«Sponsorkongen» tror nye TV-aktører blir dødsstøtet for vintersporten: - Får ikke igjen pengene

- Ingen grunn til å lyse fred over minnet om nordiske grener, svarer sportssjefen i Nent.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tidligere sponsorsjef i DNB Jacob Lund, også kjent i idrettsmiljøet som «sponsorkongen», forteller i en ny bok, forfattet av Jørn Lekve, at han frykter for fremtiden til nordiske grener som følge av norsk dominans bak betalingsmur.

- Kommersialiseringen har gått altfor langt. I dag er det for mange betalingskanaler som folk enten ikke har hørt om, eller ikke vil ha noe ønske om å bli kjent med. I Norge er vi godt vant med at våre vinteridretter er åpne og fritt tilgjengelige. De er på sendeflater som NRK og TV 2 meget godt har tilrettelagt, står det i boken.

Lund pøste i sin tid inn over to milliarder kroner inn i norsk idrett i perioden 1992 til 2012. Nå tror han både sponsorer og publikum vil forsvinne fra langrennssporet

- Tror du Skiforbundet og langrenn vil slite med å få inn sponsorer i fremtiden?

- Ja, det tror jeg. Jeg tror interessen for langrenn vil synke ettersom Norge blir mer og mer alene på pallen. Det er nesten ikke konkurranse i andre land. Det er alltids en tysker eller en russer som stikker hodet opp av sanden av og til, men det er ikke spennende og det er forutsigbart, sier Lund til Kampanje og legger til:

- I fotball så kan til og med Brann vinne kamper. På søndag var det jo 12.000 på stadion. Det er spennende og uforutsigbart. Det er noe med den mangelen på uforutsigbarhet i nordiske grener, og det tror jeg ikke folk vil betale for, fortsetter han.

Les også: Premier League og vintersport skal løfte Viaplay til nye høyder - Men toppsjefen hopper av TV 2s priskarusell

- Det kommer til å bli dødsstøtet for nordiske idretter

Lund tror ikke bare at interessen vil falle. Han spår i boken sin at dominerende nordmenn bak betalingsmur vil være døden for de nordiske idrettene.

- I kampen om rettigheter har ikke NRK og TV 2 noen sjanse, selv om de går sammen. De svære internasjonale betalingskanalene kommer til å vinne rettighetskampene fremover, siden de rett og slett har mye større økonomiske muskler. Det kommer til å bli dødsstøtet for nordiske idretter. Interessen for nordiske idretter kommer til å falle dypt, står det i boken.

Nordiske grener innebærer idrettene langrenn, hopp og kombinert. Slalåm blir ansett som både en nordisk og en alpin idrett.

- Hvorfor tror du dette om nordiske grener? Fotball har jo havnet bak betalingsmur, men der lever idretten og sponsorene?

- Jeg tror folk blir lei norske triumfer og gull etter gull i langrenn og skiskyting. Fotball er mye mer spennende. Til og med jeg ser på fotball, fordi det er uforutsigbart, og det er nettopp det som er løsningen. Men det er vanskelig i langrenn og skiskyting, sier Lund.

Han legger samtidig vekt på at fotball lever i lokalpatriotisme, mens vinteridretten er landslagsbasert.

- Fotball er en verdensidrett og det finnes alltid lokalpatrioter som holder med sine lokale lag. Nordiske grener er bare en parentes i det store bildet. Jeg tror ikke folk kommer til å betale for å se femmila i Kollen. Det er noen få som gjør det, selvfølgelig, men jeg tror det er langt igjen til det er noen kioskvelter, sier Lund.

Les også: Historisk TV-dekning av vintersporten - Ski-Norge svarer med å hente ny digitalsjef

I vintersesongen som kommer, 2021/2022, så vil vintersport bli fordelt på flere kanaler. TV 2 og NRK har rettighetene for vintersport i Sveits og Østerrike, i tillegg til Norge, mens Nent har de resterende rettighetene i resten av verden. Discovery har også fått sin bit av kaken, og har rettighetene til vinter-OL som blir avholdt i februar/mars.

Konge:

Jacob Lund (t.h.) er aktuell med boken «Sponsorkongen». I boken spår han blant annet at interessen for nordiske grener kommer til å svinne hen. Her er han på avskjedsfesten til Ole Einar Bjørndalen i 2016 sammen med Bjørge Stensbøl. Foto: Terje Pedersen / NTB

- Ingen grunn til å lyse fred over minnet om nordiske grener

Årets sesong blir den første i rekken med vintersport hos Nent og Viaplay. Sportssjef i Nent Norge, Kristian Oma, forteller til Kampanje at han ikke er bekymret for interessen.

- Jeg tror ikke det er noen grunn for Jacob Lund til å lyse fred over minnet om nordiske grener. Discovery kom seg vel igjennom OL i Pyeongchang, og TV2 har behandlet vinter-rettigheter i flere sesonger allerede uten at begravelsesagentene har banket på døren. At kommersielle kanaler har en annen modell enn NRK er velkjent, og selv om alt blir tilgjengelig reklamefritt på Viaplay – skal også alt av langrenn gå åpent på TV3, sier Oma.

Oma, som denne høsten har gjort flere storsigneringen i sammenheng med vintersportssatsingen, er ikke nervøs for mottakelsen til sesongen som kommer.

- Vi tror på fortsatt stor interesse for vinter-idrettene, og gleder oss til å komme i gang, sier Oma.

Jeg tror det er langt igjen til det er noen kioskvelter Jacob Lund

Tror vinninga går opp i spinninga

Lund har som nevnt en over 20 år lang historie med sponsing inn til idretten. Han forteller at store avtaler gjort med Skiforbundet, ikke er noe han ville gått med på i dag.

- I fjor inngikk SpareBank1 en toårig avtale med Norges Skiforbund Langrenn med mulighet for tre år. Avtalen har en økonomisk verdi på ti millioner kroner per år. Er det en avtale du ville inngått?

- I min tid har jeg inngått større avtaler enn som så, men det er nok noe jeg neppe ville gjort i dag, sier Lund.

- Men hva med Viaplay i alt det her, som faktisk har kjøpt rettighetene? Ofrer du dem noen tanker?

- Jeg tror den økonomiske karusellen kommer til å stoppe opp. Dette blir synsing fra min side, men jeg tviler på at de kommer til å få inn igjen pengene de har brukt, spår Lund.

«Sponsorkongen» tror nye TV-aktører blir dødsstøtet for vintersporten: - Får ikke igjen pengene