anslått at det globale publikummet er på 400 millioner seere og totalomsetningen  rundt 15 milliarder kroner.

- Det er forventet at e-sport kommer til å ha en enorm vekst fremover, sier han.

Brocksted Svendsen sier nye tall som ble lagt frem på konferansen viser at det i 2021 vil være 557 millioner som følger esport og at det allerede nå i 2018 har det blitt gjennomført en turneringsfinale i spillet League of Legends som hadde 127 millioner seere på livestream.

- E-sport har kommet for å bli, men på samme måten som sport ikke bare er sport, så er ikke e-sport bare e-sport. Det vil være enkelte ligaer som vil slå mye bedre an enn andre og disse vil nok få en veldig sterk posisjon i de yngre generasjonene, sterkere enn mange tradisjonelle sporter. E-sport kan derimot være med på å løfte tradisjonelle sporter inn i disse yngre gruppene, sier han.

Han tror videre at e-sport «vil være en god kanal for sponsorer for å nå målgrupper det ellers kan være vanskelig å nå».

- Vi snakker om en målgruppe som på liveevents jubler for sponsorene som presenteres og som overhodet ikke har noen problemer med å omfavne de som støtter opp under sporten de er interessert i, sier han.

- Fortsatt bare er småpenger som renner inn i esporten

En av dem som har satset penger på at veksten innenfor e-sport og gaming skal komme og bli enda mer akseptert blant medier og merkevarer, er tidligere Discovery Networks Norway-sjef, Harald Strømme. Han eier og driver Gamer.nos e-sportliga, som går under navnet Telenorligaen gjennom selskapet Good Game.

Les også: Strømme satser på esport – kjøper Telenorligaen fra TU

Nylig deltok han i større debatt om sport og medier arrangert på Ullevål Stadion av analyse og sponsorselskapet Sponsor Insight.

- Når det fortsatt bare er småpenger som renner inn i e-sporten, er det et signal om hvilket enormt potensial som ligger i det å fange en gruppe som ingen lenger får tak i. De ser ikke lenger på tradisjonelt tv, de leser ikke aviser på papir og er ikke tilgjengelig andre steder. De er en av de mest attraktive målgruppene der ute og du får ikke tak i dem på andre måter. Det ligger et enormt potensial for medier, merkevarer, men også for idretten her, sa Harald Strømme under debatten.

Gaming allerede en milliardindustri: Samler over 500 millioner mennesker

  • E-sport markedet forventes å ha en omsetning på 1,65 milliarder USD i 2021
  • Det forventes at bettingmarkedet for e-sport i 2020 vil være på 23,5 milliarder USD. 
  • Det forventes at merkevareselskaper vil investere 1,22 milliarder USD i esport i 2020.
  • Den mest sette e-sport-sendingen noensinne var 2018 MSI Grand Final i League of Legends som oppnådd 127 millioner seere
  • Det forventes at det i 2021 er 557 millioner som følger e-sport

    Kilde: Newzoo|2018 Global Esports market report.  

 

NFF om gaming-boom: - Håper det ikke blir parkett på Ullevål med det første