Her er landets mest omtalte byråer - PR-topper uenige om betydningen

Her kan du se hvilke ti kommunikasjonsbyråer som har fått mest medieomtale i år.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Et nytt år går mot slutten og hva er vel da bedre enn å gjøre noen oppsummeringer i kommunikasjonsbransjen og se hvilke reklame- og PR-byråer som har fått mest medieomtale i år. For også reklame- og PR-byråene er avhengig av synlighet å bli snakket om. På listen Kampanje har fått utarbeidet med hjelp av medieovervåkings- og medieanalyseselskapet Retriever, er det First House som troner øverst på listene over Norges mest omtalte byråer i norske medier.

Ifølge Retrievers tall er First House omtalt i 425 oppslag fra 1. januar 2023 til 24. november samme år. Geelmuyden Kiese er omtalt nest flest ganger, mens Anorak kniper til seg den siste pallplass, dog et godt stykke bak de to førstnevnte byråene. Se alle tallene lenger ned i saken.

Retriever som har gjennomført ansettelsen peker på flere forhold som sikrer omtale. 

- Samtlige byråer får medieomtale i forbindelse med nominasjoner og prisutdelinger i bransjen, samt når nye kundekontrakter signeres. Nyansettelser og tidligere ansatte som bytter beite utgjør også en stor del av omtalen, spesielt når det gjelder profilerte personer, sier Benedicte Andersen, analysesjef i Retriever.

Vi er ikke så opptatt av sånne statistikker. Vi er mest opptatt av å levere til kundene våre. Per Høiby, partner og daglig leder i First House

- Viktigere å være opptatt av kundene

Daglig leder og partner i PR-byrået First House, Per Høiby, forsøker imidlertid å tone ned betydningen av slike målinger.

 - Vi er ikke så opptatt av sånne statistikker. Vi er mest opptatt av å levere til kundene våre, sier Høiby til Kampanje.

- Er det viktig med medieomtale?

- Generelt for bransjen, er at hvis man skal bli omtalt, så er det viktig å bli omtalt om kunnskapen og kompetansen i byrået. Det er langt viktigere å være opptatt av kundene, sier han.

- Dere havner over konkurrenten GK på listene. Hva tenker du om det?

- Omtalekonkurranser basert på antall gir ingen mening. Om vi hadde latt oss forlede av slike statistikker ville jeg vært bekymret på egne vegne. Arten av innhold og rekkevidde av dekningen kunne må i det minste vurderes, sier Høiby.

Les også: Landets største PR-byrå fortsetter veksten – samtidig utvider First House byråfamilien med nye selskaper

Det er naturlig at vi har høy synlighet og er et referansepunkt for pressen. Severin Roald, toppsjef i Geelmuyden Kiese

- Vi er den sterkeste merkevaren

PR-rivalen og konkurrenten Geelmuyden Kiese, som kommer på andreplass, er imidlertid uenig med First House-sjefen i betydningen av omtalen. 

- Vi er en kompetansebedrift med et mangfold av ressurser og vi ønsker å dele erfaring og synspunkter og blir ofte kontaktet av mediene. Vi er også et av de byråene som ofte blir nominert og vinner bransjekonkurranser og det øker også synligheten.  Vi skal være den mest attraktive arbeidsgiveren i bransjen og da er synlighet viktig, sier Roald. 

Han mener forklaringen på at GK får mange oppslag i mediene er enkel: 

- Vi er den sterkeste merkevaren blant byråene i Norge, og er et av de største byråene i Skandinavia med nærmere 150 rådgivere. Da er det naturlig at vi har høy synlighet og er et referansepunkt for pressen, sier administrerende direktør i GK, Severin Roald, til Kampanje.

Nyheten om at Hans Geelmuyden ga seg i Geelmuyden Kiese mottok rundt 20 oppslag i mars alene, viser Retriever-tallene, men også ansettelser av seniorrådgivere som Per Bjørkum og Bjørn Richard Johansen.

Les også: Geelmuyden Kiese henter byråleder: - Har klare vekstambisjoner

Her kan du se listen over de ti mest omtalte byråene i 2023. Kilde: Retriever. First House topper foran Geelmuyden Kiese

Plassering Byrå Antall oppslag
1. First House 425
2. Geelmuyden Kiese 288
3. Anorak 196
4. Hill+Knowlton 160
5. Nord DDB 156
6. WAL - We Are Live 137
7. Morgenstern 130
8. Try Råd 123
9. Zynk 121
10. Schibsted Partnerstudio 113

*Tallene viser antall oppslag i 2023. Fra 1. januar til og med 23. november.

- Ofte politiske oppslag

First House var også fjorårets mest omtale kommunikasjonsbyråer og Benedicte Andersen i Retriever forteller at byrået også er det byrået som omtales mest i riksdekkende kilder, med Klassekampen, VG og Aftenposten i spissen.

- Dette er ofte politiske oppslag der First House nevnes mer perifert i forbindelse med bruk av konsultenttjenester. Nyheten om at Raymond Johansen henter tidligere First House-rådgiver, at Norges største privateide bolig, Fritzøe-hus i Larvik, legges ut for salg, og valget av ny idrettspresident i april er blant sakene i 2023 der First House mottar mest omtale, sier hun.

Selv om byråene på toppen av lista er «usual suspects», så finner man endringer lenger ned på Topp 10.

Nord DDB, WAL, Zynk og Schibsted Partnerstudio kommer inn på listen fra i fjor.

- Nord DDB utmerker seg i 2023 med seiere og pallplasser i flere byråkonkurranser, og ved at Aleksander Hetland forlater Nord DDB til fordel for Stordalens nye byrå Smeh.  For WAL er det nyheten om at Coop bytter mediebyrå fra PHD til WAL som trekker opp artikkelvolumet, i tillegg til å få Komplett og Fresh Fitness på kundelisten, sier Andersen i Retriever.

Les også: Skal lede nytt byråeventyr for Petter Stordalen: - Jeg tror veldig på det kreative

Dette var de ti mest omtalte byråene i 2022First House og Geelmuyden Kiese troner øverst

Plassering Byrå Antall oppslag
1.  First House 387
2.  Geelmuyden Kiese 302
3.  Anorak 190
4. Hill+Knowlton 170
5. Kruse Larsen 138
6. Corporate Communications 131
7. Try Råd 126
8. Carat 116
9. Morgenstern 114
10. Trigger 105

*Tallene er hentet fra samme periode i 2022 som i 2023. Fra 1. januar til og med 23. november.

Her er landets mest omtalte byråer - PR-topper uenige om betydningen