Kampen om folks oppmerksomhet og lommebøker tilspisses etter hvert som stadig nye globale aktører trer inn det norske markedet. Både Amazon Prime, HBO Max, Disney+ og SkyShowtime ruster opp og nå blir det virkelig kamp om seerne.

Netflix har lenge hatt en suveren plass i det norske strømmemarkedet, men antall personer som abonnerer på Netflix har falt fra 61 prosent i 2021 til 56 prosent i andre kvartal i 2022. I løpet av 2022 har de aller fleste av deres konkurrenter fått flere abonnementer. Det er rimelig å anta at mange nå vil bytte ut sine Netflix abonnement og se på sport og serier på andre tjenester.

Tradisjonell TV-seing på lineære TV-program går tilbake mens bruk av strømmetjenester øker. I følge Kantar medieundersøkelse «Forbruker & Media» er daglig dekning på lineær TV nå 63 prosent, mens 70 prosent ser på strømmetjenester, og samlet daglig dekning for TV og strømming er på hele 94 prosent. Tiden brukt på TV-selskapenes nettspillere øker, mens tiden brukt på YouTube og Netflix har gått tilbake de siste årene.

De norske strømmetjenester hevder seg foreløpig godt i den nye globale konkurransen. Med en daglig dekning på 29 prosent er YouTube Norges største strømmetjeneste (Kilder: Kantar «Forbruker & Media»). Deretter følger Netflix med 25 prosent og NRK TV med 21 prosent. Av de syv tjenestene som har over ti prosent daglig finner vi hele fire norske. Dette viser hvor sterkt norske aktører står i forhold til de globale.

Kantar kjenner ikke til andre land hvor de nasjonale tjenestene klarer å konkurrere så godt mot som de globale. Dette kan blant annet forklares med at de norske TV-selskapene var tidlige ute med å utvikle både SVOD og AVOD tjenester, og at de kan tilby unikt norsk innhold og attraktive sportsrettigheter.

Kantar 24Timer viser at etter to år med pandemi tilbringer vi nå større tid utenfor hjemmet og vi bruker mindre tid TV og strømming. Kampen om folks tid blir derfor knallhard i tiden som kommer.

Netflix går tilbake:

Ferske tall over utviklingen til de største strømmetjenestene i Norge, viser at markedsleder Netflix går tilbake. Kilde; Kantar.