Slankere lommebøker rammer avissalget: - Det har vært en gullalder, men nå stopper det opp

Norske avistopper er blitt mer dystre i synet på abonnementssalget fremover. Schibsted mener de har en oppskrift på videre vekst.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I en ny rapport om abonnementsmarkedet kommer det frem at betalingsviljen for norske nyhetsmedier er i ferd med å flate ut. Det er dårlig nytt for en mediebransje som har hatt brukerinntekter og ikke annonser som sin viktigste inntektskilde de siste årene. Det er Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Kantar som står bak undersøkelsen som måler betalingsviljen for nyheter i det norske folk.

- Det digitale abonnementsmarkedet stopper opp, sier sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn Kristoffer Bore, til Kampanje.

Under et arrangement i Pressens hus denne uken deltok han i en debatt med Tor Jacobsen, direktør for brukerbetaling i Schibsted og sjefredaktør Katrine Strøm i Hamar Arbeiderblad. Ifølge undersøkelsen svarer 68 prosent at de har tilgang til minst et avisabonnement. I fjor var tallet 69 prosent og verken Bore eller Strøm var spesielt positive i synet på markedet fremover.

- Festen er litt over. Det har vært en gullalder, men nå stagnerer digitale abonnement. Kostnadene vil fortsatt øke, men det må vi møte med innovasjon, ikke kutt, sier han.

Ser en på tallene for de rene Pluss-abonnementene så ligger den flatt på 16 prosent. Også Hamar Arbeiderbladet-redaktøren sier at «man har begynt å merke det».

- Nå må vi forsterke grunnene til å abonnere og vi må være relevante for flere enn de kjernebrukerne vi har lent oss på i litt for stor grad litt for lenge, sier Strøm.

De første signalene om at festen var over kom tidligere i høst da MBL la frem opplagstallene for første halvår som viste en vekst på fattige 0,8 prosent sammenlignet med samme periode i 2021. Året før var veksten til sammenligning på 3,9 prosent.

Les også: Dagens Næringsliv er opplagsvinner - for resten av bransjen har veksten nesten stanset helt

Jeg tror det definitivt er mer kake igjen. Tor Jacobsen, Schibsted-direktør

Heller strømming enn avis

Utflatingen kommer i et år preget av mange store nyhetshendelser, men nyhetsbildet til tross, og mange gode grunner til å holde seg oppdatert, viser altså undersøkelsen til MBL og Kantar likevel en utflating i abonnementsveksten. Samtidig merkes krigen i Europa, strømkrisen, økte renteinntekter og sterk prisvekst, også på lommeboken til stadig flere.

Fire av ti svarer i undersøkelsen at de har fått en merkbar strammere økonomi i løpet av de siste 12 månedene, og av disse har fire av ti sagt opp minst et abonnement på enten avis, strømming eller podkast. Blant de med slankere lommebøker og som i dag sitter med et avisabonnement, sier én av frem at de har sagt opp abonnementet.

- Blir det tungt å vokse i antall abonnenter fremover?

- Ja, det gjør det. Vi har greid å konvertere mange papirabonnenter over på digitale abonnement, men vi sliter med å nå nye grupper og ser en generell utflating, sier Bore.

I snitt sitter Ola og Kari med 1,4 avisabonnement og har dermed færre avisabonnement enn sammenlignet med eksempelvis de 2,3 strømmetjenestene vi snitt betaler for. 

Les også: - Mange vil bytte ut sine Netflix-abonnement og se sport og serier på andre tjenester

- Må være unik og god:

Selv om de mørke skyene på avishimmelen er blitt flere, ser sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land også noen solglimt. - Vi har hatt en liten vekstperioden siden i sommer. Det er fortsatt stor betalingsvilje for unik og god journalistikk, sier Bore.

Prisøkninger blir mer krevende

Selv om Vårt Land-redaktøren har vært inne i en liten vekstperiode siden i sommer, kjenner han seg igjen i tallene fra undersøkelsen som sier at to av ti oppgir at de ikke har råd til å abonnere.

- I januar svarte 11 prosent at prisen var årsaken til at de sa opp. Da vi spurte på nytt i august svarte 30 prosent at høy pris var årsaken til oppsigelsen, sa Bore fra scenen på Pressens Hus.

Han tror det blir vanskelig å øke abonnementsprisene fremover.

- Det er en kraftig økning i antallet som sier de ikke har råd til å betale avisa selv om de ikke ønsker det og selv de sier gratistilbudet ikke er godt nok og de har økt tillit til avisene så er det flere og flere som har strammere økonomi, sier Bore.

Les også: Medietopper må kjempe om slankere lommebøker - så mye penger bruker vi på strømming og avis

Schibsted-topp mer optimistisk

Aftenposten- og VG-eier Schibsted er et av mediehusene som lykkes godt med overgangen til digitale abonnement og selskapet. Selskapet har over 1,5 millioner abonnenter på tvers av markedene i Norge og Sverige, og har et mål om å doble de digitale abonnementsinntektene fra fjorårets 1,3 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner innen utgangen av 2025. Undersøkelsen til MBL er i så måte ikke godt nytt med tanke på å nå denne målsetningen

- Vi ser fortsatt vekst og har hatt det gjennom hele 2022. Tallene våre er ganske gode, sier direktør for brukerbetaling i Schibsted, Tor Jacobsen, til Kampanje.

- Er du overrasket over at én av fem sier de har sagt opp avisabonnementet?

- Ja, det er et ganske høyt tall. Og når man ser fremover hva man tenker om fremtiden så blir det spennende om det realiserer seg også i faktiske tall etter hvert, sier han

I undersøkelsen kommer det blant annet frem at åtte av ti som ikke har et abonnement, mener det er usannsynlig at de vil abonnere i løpet av de neste 12 månedene.

- Festen er over ble det hevdet, er den det?

- Jeg tror det definitivt er mer kake igjen. Vi ser vekst i alle merkevarer, og i tillegg ser vi det er en betydelig andel av våre abonnenter som er interessert i våre andre merkevarer i tillegg til det de abonnerer på, sier han.

- Må ha flere produkter

Tor Jacobsen viser til blant annet bundle-produktet til VG for podkastsatsingen Podme og abonnementsproduktet «Full tilgang» til 329 kroner i måneden som gir Schibsted-abonnentene tilgang til andre aviser i konsernet.  

- «Full tilgang» er kanskje dyrt, men billig hvis du er superbruker som konsument. Da er det en veldig god deal. Det ligger betydelig muligheter til vekst når du klarer å utvide kundeforholdene. Og i tillegg tror vi det er mulig å utvide antallet kunder. Video og lyd er områder hvor vi særlig ser det kommer mange nye abonnenter, sier han.

- Hva tenker du om muligheten til å øke på pris?

- Det er avhengig av hva du tilbyr abonnentene. Det er muligheter til å øke prisene, men samtidig tror jeg fremover det kan være fornuftig å ha produkter som prises rimeligere. Vi må kanskje også ha noen gode inngangsprodukter også som gir deg tilgang til nyheter, men ikke nødvendigvis alt. Her må vi kanskje bli bedre på å differensiere oss, sier han.

Slankere lommebøker rammer avissalget: - Det har vært en gullalder, men nå stopper det opp