Må kutte i TV 2-underholdning: - Får kanskje ikke ny sesong

TV 2 legger lista høyere for hvilke programmer de skal satse videre på.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

TV 2 skal kutte 400 millioner kroner og det innebærer en nedbemanning på 120 årsverk. Det ble kjent på allmøtet ledelsen holdt for sine drøye 900 ansatte torsdag. Alle avdelinger i TV 2 må kutte, men det betyr ikke at de store seersuksessene ryker.

- De store dragerne våre, de store formatene, de verner vi om, sier Trygve Rønningen, programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2.

Det betyr at programmer som «Skal vi danse» ikke er i umiddelbar fare som følge av kuttene, selv om dette programmet alene fort har en budsjettramme på mellom 30 og 40 millioner kroner.

- Når det gjelder «Skal vi danse», så evalueres programmet nå. Det gjør vi alltid når vi er ferdig med en sesong, men det har ingenting med kostnadskuttene å gjøre, sier Rønningen.

- Hvilke konsepter lever mer farlig da?

- Vi må passe på å gjøre mer av det som fungerer, og det som ikke går like godt, får kanskje ikke en ny sesong. Det er noen programmer som fort kunne ha levd lengre, men som ikke får det. At et program som ikke gikk så kjempebra forsvinner, merker ikke seerne, og da har vi spart penger.

- Er det tatt noen beslutninger i dag?

- Ikke i dag. Vi jobber med to-tre års horisonter. Så det vi driver med nå er å justere publiseringsplaner. Vi har rundt seksti titler på gang hele tiden og nå sitter vi og vurderer hva vi skal gå videre med i 2024 og hva som skal vente til 2025. Det er ikke sexy når man snakker om kostnadskutt, men det er det som er vår hverdag.

Som Kampanje tidligere har skrevet, har Trygve Rønningen nylig vært i møter med TV-produsentene der programredaktøren blant annet har fortalt «hvor skoen trykker» for TV 2 akkurat nå.

Les mer: TV 2 vil ha rimeligere TV-produksjoner - kan bli siste runde med Skal vi danse

- Skal bruke litt mindre penger

TV 2-direktøren erkjenner at det er lite å hente på å presse budsjettene på programmene de kjøper inn.

- Men bare ved å ta i bruk og sende et program to ganger i uka istedenfor én gang, så har du kanskje gjort en kostnadsbesparelse, for innsatsen er lagt ned i to timer istedenfor én time. Det er også å spare, sier Rønningen.

- Skulle dere gjerne ha spilt inn «Skal vi danse» på to uker?

-  Nei, det går ikke. Det gjøres live.

- Men underholdningsbudsjettet ditt har blitt litt mindre i dag? 

- Innholdsbudsjettet til TV 2 går ned, men det er ikke sånn at vi nå skal lage et annet TV 2. Vi skal bruke litt mindre penger på innhold fremover, men det sier seg selv når man skal kutte 400 millioner i sjappa. Det vil gå utover alle.

På allmøtet torsdag ble det kjent at flere av TV 2s nyhets- og aktualitetsprogrammer legges ned. Det inkluderer «Norske tilstander» og «Ærlig talt», som er blitt vist på TV 2 Nyheter, og podkasten «Fredrik og Kadafi».

Les mer: Disse TV 2-programmene forsvinner fra skjermen

Skal spare penger på drama

Selv om de største seermagnetene blir værende på skjermen, er det rom for å spare penger på andre måter, forteller Rønningen.

- Et eksempel på det er jo internasjonalt drama, der vi går inn i allianser, for eksempel med danske TV 2 og TV4 i Sverige, for å lage en dramaserie som samlet sett blir dyrere, men hvor vår innsats blir billigere. Og det andre er at det ikke er volumet som imponerer seeren, det er kvaliteten. Så vi må være litt spissere i hva vi kjøper.

Les mer: TV 2 inngår ny nordisk dramaallianse

- Dere sier dere skjermer de største underholdningskonseptene, og så sier dere samtidig at dere må senke produksjonskvaliteten noe?

- Nei, ikke kvaliteten. Det vi sier er at vi har lyst til å jobbe med bransjen på hvordan vi kan tenke annerledes. Det å lage en billigere versjon av «Kompani Lauritzen» er ikke nødvendigvis en god idé, men det kan godt være vi kan diskutere om «Kompani Lauritzen» kan lages på en annerledes måte. Den diskusjonen har vi med produksjonsselskapene hele tiden, sier Rønningen.

- Alle har det tøft og alle strever, enten man er i eller utenfor TV 2, så dette er en felles innsats, legger han til.

The Oslo Company, som har produsert en rekke programmer for TV 2, inkludert «Lunch» og «Hemmelige duetter», lar seg ikke skremme av beskjeden.

- Jeg synes dette er fin tilnærming og bra ambisjon! Vi lever i en tid med store endringer, på alle områder.  Alle må våge å tenke litt nytt og jobbe litt annerledes. Vi ser på dette som en mulighet, ikke en begrensing, sier daglig leder Christian Steen.

Les mer: TV 2-sjefen peker på regjeringen etter kuttmøte: - En reell og vond konsekvens

Må kutte i TV 2-underholdning: - Får kanskje ikke ny sesong