Möllers Tran går til topps i Reklamebørsen - Elkjøp får slakt

- Det er en ganske ny måte å kommunisere elektronikk på, så vi må gi det litt lenger tid for å sette seg, mener nordisk merkevaresjef i Elkjøp.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer Journalist

Möllers tran går til topps i Reklamebørsen for oktober med sin reklamefilm satt til Flåklypa-universet, hvor Reodor Felgens tredemølle får for mye Möllers tran. Det går selvsagt ut over Ludvig. 

- Filmen likes svært godt, og vi må helt tilbake til februar 2019 for å finne en film med sterkere liking, pussig nok også den gangen med en tredemølle som en sentral del av handlingen i Remas smarthus-univers, sier innsiktssjef Håvard Ose i Essence Mediacom, som står bak undersøkelsen.

58 prosent av de spurte sier at de liker denne filmen bedre enn annen reklame, mens bare 4 prosent er negative. 

Möllers tran gjør det også best på såkalt positiv reklameoppmerksomhet. 37 prosent av de spurte både husker og liker denne filmen. 

- Flåklypa og «for mye Möllers tran» virker å være en svært god kombinasjon og engasjerer ikke bare godt voksne nostalgikere, men også de yngste. At filmen oppnår skyhøy liking og svært effektiv oppmerksomhet kun ved bruk av en 20 sekunders reklamefilm gjør prestasjonen bare enda mer unik, mener Ose. 

- Svært god match

Anne Valerie Solhaug, markedssjef i Orkla Health, er henrykt over at reklamefilmen deres topper Reklamebørsen.

- Jeg mener Möller's og Flåklypa er en svært god match. Det er mye nostalgi og kulturarv i begge merkevarene og både Möller's og Flåklypa har mange positive verdier forbundet med seg. I tillegg er merkevarepersonlighetene med på å gjøre reklamen godt likt, sier hun. 

- Å benytte humor og dramatisering rundt styrken som ligger i Möller’s Tran i samspill med de kjente, folkekjære karakterene Ludvig og Solan, tror vi har bidratt til å øke både liking og oppmerksomhet betraktelig, legger Solhaug til. 

Det er produksjonsselskapet Qvisten animasjon og Aukruststiftelsen som har stått bak prosjektet.

- Det har vært et meget godt samarbeid, som vi tror har vært essensielt for resultatet, sier merkevaresjefen. 

- Var det utfordrende å lage en reklamefilm på bare 20 sekunder? 

- Vi vurderer alltid forholdet mellom kostnad og nytte når vi lager reklamefilmer, og det avgjørende spørsmålet er hvordan vi kan formidle budskapet effektivt innenfor en begrenset tidsramme, forteller merkevaresjefen.

Hun sier videre at de har blitt stadig mer bevisste på å utnytte den aktive oppmerksomheten i den tiden de har til rådighet på film.

- Og 20 sekunder var en optimal lengde for denne kommunikasjonen, mener Solhaug. 

Her kan du se filmen: 

- Må gi det litt lenger tid for å sette seg

I andre enden finner vi Elkjøp med sin reklamefilm der de oppfordrer folk til å ta mer egentid. Kampanjen ble lansert i oktober som et svar på en undersøkelse som viste at mange får dårlig samvittighet av å sette av tid til seg selv.

- Vi skal først og fremst finne løsninger på folks teknologiutfordringer, men som et ansvarlig selskap ønsker vi også å bruke våre flater til å snakke om temaer som er relevant og gir folk verdi, sa markedssjef Kristina Opsahl til Kampanje.

Kun 3,7 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at de husker å ha sett filmen. I tillegg oppgir bare 6 prosent av de spurte at de likte filmen. 

- Budskapet virker ikke å nå helt gjennom og i likhet med Møbelringens fokus på egentid i «komfortsonen» i september havner Elkjøps film på en klar sisteplass i Reklamebørsen for oktober, sier Håvard Ose i Essence Mediacom.

- For Elkjøp sin del er andel positive den laveste vi har målt hittil i år, forteller Ose. 

Les mer: Ny bunnplassering for Møbelringen på Reklamebørsen: - Vi har høyere ambisjoner

- Ambisjoner om mer

Nordisk merkevaresjef i Elkjøp, Christian Erga erkjenner at det er kjedelig å havne på en sisteplass. 

 - Vi har jo ambisjoner om mer enn det. Samtidig så ser vi at vi er i en tidlig fase i dette, det er en ganske ny måte å kommunisere elektronikk på, så vi må gi det litt lenger tid for å sette seg.

Erga forteller at konseptet for denne kampanjen er utviklet for å fungere på tvers av fire nordiske land. 

- Disse fire landene har mye til felles, men også noe som skiller oss fra hverandre. Det er da alltid utfordrende å finne et konsept som vil resonnere like godt i samtlige land. Vi har forsøkt å ta tak i noe som innsikt viser oss er et viktig tema i alle våre markeder, og så får vi jo vurdere om den kreative utførelsen av dette har vært god nok.

- Har dere noen tanker om hva som kan være årsaken til at reklamefilmen deres er den folk husker dårligst her hjemme? 

- Det er vanskelig å si og måle opp mot hverandre. Det er som sagt et nytt konsept og en ny måte for elektronikk å kommunisere på, det er ikke bare snakk om pris og produkt, men noe mer. Vi må se på egne undersøkelser og sette sammen all innsikt vi har når konseptet har satt seg noe mer, sier Erga.

- Ny måte å kommunisere på

Kampanjen er laget i samarbeid med byrået Publicis Kitchen. Det er kreatørene Joakim Labraaten, Per Berge Moe og Torbjørn Havn som står bak selve kampanjen, og reklamefilmen er regissert av Martin Werner fra Bacon

Alexander Mostue, kundeansvarlig i Publicis Kitchen understreker at denne måten å snakke på ikke bare er nytt for Elkjøp, det er også nytt i kategorien, mener han. 

- Da er all læring vi kan ta med oss, fra alle kilder, verdifull. Vi har ambisjoner, og de ambisjonene skal vi levere på i fire markeder. Derfor har vi også gjort tester av dette sammen med Kantar som en del av arbeidet underveis, i alle de nordiske markedene, før kampanjen gikk live. Der er det også gledelig å se at folk opplever tematikken, og Elkjøp som avsender av den, å være både relevant og troverdig, ser han. 

Mostue er uenig i at kampanjen ikke har fått nok oppmerksomhet. 

- Til tross for at det var 41 annonsører som brukte mer penger en Elkjøp på TV i Norge i perioden, gikk Elkjøp inn på en tredjeplass over annonsørene med høyeste reklameoppmerksomhet på YouGovs Brand Index, med en framgang på åtte plasser, og de har ligget innenfor topp ti i perioden vi har vært på med kampanjen, mener han. 

Her kan du se reklamefilmen:

Möllers Tran går til topps i Reklamebørsen - Elkjøp får slakt