Tidligere toppsjef i Discovery og TVNorge, Harald Strømme, kjøper nettavisen Gamer.no og Telenorligaen, et seriesystem bestående av dataspillere, fra Teknisk Ukeblad. Sammen skal de eie e-sportselskapet Good Game som er den tradisjonelle «takk-for-kampen»-hilsenen innenfor spillverdenen, forkortet som GG.

- Det er forfriskende å gå inn i en bransje i vekst, sier Harald Strømme til Kampanje.

- Kjøpte eliteserien uten å være stor fotballspiller
Han tar en eierandel på 80 prosent i det nye selskapet. Ett år etter at han forlot tv-bransjen og sluttet som toppsjef i Discovery og TVNorge, er dermed Strømme tilbake i manesjen igjen. Karantenetiden hans gikk ut i går og i dag ble avtalen om kjøp av det redaksjonelle nettstedet og seriesystemet Telenorligaen signert med Teknisk Ukeblad.

- Sånn sett var det greit å registrere at Discovery i februar ble største tv-gruppe. Jeg er stolt av hva den gjengen fikk til under OL. Men nå er et kapittel lukket og jeg er klar for nye eventyr, sier han.

- Er Strømme selv en ivrig gamer?

- For å si det sånn, jeg trengte ikke å være noen stor fotballspiller for å kjøpe eliteserien og gjøre business av det. Jeg tror derfor ikke at det er mine gamingferdigheter som vil avgjøre fremtidens esport.

Les også: Strømmes sjokk-exit: Har fått nye Discovery-sjefer og mistet handlekraft

Tror potensialet er enormt
Den fremtiden tror han er lys med et globalt publikum på 400 millioner seere og en anslått global omsetning på rundt 15 milliarder kroner.  Målet nå er å bygge Nordens ledende liga og sørge for at digitale online-spill blir en velorganisert breddeidrett. Strømme snakker om at e-sport er aktuelt som olympisk øvelse og viser til at det internasjonalt arrangeres store, fysiske turneringer hvor de største finalene i verden samler 40-50.000 tilskuere. Telenorligaen og Gamer har allerede over 70.000 registrerte spillere online, men hvor stor omsetning som ligger i de to virksomhetene ønsker han ikke å gå ut med. Den tidligere tv-sjefen tror imidlertid potensialet i e-sportmarkedet er enormt, med inntekter fra både medierettigheter, sponsorsamarbeid og brukerbetaling på tilleggstjenester da selve spilldeltakelsen er gratis.

- Det er turneringer og e-sport-ligaen som sikkert er den delen som har størst vekstpotensial. Det er en voldsom stor aktivitet internasjonalt og dette har nok gått litt under radaren for en del i mediebransjen. E-sport har kraft i seg til å engasjere store spillergrupper og et attraktivt publikum.

Ville kjøpe da han var Discovery-sjef
En aktør Strømme kjenner godt fra tv-bransjen, det svenske Modern Times Group (MTG), har allerede bygget seg opp stort på området med satsinger som Dreamhack og ESL.

- Det er en del internasjonale aktører som satser på elitenivå og bygger profflag. Men Telenorligaen går mer på breddeidretten. Det finnes heller ikke tilsvarende ligaer i Sverige og Danmark. så en mulig ambisjon er å utvide dette til nordisk nivå, sier han.

Strømme sier han allerede som Discovery-sjef var fristet til å kjøpe.

- Jeg snakket om dette med Jan (Moberg, ansvarlig redaktør og leder av i Teknisk Ukeblad, red. anm.) allerede for halvannet år siden og vurderte den gang å kjøpe det til Discovery og Eurosport for og nå et nytt publikum og være med på oppturen for denne raskest, voksende bransjen i medieverden. Men det ble selvfølgelig ikke noe av ettersom jeg sluttet. Så tok jeg opp tråden for noen måneder siden om det kunne være aktuelt å finne en løsning også ble vi enige og signerte avtale i dag, sier han.

- Hvorfor kjøper du ikke 100 prosent?

- TU Media hadde lyst til å være med videre og det tror jeg er fint. Det ligger både kompetanse og ressurser i TU som jeg kan trekke veksler på videre og flere av dem som har vært med å bygge Gamer.no, er i TU, så når TU ønsket det sånn var det greit, sier Strømme.

Ordknapp om prisen
- Skal du jobbe operasjonelt i selskapet som daglig leder?

- I hvert fall til å begynne med. Vi er en liten organisasjon der alle må legge bredsiden til for å skape vekst. Akkurat nå er rollefordelingen ikke det viktigste, men som hovedaksjonær i dette vil jeg bruke mesteparten av min energi og tid på dette, sier han.

- Hva betaler man for et nettsted som skriver om Gaming og et seriesystem for gamere?

- Det vil jeg ikke svare på.

- Bruker du sparepenger eller ligger større finansielle operasjoner bak?

- Jeg vil ikke gå noe mer inn i det.

- Kommer til å gi gass
Også Teknisk Ukeblad er glad for løsningen.

- E-sport er ikke en naturlig del av vår virksomhet. Vi har derfor lett etter et riktig hjem for Gamer og Telenorligaen. Nå er vi overbevist om at vi har funnet en god match. Strømme har lang erfaring med sportsrettigheter, sponsorater, medieavtaler og merkevarebygging, og har sterke resultater å vise til. Derfor ønsker vi også å være med som partnere på ferden videre, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad Media.

Han utdyper salget slik overfor Kampanje:

- Vi selger fordi Harald Strømme kommer til å få mer ut av Gamer enn det vi gjør. De fire ansatte som jobber i Gamer til daglig fortjener et mer fokusert eierskap enn det vi kan tilby, fordi virksomheten ligger utenfor vår kjernevirksomhet. Vi synes det er flott at vi har funnet en ny eier som skal ha dette som kjernevirksomhet og som kommer til å gi gass, sier Moberg til Kampanje.

- TU kjøpte Tek fra Amedia i 2015. Gikk denne investeringen i pluss eller minus etter salget av Tek til VG og nå Gamer til Harald Strømme?

- Kjøpet av Tek har vært en utrolig viktig og lønnsom affære for oss.

Les mer: - Salget av Tek kom helt uventet på oss

TU vil være med på oppturen
- Dere beholder 20 prosent av Gamer – hvorfor?

 - Det er to grunner til det. For det første så er Gamer en del våre systemer, ting  henger litt sammen, og for det andre så har vi lyst til å være med på oppsiden som Harald Strømme kan skape sammen med de ansatte. Vi tror det blir mer lønnsomt å eie 20 prosent enn å eie Gamer alene.

- Du sa til Kampanje i 2017 at Gamer lå utenfor kjernevirksomheten. Har det vært flere interessenter?

- Ja, det har det vært.

- Har du mottatt bud?

- Vi har mottatt noen forslag om løsninger. Men vi  har vært opptatt av å være med videre på eiersiden, og så har det vært viktig for oss at det ble en god løsning for de fire ansatte. Det var slik vi tenkte da vi solgte Tek til VG også, som viste seg å bli en fantastisk mulighet for de ansatte, sier Moberg.