Schibsted øker antallet Podme-abonnenter – ny toppsjef med podkast-rekord

To år etter selskapet åpnet opp om abonnementstallet sist, smeller den nye toppsjefen rekordtall på bordet. - Milepæl, sier Martina Göransson.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Da den nye toppsjefen i Podme fikk jobben tidligere i år, kunne Martina Gõransson fortelle at hun så frem til «en spennende reise» med Schibsteds strømmetjeneste. Nå har Göransson vært leder for selskapet siden august i år, og hun mener arbeidsdagene så langt innfrir.

- Ja, det har vært fantastisk reise som Podme både har gjort og fortsatt er på. Det er en utrolig fin organisasjon og veldig mange dyktige mennesker også har vi ekstremt mye bra innhold, sier Podme-sjefen.

Podme-selskapet har virksomheter i både Norge, Sverige og Finland og har podkaster innenfor de fleste formater det være seg både underholdning, nyheter, true crime og dokumentarer. Nå kan selskapet også komme med en oppdatering på sine abonnementstall, to år etter at Podme fortalte at de nådde 200.000 kunder.

Det nye kundetallet til Podme er 350.000 abonnenter, altså en vekst på 150.000 siden sist gang. 

- Podmes sterke abonnentvekst er en historisk milepæl for oss og er bevis på at vi har en sterk innholdsstrategi og vellykkede partnerskap med podkastkreatører, sier Göransson.

- Du er kjapt ute med nye abonnementstall etter at du tok over, var det noe du selv hadde lyst til å gå ut med?

- Vi er veldig stolte over å ha passert 350.000 abonnenter. Det er veldig gøy, og noe vi tenkte at flere enn oss burde kjenne til. Det har vært en veldig fin fremgang også kjennes det fint å være litt mer transparente, sier hun.

- Må vi vente to år til før neste oppdatering?

- Nei, jeg håper jeg får anledning til å komme raskt tilbake og at vi ikke trenger å vente så lenge, sier hun.

Les også: Schibsted-podkaster runder 200.000 abonnenter

Vi kommer til å legge frem et betydelig bedre resultat i 2025. Også inneværende år kommer også til å se bedre ut. Martina Göransson, ny Podme-sjef

- Blir lønnsomme om ikke så lenge

Martina Göransson vil fortsatt ikke brekke opp tallene på de enkelte markedene, men sier utviklingen også er god i Norge.

- Når krysser dere 400.000 abonnenter?

- Det er tidlig å si noe for sikkert, men en kan jo alltid ønske at det skjer neste år. 400.000 er i hvert mulig. Vi har en veldig fin utvikling, et sterkt produkt og bra innhold og det tror jeg bidrar til at vi kan klare det om ikke så lenge, sier Göransson og legger til at Norge er Podmes største marked.

Podme har i Norge hentet flere av landets største stjerner og profiler som Harald Eia, Tore Sagen og Sigrid Bonde Tusvik til å lage podkater for plattformen og investert mye i programledere og markedsføring. Det har så langt gitt store tap i Podme-konsernet som i 2023 hadde et samlet underskudd før skatt på over 70 millioner kroner. Akkumulert siden starten er tapet på nesten 200 millioner kroner.

- Vi skal bli lønnsomme om ikke så lenge, sier Göransson.

- Kan du være litt mer konkret på når? 

- Forhåpentligvis om ikke altfor langt frem tid. Men planen vår har hele tiden vært å vokse ganske kraftig i begynnelsen og det er en plan som vi har vært tro mot. Men vi skal også se på hvordan vi kan bli mer lønnsomme. Vi kommer til å legge frem et betydelig bedre resultat i 2025 og 2024 kommer også til å se bedre ut, sier Podme-sjefen.

- Dere er blitt litt mer opptatte av lønnsomhet?

- Som for alle andre strømmeaktører og Schibsteds medier ha fokus dreiet seg fra vekst til lønnsomhet. Men samtidig så har de investeringene som vi har gjort i Podme bidratt til at vi er på disse rekordnivåene som vi ser i dag på kundesiden, sier hun.

Les også: Har vært tolv år på podtoppen i Norge: - Regnet med en halvering av lyttertallene

Podkastprofiler på Podme:

To av profilene til Podme er Harald Eia og Tore Sagen. Foto: Podme.

- Tror ikke betalingsviljen er fallende

Flere betalende kunder burde også tilsi økt omsetningen. I 2023 var konsernomsetningen på drøye 220 millioner svenske kroner, men Göransson vil ikke anslå omsetningen til Podme i dag. Hun legger imidlertid til at også Podme utforsker nye inntektsstrømmer.

- Vår kjernevirksomhet er premium, men vi ser også på andre inntektsstrømmer som reklame. Vi prøver oss litt frem i Sverige og Finland.

Reklamesalg kan også være en måte å møte mer utfordrende tider i markedet for brukerbetaling. Det mangler ikke på rapporter og underlag som viser at forbrukerne har fått mindre penger å rutte med.  Da «Den store podrapporten» ble sluppet tidligere i år var det tydelig at betalingsviljen synker, og det for andre år på rad.

- Jeg tror ikke betalingsviljen er fallende og i verste fall er det temporært og koblet til konjunkturen. Betalingsviljen for godt innhold vil heller øke i tiden som kommer. Potensiale for vekst er der totalt sett.

Les også: Flere lytter mer på podkast - men betalingsviljen synker

Svarer på Amedia-stikk fra i sommer

Da konkurrenten Amedia la frem sine regnskapstall for 2023 i sommer, kunne de norske medietoppene fyre avgårde et saftig stikk til Schibsteds massive bruk av penger på podkast. Selv har Amedia kjøpt podkastselskapet Untold som i motsetning til Podme tjener penger.

- Investerer du mye i markedsføring og dyre profiler så kan du få noe raskere vekst også er spørsmålet hvor bærekraftig den veksten er, sa Gisle Torheim, finansdirektør i Amedia

Podme-sjefen sier selskapet er opptatt av å utvikle bærekraftige forretningsmodeller selv om selskapet også investerer mye penger i profiler og innhold.

- Også har vi en veldig trygg og stabil og langsiktig eier i Schibsted som vi samarbeider godt med og særlig i Norge har samarbeidet med Schibsteds aviser vært viktig. Jeg sikker på at den investeringen som er gjort i Podme vil gi avkastning.

- Hvorfor er oppskriften til Podme bedre enn å for eksempel bygge sten på sten å være lønnsom fra dag én slik Amedia gjør med Untold?

- Jeg vil ikke kommentere noen av våre konkurrenter, men generelt sett så ener jeg at om man vil lykkes med de ambisjonene vi har for Podme så man være klar for å ta litt risiko, sier Podme-sjefen.

Les også: Amedia verdsetter podkastselskap til 200 millioner: - Vi brukte litt penger

Kommer fra den «mest lønnsomme» Schibsted-delen

Martina Göransson har bakgrunn fra mediebransjen, og har blant annet jobbet som konsulent i medie- og markedsføringbyrå i 15 år. Hun har også fire års erfaring fra Tele2. I 2019 ble hun rekruttert til Schibsteds markedsplass, Blocket, som markedsdirektør og senere viseadministrerende direktør

- Ja, jeg kommer fra den andre delen i gamle Schibsted. Den som var mest lønnsom, ler hun.

- Hvordan opplevde du skilsmissen?

- Jeg tror det var veldig riktig for begge virksomhetene. Nå kan de fremover kfokusere på det som er deres kjerneforretninger. Det er to virksomheter som trives bedre på egenhånd og kan møte sine utfordringer på hver sin måte.

- Er du trygg på at du valgte rett side?

- Ja, det er jeg. Det så mye morsomt som skjer i Podme og det er et veldig fint selskap som er inne i en fantastisk reise og det med en stor og stabil eier i Schibsted, sier hun.

 

Schibsted øker antallet Podme-abonnenter – ny toppsjef med podkast-rekord