TV 2 gjør reklamejobben selv: - Får bedre kreativt arbeid på denne måten

TV 2 har bygget opp et eget byrå i mediehuset. Slik jobber de med kanalens millionsuksesser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I høst fylte TV 2 godt voksne 32 år på lufta, men markedsføringsavdelingen i mediehuset er langt yngre. Det er nemlig bare to år siden den så dagens lys. Tidligere var arbeidsoppgavene spredt på ulike avdelinger i kanalen.

- Noe var typisk programkommunikasjon, noe ble gjort i TV 2 Play, og sporten og nyhetene gjorde enkelte ting selv. Det var et ønske om å samle dette i egen avdeling og få til helhetlige kampanjer fra A til Å med en rød tråd, sier Fredrik Furuseth.

Han er tidligere PR-leder i TV 2 og leder i dag Kreativt Studio. Dette er TV 2 eget innholdsbyrå i markedsføringsavdelingen. 27 av 40 ansatte i avdelingen jobber i Kreativt Studio.

- Vi har forsøkt å sette opp Kreativt Studio som et byrå hvor prosjektledere, som sitter utenfor Kreativt Studio, er kundene som kommer med briefene. Og så tilbyr Kreativt Studio tjenestene, sier Furuseth.

- Vinner mye på å sitte sammen

Briefene varierer fra lanseringen av nye TV-programmer som «Spillet», til markedsføring av Champions League og dekningen av det kommende USA-valget.

- Det skal følge en prosess som man kan se for seg at vi ville hatt med et eksternt byrå. I hvert fall prøver vi å gjenskape den samme dynamikken. Det er litt av måten vi tenker på, sier Furuseth.

- Samtidig så ville et eksternt byrå måtte prestere for å beholde kunden. Hvordan blir den dynamikken når Kreativt Studio på mange måter er garantert kunden?

- Det vil jo alltid være litt annerledes, men det handler om å gjenskape måten å jobbe på. Når du gjør ting inhouse så vil du ikke nødvendigvis helt klare å ha kunde/byrå-dynamikken, men man vinner mye på å sitte sammen, være tett på andre avdelinger i TV 2 og at man har alt under samme tak, sier Albert W. Arli, merkevare- og markedsdirektør i TV 2.

Han startet i jobben 1. september i 2022, samme dag som den nye organisasjonen trådte i kraft.

- Vi prøver å gjenskape den delen av det som er mulig med tanke på å jobbe kreativt, og spesielt det som går på dynamikken rundt gode briefer. Det handler om at det ikke skal være de samme folkene som lager briefer som også lager det kreative og som godkjenner dem, sier Arli.

 - Vi tror vi får bedre kreativt arbeid av å gjøre det på denne måten, istemmer Furuseth.

Les også: Stor-annonsør blir merkevare- og markedsdirektør i TV 2

Fra byrå til mediehus:

Marius Hanstad og Tilde Andersen kommer fra norsk og internasjonal byråbransje. Nå har de funnet seg til rette i TV 2. Foto: Anton Soggiu

- Frykter man bare skal jobbe med én ting

Kreativt Studio har også to egne kreatørteam. Det ene er satt sammen av interne krefter på huset, mens det andre er satt sammen av kreatører som kommer fra byråbransjen.

- Vi hadde et ønske om å styrke oss på kreativitet, så derfor gikk vi ut og hentet et kreatørteam til. Alle fire er utrolig flinke lagspillere og kreatører som gjør oss bedre og som har det tankesettet vi ønsker oss, sier Furuseth.

Overgangen fra byrå- til kundesiden har vært en positiv opplevelse for Marius Hanstad. Han hadde fem år bak seg i Pol da han meldte overgang til TV 2. Før det har han jobbet i byråer som SMFB, Kitchen, Los&Co, JCP Ignite og Geelmuyden Kiese.

Les også: Går fra reklamebyrået Pol til TV 2: - Leken og svært dyktig kreatør

- Det man frykter når man går over til kundesiden er at man bare skal jobbe med én spesifikk ting, enten det er vaselin eller gulost, men vi ser på hvert program som en egen merkevare. Det føles som vi har veldig mange oppdragsgivere og det gjør at det man jobber med føles rikt, sier Hanstad.

- Er det noe du savner fra reklamebransjen?

- Nei, overraskende lite. Det handler om tiden vi er inne i også. Jeg er glad i reklame- og produksjonsbransjen og vil dem alt godt, men bransjen har nok ikke vært flink nok til å fornye seg. Tidligere eide bransjen kreativitet, men nå sitter de kreative miljøene overalt.

I TV 2 jobber Hanstad i et kreatørteam med Tilde Andersen, som har sin bakgrunn fra byråbransjen i Manchester. Sammen har de ansvar for et knippe titler i TV 2s programportefølje.

Ett av dem er «Spillet», som ble lansert til stor suksess tidligere i år. Hanstad forteller at det ligger mye merkevarejobbing bak programmene og det starter allerede med navnet.

- «Spillet», «Vokteren» og «Boksen» er et effektive og korte navn som ikke gir mening i seg selv, men som vi kan fylle på med innhold. Det gjør at vi kan eie et konkret ord og vi får en enkel knagg å putte programmet på, sier Hanstad.

Han tror også det har vært en genistrek å legge et lite fiksjonslag på toppen av programmene, som den mystiske «Vokteren» som hele tiden lurer i skyggen av fjellet.

- Det er et kult grep og gjør at det blir noe mer enn bare «ut på tur». Det hjelper kommunikasjonen og jeg tror at det hjelper programmet ganske mye.

Les også: Over 700.000 har sett Vokteren: - Tatt imot med åpne armer

- Handler om prioriteringer

Et bevis på at modellen fungerer kan være at TV 2 i vår hadde fire TV-programmer med over én million seere. «Spillet», «Kompani Lauritzen», «The Voice» og «Hver gang vi møtes», selv om Aarli og Furuseth understreker at de bare er én av mange brikker i puslespillet som utgjør TV 2.

I høst har også «Norges dummeste» rukket å melde seg inn i millionklubben og nysatsingen «Vokteren» ligger ikke langt unna.

Les mer: Nytt TV 2-program bikker millionen: - Det er fortsatt spinnvilt

Fredrik Furuseth tror prioritering er et stikkord når suksessen skal forklares.

- Jeg tror det handler mye om prioriteringer og at alle får et tydelig eierskap til hvilke programmer som skal prioriteres og hva som kanskje må klare seg med litt mindre. Man må også være ærlig i kommunikasjonen med seerne, sier Furuseth og legger til: 

- Vi er opptatt av å dyrke kreativitet og bruke hele spekteret av markedsføringsmuligheter. Det er også viktig å jobbe godt sammen på tvers av fagområder og etter de samme KPI-ene. I Kreativt Studio har vi ved siden av kreatørene team som jobber med PR, sosiale medier og innholdsproduksjon. Vi har tydelige ambisjoner med avdelingen og er veldig fornøyd med å ha så mange dyktige folk på laget.

- Hvem er det som bestemmer hvilke av titlene man skal gå for?

- Det er en strategi hele TV 2 er enig om. Og det er det vi er blitt flinkere til, at vi er ett TV 2.

- Er det noen profiler som blir litt irriterte på at deres program ikke får den oppmerksomheten de fortjener?

- Nei, jeg opplever at det er god kommunikasjon i TV 2. Men det er også en ærlighet i TV 2. Vi står sammen i det, sier Furuseth.

Selv om TV 2 har brukt mye tid og ressurser på inhousing de siste to årene, jobber de også med Anti, som blant annet har laget kampanjer for TV 2 Nyheter.

- Vi ønsker å ha partnere på utsiden som kan utfordre oss på en annen måte. Det er viktig å ha inspirasjon utenfra. Men de siste to årene har vi fokusert mye på å komme opp og stå og virkelig få det til å fungere internt hos oss. Så det er ikke så mange kampanjer som har gått ut fra eksternt byrå i det siste.

TV 2 gjør reklamejobben selv: - Får bedre kreativt arbeid på denne måten