Discovery+ stuper på strømmemåling: - Kan ikke skylde på andre enn oss selv

En teknisk svikt gir full kollaps for Warner Bros. Discovery i den offisielle TV-målingen. TV 2 Play skyter fart.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den offisielle TV-undersøkelsen til Kantar måler ikke bare seingen som skjer på de tradisjonelle TV-kanalene, den kartlegger også seingen som foregår på strømmetjenestene. De siste ukene viser tallene at spesielt TV 2 Play har hatt en kraftig vekst.

I oktober vokste seingen på TV 2 Play med 14 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det gjør tjenesten til den største av de tre «norske» tjenestene som måles av Kantar: NRK TV, TV 2 Play og Discovery+.

Nordmenn så i snitt 10,4 minutter på TV 2 Play hver dag i oktober. Til sammenligning så vi i snitt 9,3 minutter på NRK, som er på andreplass.

- Det er ekstra gøy at vi er største strømmetjeneste i oktober blant de som måles av Kantar, hvor TV 2 Play-eksklusive «Kompani Lauritzen: Tropp 2» bidrar godt med 500.000 seere i snitt så langt, sier programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen.

TV 2 har de siste årene hatt en strategi om å bake inn strømmetjenesten i grunnpakkene til TV-distribusjonsselskapene. På samme tid har selskapet plassert flere av sine største suksesser eksklusivt på strømmetjenesten, som «Forræder» tidligere i vår og «Kompani Lauritzen: Tropp 2» i høst. Denne kombinasjonen ser nå ut til å gi resultater.

Les også: TV 2 vokser kraftig - alle andre går tilbake
 

- En teknisk svikt

I motsatt ende av skalaen finner vi Warner Bros. Discovery, som har en gjennomsnittlig seertid på 2,1 minutter på sin strømmetjeneste Discovery+ ifølge Kantars måling. Det er en nedgang på hele 34 prosent fra samme måned i fjor.

Programdirektør Magnus Vatn i Warner Bros. Discovery forteller at det skyldes en fortvilet situasjon.

- En viktig årsak til nedgangen vi har sett i VOD-seingen vår, er rett og slett en teknisk svikt i rapporteringen. Feilen ligger ikke hos leverandør Kantar, men i våre egne registreringssystemer. Dette har ført til at tellingen av de som ser på oss via smart-TV ikke har blitt registrert de siste fem-seks månedene, sier han til Kampanje.

Han anslår at det kan dreie seg som om så mye som opptil 40 prosent av all seingen på Discovery+ som ikke fanges opp.

- Vi har heldigvis lokalisert feilen, og vårt tekniske team har som øverste prioritet å få ordna opp i det. Dette er selvsagt beklagelig, men vi kan ikke skylde på andre enn oss selv.

Les mer: Hanne McBride slutter som kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery

- Tar grep om den digitale seingen

Broadcast-direktør Morten Wiberg i mediebyrået Carat mener situasjonen Warner Bros. Discovery befinner seg i er uheldig.

- Det er uheldig fordi de ikke kan gå ut og rapportere at de har flere seere enn det som er synlig i målingen. De må forholde seg til de offisielle tallene, sier Wiberg til Kampanje.

Resultatet er at styrkeforholdet mellom Discovery+ og de andre strømmetjenestene i markedet ser verre ut enn det egentlig er, mener han.

Han synes imidlertid det er svært gledelig at TV 2 Play skyter fart.
- Det er positivt å se at TV 2 Play tar grep om den digitale seingen. De lykkes med «Tropp 2», som kun går digitalt, og har klart å flytte folk fra lineær-TV til TV 2 Play.

- Kommer veksten annonsørene til gode?

- Til en viss grad, sier Wiberg.

Nylig gikk TV 2 ut med nyheten om at de lanserer en rimeligere versjon av hvert TV 2 Play-abonnement som delvis finansieres med reklame. Her kan man på det meste spare 60 kroner i måneden hvis man tåler å se litt reklame.

Les mer: TV 2 lanserer rimeligere strømmepakker med reklame

- Det gjør at annonsørene får tilgang til noe flere seere, men det er fortsatt en liten andel som ser TV 2 Play med reklame, sier Wiberg.

Discovery+ stuper på strømmemåling: - Kan ikke skylde på andre enn oss selv