Story House Egmont-sjefen i Norge slutter: - Ikke det beste tidspunktet

Selskapet sluses samtidig inn i den europeiske Egmont-divisjonen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den gamle bladkjempen Story House Egmont, som gir ut blader og tegneserier som Hjemmet, Norsk Ukeblad, Donald Duck og i tillegg driver nettstedet Klikk.no, mister toppsjefen sin. Nina Vesterby har bestemt seg for å søke nye utfordringer og nyheten ble sluppet til de ansatte tidligere denne uken.

- Jeg er utrolig stolt over jobben våre ansatte har lagt ned de siste årene. Vi har iverksatt en vellykket digital strategi ved å snu helt rundt på hvordan vi jobber redaksjonelt. Dermed har vi fått mest mulig ut av all den journalistiske kompetansen og det fantastiske innholdet vi har, sier administrerende direktør i Story House Egmont Nina Vesterby.

Det har vært en tøff periode for den norske magasinsjefen. Selskapet, som i 2022 hadde en omsetning på 738 millioner kroner, har operert i et marked preget av korona, makroøkonomisk krise og implementeringen av en krevende spareplan. Nå setter hun punktum etter at hun nylig avsluttet en stor kuttrunde på 70 millioner kroner og en nedbemanning på 33 årsverk.

- Timingmessig er det aldri perfekt  og det er sikkert ikke det beste tidspunktet for å slutte, men jeg kjenner at jeg nå ønsker å gjøre noe nytt og da var det ikke riktig å gå inn i en ny strategiperiode, sier hun.

Story House Egmont hadde 266 ansatte ved utgangen av 2022 og vil telle 233 ansatte ved inngangen til 2024. Det utgjør en reduksjon på cirka 12 prosent.

Les også:  Klubbleder om Egmonts kuttvarsel: - Skaper uro og usikkerhet

For noen blir det nok et lite sjokk at man ikke skal ha en lokal administrerende direktør i Norge. Nina Vesterby, avtroppende Story House Egmont-sjef

Sluses inn i internasjonal Egmont-divisjon

Men det er ikke bare beskjeden om at toppsjefen slutter som møter de ansatte på et allmøte i dag. I Nydalen i Story House Egmonts kontorer blir det i dag samtidig orientert om at den gamle bladkjempen blir del av en felles europeisk organisasjon under ledelse av svenske Per Kjellander. Fremover vil Story House Egmont ikke lenger ha en norsk sjef.

- For noen blir det nok et lite sjokk at man ikke skal ha en lokal administrerende direktør i Norge. Men vår finansdirektør  Anne Mari Nordbø  vil få ansvaret for den lokale driften så det vil være en lokal ledelse, sier Vesterby.

Hun sier at sammenslåingen med den europeiske divisjonen ikke er en del av den prosessen Story House Egmont har igangsatt for å spare 70 millioner kroner. Den nye organiseringen vil heller ikke bety nye kostnadskutt.  

- Vi skal ikke nedbemanne noe nå og folk trenger ikke frykte for jobben sin på grunn av dette. Så vet en aldri hva som skjer i mediebransjen, men nå har vi gjort de grepene som skal til for å trygge driften neste år og for å være enda tryggere på at vi skal klare få til det vi vil i fremtiden, sier hun.

Vesterby avviser at den norske ledergruppen nå vil tynnes ut, men sier ikke alle i den norske toppledelsen vil bli del av den europeiske ledelsen. De som rykker opp her vil være finansdirektør Nordbø, digitaldirektør Gaute Tyssebotn og innholdssjefen Axel Walø.

- Ville det vært aktuelt for deg å fortsette i en tilsvarende stilling også etter denne omorganiseringen?

- Når jeg først slutter så var den nye organiseringen en naturlig vei å gå videre for Story House Egmont. For de ansatte så blir det ikke så store endringer og Norge er det største markedet i Story House Egmont og vil få en viktig rolle i det nye selskapet, sier Vesterby.

- Stemningen er så god som den kan bli mellom deg og Egmont?

- Ja, den er veldig god og jeg kommer også til å være tilgjengelig for selskapet en stund fremover og sørge for at denne overgangen skjer så bra som mulig, sier Vesterby.

- Er dette noe Egmont lenge har ønsket?

- Det kommer som en naturlig forlengelse av at jeg slutter. Jeg informerte om min beslutning for en stund siden så ledelsen i Egmont har hatt god tid til å tenke på dette og man har sikkert vurdert flere ulike muligheter. Men jeg tror man vil lykkes vil godt med å gjøre det på denne måte som også sikrer at man får en lokal forankring og få til synergier på tvers, sier Vesterby.

Bytter toppleder:

Nina Vesterby slutter i Story House Egmont Norge. Styreleder Torsten Bjerre Rasmussen legger det norske medieselskapet inn i den internasjonale magasindivisjonen under ledelse av svenske Per Kjellander. Foto: Egmont.

- Dyktig og godt likt leder

Styreformann i Story House Egmont i Norge, Torsten Bjerre Rasmussen, sier han vil takke Vesterby «for det hun har bidratt med de siste årene.»

- Selv om vi mister en dyktig og godt likt leder, har jeg respekt for hennes beslutning. Vi var enige om at hun skulle fullføre reorganiseringen først, og jeg er også glad for at Nina vil bistå i overgangsfasen de neste månedene, sier Rasmussen.

- Hvorfor kan ikke Story House Egmont fortsette som før med egen toppsjef og som et selvstendig norsk selskap?

- Dette er en helt naturlig utvikling, ettersom vi gjennom de siste åtte til ti årene har skapt et tettere samarbeid og flere felles prioriteringer mellom våre medieenheter. Norge er den siste brikken i puslespillet som faller på plass.

- Er et ikke synd at man ikke kan ha en egen norsk toppsjef i et så stort selskap som Story House Egmont i Norge?

- Vi har tidligere gjort gode erfaringer med en forretningsdelt struktur fremfor en tradisjonell landstruktur, og vi har kontinuerlig samlet våre medieenheter i EU og Storbritannia i én enhet. Når vi nå også integrerer Norge, sikrer vi et enda tettere samarbeid. Både Nina Vesterby og Per Kjellander, som ansvarlige for henholdsvis Norge og EU og Storbritannia, har naturligvis bidratt til samarbeidet gjennom årene, men nå tar vi det siste steget. Det er jo viktig å huske på at Norge blir en sterk del av den nye samlede medieenheten.

- Nå er dagens kostnadskutt på 70 millioner kroner gjennomført i Norge, men ligger det effektiviseringsgevinster ved å slå virksomhetene sammen med resten av EU og UK fremover? 

- Som mediehus står vi i en situasjon hvor vi kontinuerlig er nødt til å jobbe smartere. Kostnadene øker på for eksempel distribusjon og trykk, delvis også på grunn av valutaendringer. Nå har vi fullt fokus på å gjennomføre de planlagte kostnadsbesparelsene, som faktisk ikke er realisert ennå, selv om det ligger en tydelig plan for disse, sier han. 

- Hvorfor blir det bedre magasiner og digitale produkter av å organisere seg i en enda større enhet?

- Vi kan legge mer kraft i de digitale aktivitetene, og kan prioritere våre strategiske mål på nordisk nivå. Jeg tror ikke nødvendigvis vi lager bedre magasiner, som følge av utviklingen, men reorganiseringen skaper et sterkt fundament for å opprettholde og utvikle den høye kvaliteten, sier Rasmussen.

150 millioner i nye inntekter

Vesterby sier hun føler hun gir fra seg et mediehus som står godt digitalt og som har spredd virksomheten sin utover tradisjonell magasindrift til også å omfatte digital brukerbetaling. Story House Egmont i dag har 50.000 betalende, digitale bruker og i dag er femte størst på det norske markedet. På toppen av dette kommer også en reisebyråvirksomhet og en større byråsatsing samlet under S360-paraplyen og byråer som Egmont People og Markedspartner. Vesterby mener det de siste årene er skapt 150 millioner i nye inntekter.

- Det har vært inspirerende å jobbe tett med våre byråer, som hver har sin unike posisjon, og jeg føler at jeg etterlater et mediehus og et selskap som har mye å bygge videre på fremover. Vi har også skapt mange nye inntekter som gjør at merkevarene våre kan leve enda lenger, sier hun.

- Hvordan har det vært å være mediesjef de siste fem årene?

- Det har vært en hell of a ride, er det ikke det man sier. Jeg trodde jeg kom til en bransje med mye fest og moro, men det jeg møtte var en bransje med mye substans, utrolig mange kompetente mennesker og stor endringsvilje. Den redaksjonelle integriteten og den staminaen man viser, gjør oss til en av de beste i verden. Jeg har lært utrolig mye på de årene og det har vært både gøy og frustrerende. Alt på en gang, sier Vesterby til Kampanje.

Les også:  Medielederne preges av usikkerhet og rivalisering: - Trodde jeg kom til en bransje med fest og moro

Story House Egmont-sjefen i Norge slutter: - Ikke det beste tidspunktet