Geelmuyden Kiese-eier trapper ned i Kahoot - vil bruke mer tid på egen PR-satsing

Den tidligere PR-toppen Lars Erik Grønntun vil fortsette å jobbe for Kahoot, men slutter i stillingen han har hatt de siste årene. Fremover kommer han til å bruke mer tid på sin egen byråsatsing.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er noen år siden den tidligere Gambit-grunnleggeren og Hill+Knowlton-toppen Lars Erik Grønntun forsvant fra den norske og den internasjonale PR-scenen. I 2020 forlot Grønntun jobben som global toppsjef i WPPs byrånettverk til fordel for jobben som en av toppsjefene i den spillbaserte læringsappen Kahoot.

Nå ser det imidlertid ut til at Grønntun skal bruke mer tid på det norske og internasjonale PR-markedet igjen.

- Det er riktig at jeg går ut av mine operasjonelle roller i Kahoot, men jeg vil fortsette å bidra i en rådgivende funksjon overfor Eilert (Hanoa, toppsjef i Kahoot, red. anm.) og Kahoot! i tiden fremover, sier Grøntun til Kampanje.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Han sier det har vært et privilegium å være så tett på det kaller «Norges kanskje mest kjente merkevare globalt.» Kahoot startet som en quiz-app, og har utviklet seg til å bli en internasjonal teknologi- og e-læringsbedrift i milliardklassen.

- Det har vært en virkelig stor internasjonal suksesshistorie, så jeg ser frem til å fortsette å kunne bidra til selskapets videre utvikling, men da i en mer nedskalert rolle fremover, sier Grønntun. 

Grønntun var med å starte det norske kommunikasjonsbyrået Gambit på 1990-tallet som siden ble kjøpt opp av et av verdens største byråkonsern, WPP. Ved siden av jobben som operasjonell direktør og markedsdirektør har Grønntun også startet Paritee som har kjøpt opp flere PR- og kommunikasjonsbyråer. 

Lørdag kunne du på Kampanje også lese om hvilken rolle Lars Erik Grønntun i sin tid i WPP og Hill + Knowlton spilte i kampen om å sikre seg det svenske PR-byrået Prime.

Les også: Solgte PR-byrået sitt for 270 millioner - norske PR-topper stod på hver sin side i budkampen

Paritee har vokst betydelig og står foran en ny vekstfase etter å ha lagt et godt grunnlag de senere årene, som også vil kreve ytterligere involvering fra min side. Lars Erik Grønntun, Paritee-styreleder

- Alltid hatt stor tro på Kahoot

Kahoot har også vært en suksess for Grønntun som personlig var tidlig ute med å investere i det børsnoterte selskapet i årene frem til han begynte å jobbe der. I dag er Kahoot tatt av bør etter at selskapet ble kjøpt av en investorgruppe med investeringsbanken Goldman Sachs i spissen. Verdsettelsen var i overkant av 17 milliarder kroner og det var den største tech-transaksjon på Oslo Børs etter Tandberg for rundt 15 år siden.

Som det fremgikk av buddokumentene fra Goldman Sachs i fjor sommer var Grønntun med på eiersiden videre i Kahoot! etter salget, men benyttet også anlednngen til reinvestere også noe av pengene.  

- Har du tjent mye penger på Kahoot?

- Jeg har ikke behov for å kommentere detaljer rundt dette. Jeg har alltid hatt stor tro på Kahoot og investerte i selskapet i en periode over flere år, før jeg selv gikk inn i ledelsen. Salget til Goldman Sachs og øvrige eiere i konsortiet, mener jeg er en god løsning for selskapet, og for aksjonærene, sier Grønntun.

Fortsetter som Kahoot-rådgiver

I buddokumentene kom det frem at Grønntun med 1,1 millioner aksjer og en kjøpesum på 35 kroner per aksje, hadde den tidligere PR-toppen verdier i selskapet på oppunder 39 millioner kroner, hvorav 20 prosent ble reinvestert sammen med konsortiet. I tillegg fremgår det av årsrapporten til Kahoot at Grønntun hadde opsjoner på rundt 14 millioner kroner som også ble realisert i forbindelse med salget.

- Siden Lars Erik kom til selskapet for over fire år siden har han bistått Kahoo gjennom en viktig og formativ fase, hvor vi har tatt mange strategiske steg, blant gjennomført børsnotering, flere oppkjøp og posisjonert selskapet for videre internasjonal vekst, sier konsernsjefen i Kahoot, Eilert Hanoa.

Hanoa sier han er glad Grønntun fortsatt vil være tilgjengelig for selskapet.

- Vi har jobbet meget tett sammen og jeg er svært glad for at han kan fortsette å bistå i en rådgivende kapasitet for å utvikle selskapet videre, sier Hanoa.

Les også: Ny GK-eier på byråshopping: - Ser etter byråer og talenter med en tydelig identitet

Tilbake i PR-manesjen:

Lars Erik Grønntun var lenge en av de største profilene på den norske PR-scenen. De siste årene har han gradvis meldt inn sin retur til kommunikasjonsbransjen.

- Paritee har vokst betydelig

For Grønntuns del vil endringen nå medføre at han kan bruke mer tid på sitt eget investeringsselskap Paritee som blant annet eier det nordiske PR- og kommunikasjonskonsernet Geelmuyden Kiese som i 2023 omsatte for nærmere 250 millioner kroner.

Paritee ble etablert i 2021, med Grønntun som stifter og styreleder.

- Denne løsningen gir meg god anledning til både å fortsette å støtte Kahoots videre utvikling, men også en anledning til å utøve en aktiv rolle som styreleder i Paritee. Jeg mener den er godt balansert, og fungerer godt for alle parter, sier Grønntun.

Han sier endringen har vært planlagt en stund og tidspunktet er godt - også med tanke på at Paritee i dag kontrollerer selskaper med en omseting godt over en halv milliard kroner omregnet i norsk valuta, og dermed er blitt ett stort selskap med mange ansatte. 

- Det var et naturlig tidspunkt nå som Kahoot er tatt av børs, har nye eiere og setter en ny horisont for årene fremover. I samme periode har Paritee vokst betydelig og står foran en ny vekstfase etter å ha lagt et godt grunnlag de senere årene, som også vil kreve ytterligere involvering fra min side, sier Grøntun.

Etter oppkjøpet av Geelmuyden Kiese-gruppen, har Paritee også kjøpt Brands2Life og DVA Technology Studios og har også fått inn det private investeringselskapet til tidligere McKinsey-topp Simen Vier Simensen, Explore Equity som samarbeidspartner og selskapet har i dag gjennom lån og det som i regnskapet kalles «en ikke registrert kapitalforhøyelse» blåst opp balansen i Paritee til over 400 millioner kroner.

Majoriteten av Paritee er fortsatt eiet Grønntun og det øvrige teamet og ansatte i selskapet, men i forbindelse med kjøpet av Brands2Life har Paritee også opprettet selskapet Pandim der Explore Equity er inne på eiersiden. Paritee hadde i 2023 et årsresultat på minus seks millioner kroner, men her skal det legges til at Paritee i dag først og fremst er et eierselskap der driftskostnader for investeringer og oppfølging ligger uten inntekter.

Les også: GK får søsterbyrå i London: - Blir en viktig strategisk hjørnestein

Geelmuyden Kiese-eier trapper ned i Kahoot - vil bruke mer tid på egen PR-satsing