Norsk kreatør inn på prestisjetung amerikansk liste: - Virkelig stort

Etter drøye ni måneder i USA får Sollin Sæle plass på stjernelisten til Business Insider.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Det er virkelig stort. USA er jo gigantisk, så det er kult å være norsk på den listen, sier Sollin Sæle til Kampanje.

Denne måneden fikk den tidligere Anorak-kreatøren en hyggelig overraskelse da det viste seg at hun er en av reklame-stjernene Business Insider har valgt å plassere på sin liste «30 Rising Stars of Madison Avenue».

Listen fremhever talenter i starten eller i tidlig karriere som ofte utfordrer den tradisjonelle byråmodellen. De ideelle kandidatene blir sett på som ledertalenter med store ambisjoner.

- Jeg hater reklame

I februar flyttet Sæle over dammen og bosatte seg på Manhattan for å jobbe i Accenture Song. Og drøye ni måneder senere har hun markert seg i den amerikanske reklamebransjen. Nominasjonen fikk hun etter et «nervøst innfall».

- Jeg trodde jeg gjorde en forferdelig dårlig panelsamtale under Advertising Week der jeg fikk så lite tid til å snakke mellom ivrige amerikanere - at jeg kun rakk å si at jeg hater reklame, forteller hun.

Les mer: Reklametalent håndplukket til Accenture i New York: - Jeg har troen, men er ikke så fan av navnet

Men det skulle vise seg at en PR-representant på New York-kontoret til Accenture Song synes det var et morsomt innfall - og nominerte Sæle.

- Blir man nominert må man svare på noen spørsmål om hvem man er, hva man jobber med og hvilke initiativer man har gjort på fritiden.

Sæle viste til Grünerløkka-stuntet hun gjorde for å vise sin støtte til lokale bedrifter midt i pandemien, og et kreativt golf-VR-spill hun nylig lagde for PGA tour og LPGA tour.

- Spillet handler om likestilling i golf og viser seg umulig å gjennomføre etter hvert som regninger, forbruksgjeld og sexistiske utrop fra gamle hvite sinte amerikanere kommer i veien. Man kan nesten kalle det en holdningskampanje-reklamefilm i spillformat, forklarer hun.

- Dagen det motbevises tror jeg at jeg slutter

I nominasjonsbesvarelsen la hun også vekt på at hun er ekstremt opptatt av reklame som ikke føles som reklame.

- Reklame fungerer jo heldigvis som regel best når den er gøy å lage, gøy å se på og gøy å snakke om - eller når den i det minste er litt interessant. Dagen det motbevises tror jeg at jeg slutter. Å anbefale noe som egentlig ikke funker, eller enda verre: å plage folk med kjedelig masete estetisk forsøpling synes jeg høres mye verre ut enn å være arbeidsledig.

Da listen ble publisert forrige uke var hun ikke klar over at hun var blant de tredve utvalgte.

- Det var en avdelingsleder for Nord-Amerika i Accenture Song som gratulerte meg i en tekstmelding. Jeg ble ekstremt overrasket og trodde et øyeblikk at han tullet. Jeg er såpass fersk i USA at jeg hadde trodd jeg måtte vente minst fem år før jeg skulle klare å komme meg inn på noen lister her.

Sæle er 27 år, men har rukket mye på kort tid. Hun har sølv og to bronse fra Cannes Lions, blitt plukket ut til et eksklusivt talentprogram i Cannes, vunnet fem Gullblyanter og flere metall i Gulltaggen - for å nevne noe. Og nå markerer hun seg i Business Insider blant de ypperste i reklamebransjen.

- I USA betyr slike kåringer mye, tror jeg. Det er første gang jeg har fått blomster på døren fra jobb og jeg fikk epost fra folk jeg ikke trodde kunne navnet mitt engang. Dette er veldig stort og jeg er veldig fornøyd med en slik utmerkelse.

 

De store pitchene her er helt sinnssyke. Det føles som om man er med på et talkshow Sollin Sæle, kreatør Accenture Song

- Corporate tortur

Når det gjelder kreativitet mener hun at Norge har et knepent forsprang på amerikanerne.

- Foreløpig, men jeg tror vi har mer å gå på når det kommer til solid organisering og helse. Her behandles kreativitet nærmest som en idrett - og kanskje overraskende opplever jeg den norske bransjen som mer usunn enn den amerikanske. Her i New York får i hvert fall jeg bedre tid til alt, og etter en pitch får jeg beskjed om å dra hjem for å sove - og fri dagen etter. Ekte fri og full avkobling. Og det gjør jo at neste pitch blir mye bedre og at påfølgende kampanjer presterer mye bedre, som igjen gjør at vi kan ta bedre betalt. En god sirkel.

Les også: Lever ut den amerikanske reklamedrømmen: - Planen var å bli her i ett år, nå har det plutselig gått syv

Likevel døgner hun innimellom.

- Men når jeg har valgt det selv føles det mer som en hyggelig overnattingsfest enn corporate tortur.

I tillegg til mer fritid er de amerikanske pitchene det som skiller seg mest ut fra hjemlandet.

- De store pitchene her er helt sinnssyke. Det føles som om man er med på et talkshow når de andre i byrået snakker. Jeg tror nesten det er bra at jeg kan roe ned stemningen noe, i hvert fall når kunden plutselig er europeisk og vant til pitcher av den mer nedpå typen.

Vil starte nytt byrå i Oslo eller New York

Sæle har funnet seg godt til rette i leiligheten like ved Central Park sammen med Golden retriever valpen Bernie, men savnet etter ektemannen Per Berge Moe, er selvfølgelig stort.

- Vi hadde tre års bryllupsdag i høst. Langdistanse er kjedelig og anbefales ikke, men jeg prøver å få ham over hit, røper hun.

For en dag skal ekteparet starte et eget reklamebyrå sammen.

- Vi har ikke bestemt om det skal være i Oslo eller New York ennå. Det kommer helt an på om Bernie klarer å jogge i rett linje i Central Park, eller om vi må finne et sted med mindre kaos.

Norsk kreatør inn på prestisjetung amerikansk liste: - Virkelig stort