Har svidd av 250 millioner kroner på Atlantic Crossing - ligger i konflikt med NFI om drama-støtte

Produksjonsselskapet bak Emmy-vinner «Atlantic Crossing» tapte fire millioner kroner. Men nå rydder Eik-familien opp i TV-konsernet sitt.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har gått en uke siden de to serieskaperne og TV-produsentene Silje Hopland Eik og mannen Alexander Eik kunne hente hjem en av de aller gjeveste prisene i den internasjonale TV-industrien.

- At en norsk serie igjen har hentet hjem en internasjonal Emmy er en bekreftelse på at også norske serier og seriebransje holder høyt internasjonalt nivå. Vi er veldig glade på Cinenords (et av TV-produksjonsselskapene i Eik-famliens mange selskaper, red. anm.) vegne. Dette åpner dører for dem som kan være nyttige ved finansiering og distribusjon av fremtidige prosjekter, sier direktør ved Norsk Filminstitutt og en av produksjonens finansielle partnere, Kjersti Mo, til Kampanje.

Onsdag for en uke siden kunne Eik-paret ta imot prisen for «Beste TV-film og miniserie» under den internasjonale Emmy-utdelingen i New York i USA.  Til Kampanje sier serieskaperne at det hele var «kjempestort».

- Det er så stort å vinne en slik pris og når Hollywood Reporter skriver at «Atlantic Crossing» er the big win så er det helt fantastisk særlig når vi ser hvem vi konkurrerte med, sa Hopland Eik til Kampanje dagen etter prisutdelingen. 

Serien der Sofia Helin og Tobias Santelmann spiller kronprinsesse Märtha og kronprins Olav vant i konkurranse med britiske «Des», sørkoreanske «It's Okay to Not Be Okay» og brasilianske «Todas As Mulheres do Mundo (All the Women in the World)». Det til tross for at serien også har vært utgangspunkt for mange diskusjoner om TV-serier og filmer som tar utgangspunkt i ekte personer og historiske fakta, men som blander dette med dramaturgiske grep og oppdiktede elementer.

Les også: «Atlantic Crossing» vant Emmy-pris

- Det betyr enormt mye

Det er ikke ofte at norske TV-serier vinner Emmy og det har kun skjedd en gang før at en norsk serie har gått til topps i denne kategorien. Det var i 2017 da NRK-serien «Mammon» gikk til topps i klassen for «Beste dramaserie».

Da «Atlantic Crossing» gikk på lufta var det raskt milliontall på de første episodene og serien har også blitt solgt til en rekke markeder ute i den store verden.

Les også: Milliontall for Atlantic Crossing – og nå er serien solgt til 30 land

Hopland Eik sier serien i tillegg til Norge også har vært vist i flere nordiske markeder samt USA, i regi av PBS og Amazon Prime.

- Det har vært en veldig positiv respons og det er kjempegøy at så mange amerikanere har sett den. Serien har vært vist på PBS og på Amazon, sier hun.

- Hva betyr denne seieren for dere?

- Det betyr enormt mye. Nye TV-kanaler kan få lyst til å jobbe med oss og finansielle partnere kan komme til å ta kontakt. Vi ser for oss at dette kan føre til nye prosjekter, sier hun.

Tidenes dyreste norske serie i NFI

«Atlantic Crossing» er tidenes dyreste norske TV-serie og i mediene har det lenge figurert en prislapp på rundt drøye 150 millioner kroner. Men de ferske regnskapstallene til selskapet bak produksjonen, Atlantic Crossing Productions, som Kampanje nå har fått tilgang til viser en kostnadsside på over 250 millioner kroner.

Serien har en rekke co-produsenter som har vært med på finansiere opp dramaserien hvorav NRK har vært den største bidragsyteren med 70 millioner kroner. I tillegg kommer ytterligere 80 millioner kroner fra andre private finansieringskilder. Også fra offentlig side har pengene drysset over produksjonen. Hele 62 millioner kroner er kommet i form av offentlige tilskudd og her har NRK tidligere skrevet at Norsk Filminstitutt har gitt et tilslag på mulig refusjons i størrelse 27 millioner kroner gjennom intensivordningen.

Inntektene i Atlantic Crossing-selskapet er bokført med 249 millioner og produksjonen isolert har gått med fire millioner kroner i underskudd.

Les også: Atlantic Crossing-produsent fortsetter å pådra seg milliontap og gjeld

Her kan du se alle tallene til produksjonen Atlantic Crossing for 2020. Alle tall i MNOK. Atlantic Crossing taper penger

Atlantic Crossing 2020 2019 Endring %
Omsetning 249,2 - -
Driftsresultat - 4,2 0,01 -
Resultat før skatt  - 4,3 0,1 -

Tvistesak med NFI

Ifølge årsrapporten viser det seg imidlertid å ligge en uenighet mellom Atlantic Crossing-produsentene og NFI på dette området. I årsrapporten står det at selskapet har hatt «en krevende likviditetssituasjon» ettersom det har påløpt ekstra kostnader til «Atlantic Crossing»-produksjonen og at selskapet «har en fordring mot NFI knyttet insentivordningen som fremdeles ikke er betalt».  En klagesak er blitt fremmet i juli i år.

- Det er usikkert når dette er løst, heter det i det styrets årsberetning.

Hos Norsk Filministutt sier Kjersti Mo at selv om man er uenige om pengestøtten, er det fortsatt en god tone mellom NFI og serieskaperne.

- Vi heier selvfølgelig fortsatt på dem selv om vi har blitt varslet om en mulig klagesak knyttet til refusjonsrammen for «Atlantic Crossing»-produksjonen, men utover det har jeg ingen kommentarer, sier Mo.

Kampanje har i over en uke forsøkt å få kommentar fra produksjonsselskapet vedrørende både regnskapene, kostnadene og tvistesaken knyttet til TV-serien, men daglig leder Silje Hopland Eik har ikke kommet tilbake med svar på våre henvendelser.  

Rydder i TV-huset og selger seg delvis ut

Øverste selskapsnivå i Eik-familiens TV-konsern er investeringsselskapet Eikon Holding og i årsregnskapet til dette selskapet heter det at selskapet nå jobber med en form for opprydding og er i gang med en avviklingsprosess for selskapene Nephilim, Qsheba, Atlantic Crossing og Wisting.

I tillegg har Eikon Holding nå solgt 51 prosent av aksjene i produksjonsselskapet Cinenord til svenske Beta Nordic Studios for 10 millioner kroner, noe som priser Cinenord til rundt 20 millioner kroner. I årsrapporten til Eikon Holding, som også driver med investeringer i andre selskaper, eiendom og prosjekter, at all TV-produksjon fremover skal legges i Cineord.

Da avtalen med svenske Beta Nordic ble klar tidligere i år sa Silje Hopland Eik.

- I Beta fant vi en ambisiøs og ekspanderende partner, som setter innhold først og som forstår og verdsetter selskapets DNA. I løpet av årene har vi etablert et kjært forhold til Beta-teamet og føler oss veldig heldige som får være en del av deres suksesshistorie, sier Hopland Eik og legger til.

- To be continued…, sier Emmy-vinneren og TV-produsent.

Her kan du se alle tallene til investeringsselskapet Eikon Holding for 2020. Alle tall i MNOK. Øker overskuddet etter TV-nedsalg

Eikon Holding  2020 2019 Endring i %
Omsetning 223,4 156,8 + 42,5
Driftsresultat 12,4 - 13,3 -
Resultat før skatt 20,7 - 14,8 -

Har svidd av 250 millioner kroner på Atlantic Crossing - ligger i konflikt med NFI om drama-støtte