Natt til tirsdag dukket hjemmesnekrede logoer for noen av landet og verdens største retail- og fastfoodkjeder opp på Grünerløkka i Oslo med tekster som «McDonald’s may be opening soon» og «Egon åpner kanskje snart».

Målet er å få Oslo-beboere til å bruke de små, lokale butikkene, sånn at gatene ikke skal domineres av de store merkevarene. Kampanjen er blant annet omtalt av Kom24 og MinMote.

- Folk elsker jo de lokale butikkene i området, men man glemmer dem når man ikke går på gata og ser butikkskilt hver dag. I julehandelen er det de med mest reklamepenger på nettet som kommer til å vinne, særlig med Black Week, så kommer alle til å handle julegaver på nettet. Jeg tror ikke så mange tenker over dette, så jeg tenkte; hvordan kan vi få flere til å bry seg? sier Sollin Sæle til Kampanje.

Hun jobber til daglig som Art Director i kommunikasjonsbyrået Anti, og har rukket å markere seg i den norske reklamebransjen med flere priser. Tidligere i år gikk Sæle og makker Per Berge Mo helt til topps i spesialkategorien Cannes Young Lions Digital i Gulltaggen Award, og de skal etter planen representere Norge i Young Lions i juni 2021.

Sollin Sæle understreker at hun har gjort dette stuntet i kraft av å være lokal Grünerløkka-beboer og ikke på vegne av noen kunder av Anti.

- Innsikten var at når en grønnsakssjappe blir lagt ned, og det kommer Burger King i stedet, da klikker alle, men da er det for sent. Hva om vi gjør det litt på forhånd, når det akkurat ikke blir for sent? Nå er det rett før julehandelen, og da kan man fortsatt redde seg inn, sier hun.

Sammen med en gjeng med likesinnede fra ulike bakgrunner, inkludert Elke Vindenes fra Try Opt, som blant annet har hjulpet med Instagram-kontoen @beholdoslo, og folk fra Kunsthøgskolen, brukte hun helgen til å male plakater, og de ble hengt opp natt til i dag.

Responsen har vært umiddelbar.

- Vi hang opp for å se hva som skjedde, og det har blitt kjempegodt mottatt. Vi har tydeligvis truffet en nerve.

De har brukt geriljametoden, og ikke spurt butikkene om lov.

- I går, da vi skulle gjøre det, hørte jeg med tre butikker om hva de synes. De var kjempepositive og ba oss kjøre på. Noen har tatt skiltene ned, mens andre har valgt å ikke gjøre det. Det er et statement i seg selv.

Nå håper hun flere kaster seg på bevegelsen.

- Vi har opprettet kontoen @beholdbergen, den er «up for grabs». Vi har allerede fått meldinger av folk som vil lage skilt i andre bydeler, for det er jo ikke bare på Grünerløkka at dette skjer.

Grünerløkka-butikken Hunting Lodge har lagt ut flere bilder fra stuntet.