TV-rådgiver tror Viaplay kan nå 300.000 vintersport-seere i premierehelgen

Denne helgen går startskuddet for Nent Groups milliardsatsing.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag kveld braker det løs for Nent. For første gang i historien skal de formidle TV-sport med FIS-innhold da det er duket for hoppkvalifisering fra russiske Nizhny Tagil. Og gjennom lørdag og søndag blir det virkelig kjør da de for første gang skal ha Vinterstudio fra Nents lokaler. 

Kristian Oma, har tidligere uttalt til Kampanje at han ikke tror alle seerne vil flytte seg fra NRK med det første, men han håper på en jevn tilstrømning av folk etter som sesongene går.

- Jeg tror vi skal få litt tid på oss. Vi har rettighetene i fem år fremover, så vi får bare begynne og så kan folk komme til etter hvert. Jeg tror ikke vi får alle over med en gang for NRKs grunnfjell er såpass solid. De har 100.000 til 150.000 som bare trykker på 1 og ser på nesten uansett hva som går. Dem må vi nok kjempe litt ekstra for å få over, men jeg tror de finner frem, sa Oma.

TV-sjef i Carat, Morten Wiberg, er positivt innstilt til de nye rettighetshaverne. Også han tror seerne vil forflytte seg.

- Jeg tror Nent kan forvente å få seere på dagtid som man ikke har hatt før. Det blir en berikelse for Nent og Viaplay å få dette på plass. Det er store rettigheter. Jeg tror helt klart mange av NRK-seerne flytter over. De kan ikke forvente å få alt på en gang, men at det blir en bra tilvekst, det er jeg sikker på, sier Wiberg til Kampanje.

Nent viser som nevnt verdenscup i hopp fra Nizhny Tagil, i tillegg til v-cup alpint fra finske Levi i debuthelgen. Prisen på sportspakken som inkluderer vinteridrett ligger på 329 kroner i måneden.

Les mer: Kjetil André Aamodt om å hoppe etter NRK: - Jeg har vært skeptisk selv

Tror på 300.000 seere

I sesongen som kommer vil NRK, TV 2, Discovery og Nent sende vintersport. NRK og TV 2 har fortsatt FIS-rettigheter for konkurranser i Norge, Østerrike og Sveits, i tillegg til at NRK har skiskyting som er underlagt et eget forbund. Discovery har rettighetene til OL som går av stabelen i Beijing i februar, mens Nent har de resterende verdenscupkonkurransene samt verdensmesterskapene i de forskjellige idrettene.

- Har du troa på Nent?

- Ja, definitivt. Hvis jeg tenker jobb, så er det fra et profesjonelt ståsted svært bra at man får kommersielle muligheter rundt sportsrettighetene. Så kan man si hva man vil som seere med reklame og alt det der. Men nå har man litt erfaring rundt det og man vet at man ikke skal irritere seerne med reklame når det kan skje noe spennende, sier Wiberg.

- Nent klarer å tilpasse seg så det blir en god opplevelse, samtidig som det er god butikk for Nent, legger han til.

Les også: Historisk TV-dekning av vintersporten - Ski-Norge svarer med å hente ny digitalsjef

Wiberg tror Viapay og TV 3 kan bikke 300.000 seere den første helgen.

- Seertallene står og hviler litt på vintersportsesongen i seg selv. Den første helgen er det hopp og alpint for Viaplay, og det kolliderer med sesongåpning i langrenn på Beitostølen som sendes på NRK. Så de får konkurranse der, men jeg tror de kan få en topp på 300.000 både lørdag og søndag, det er det jeg kan drømme om. Så vil det komme flere og flere til når de skjønner hvor rettighetene er. Men det kommer an på renn og nordmenn i toppen. Det preger seertall, sier han.

Fra et profesjonelt ståsted svært bra at man får kommersielle muligheter rundt sportsrettighetene. Morten Wiberg

Ikke enig med «sponsorkongen»

Tidligere i år omtalt Kampanje Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB, sin nye bok hvor han skrev at han trodde dominerende nordmenn bak betalingsmur kom til å bli dødsstøtet for nordiske grener.

Les også: «Sponsorkongen» tror nye TV-aktører blir dødsstøtet for vintersporten: - Får ikke igjen pengene

Wiberg er ikke enig i den påstanden

- Jeg er ikke enig i det, nei. Det er ikke tvil om at man mister en del mennesker med å flytte rettigheter til kommersielle kanaler, fordi NRK står så sterkt. Sånn er det bare. Men engelsk fotball ble flyttet fra NRK en gang i tiden det også, og det har vært en suksess, sier han og fortsetter:

- Man må gi det tid, så blir det bra. Det er ikke bare NRK som kan ha vinterstudio. Det klarer andre også. Ettersom de høster erfaringer så tror jeg det blir bra, men de må få noen år for å få det på plass, sier Wiberg som selv skal følge med på vintersport på Nent denne sesongen.

Kristian Oma selv forteller i en e-post til Kampanje at han har en god magefølelse før Viaplay Vinter har sin offisielle åpning lørdag klokken 10.00.

- Det er en blanding av pirrende forventning og småstramme skulderparti hos oss nå. Studio er nytt, teknikk er nytt, linjer er nye, folka er nye – og rettighetene er nye. Akkurat nå jobbes det med noe visum-kluss i Nizhny Tagil, samt at en PC er forsvunnet på mystisk vis i finske Levi. Men det er sånn en boblende redaksjon fungerer, og dette skal lande greit. Dette er et stort løft for oss, og nå kommer den første skikkelige testen på om vi er klare. Magefølelsen er god, og så vet vi uansett at vi skal ha rettighetene i minimum fem år og bare kommer til å bli bedre og bedre.

Se intervju med Kristian Oma fra innvielsen av Viaplays Vinterstudio:

TV-rådgiver tror Viaplay kan nå 300.000 vintersport-seere i premierehelgen