Brøt ut av Hausmann for å starte «småbyrå»: - Iblant trenger man bare å fornye seg selv

- Vi er flinkere til å bruke pengene på det som skal produseres, og ikke på Power Point-slides, sier Mint-gründerne Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

Mint-gründere Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen er to av mange som det siste året har startet opp eget byrå. De dannet Mint i februar og har ikke sett seg tilbake siden.

- Ting har gått over all forventing. Vi har hatt oppdrag fra første dag og det har vært veldig morsomt. Mottakelsen har vært veldig god og vi har nærmest blitt litt overrasket over mengden av oppdrag som har kommet inn. Det er både spennende og gøy, sier byrå-gründerne som forteller at de har en omsetning de er fornøyde med.

Både Fjeldbraaten og Humblen jobbet i reklamebyrået Hausmann før de dannet sitt eget byrå.

- Hvorfor valgte dere å starte for dere selv?

- Vi begynte å leke med tanken da vi var på vei ut av Hausmann. Hva med å starte et nytt byrå? Dette var jo midt i pandemien, og vi trengte å få tilbake litt av gløden for faget. Og da vi startet opp fikk inn oppdrag som det var veldig morsomt å jobbe med. Etter det rant det inn med kunder. Det er både inspirerende og morsomt når det går så bra som det gjør nå, sier Fjeldbraaten.

- Hva skjedde med gløden? Forsvant den i et stort byrå?

- Iblant trenger man bare å fornye seg selv. Vi har lært utrolig mye i Hausmann som vi har tatt med oss videre, og det er vi takknemlig for. Vi ønsker dem alt godt videre. Det er en gjeng vi har jobbet mye med som vi virkelig ønsker det beste, sier Humblen.

Både direktekunder og bistand

Mint har i skrivende stund mellom åtte og ti kunder av varierende størrelse på kundelisten. I tillegg bistår de andre byråer om de skulle trenge ekstra hender på forskjellige prosjekter.

- Vi har i perioder leid oss ut til større byråer. Så vi mister ikke helt kontakten med bransjen, samtidig som det er hyggelig å stikke hodet innom andre kontorer og å jobbe med flinke folk. Når de i perioder har behov for flere folk, kan de komme til oss, sier Humblen som legger til at de nå har et samarbeid med Dinamo.

- Siden vi bare er to er det lett å ta oss inn i andre miljøer, legger Fjeldbraaten til.

Les også: Byråleder om slitne kommunikasjonsfolk: - Mange opplever at det har blitt vanskeligere å si nei

Fjeldbraaten og Humblen forteller at erfaringene de har etter lang fartstid i bransjen gjorde at det ikke var skummelt å skulle starte opp for seg selv, men at de definitivt har lært mye gjennom å drive eget byrå.

- Vi har tatt med en del tips og triks fra flinke prosjektledere vi har hatt. Det som kanskje er utfordrende, men også lærerikt, er at man må ha veldig mange hatter i et lite byrå. Vi har vært i mindre byråer før, så det er vi vant med, men man må lære seg ting hele tiden. Vi har alltid hatt stor glede av den strategiske delen av å jobbe med kreativitet, som vi mener er det viktigste middelet for å få frem de beste ideene og nå har vi tatt et enda større eierskap til dette. I tillegg har vi måtte lære oss litt om praktisk bedriftsøkonomi som er en ting vi ikke har hatt så stort behov for å kunne før nå, sier de.

Det som kanskje er utfordrende, men også lærerikt, er at man må ha veldig mange hatter i et lite byrå. Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen

- Merker at det er et marked og et behov

Humblen og Fjeldbraaten føyer seg inn i en rekke av byråfolk som starter for seg selv. Den inkluderer blant annet de fire tidligere partnerne fra Pol, Anti og SMFB, som nylig gikk sammen og dannet Ring 2, Maja Folgerø og Snorre Martinsen, som gikk ut av Pol for å starte Bureau i fjor og Torny Hesle og Ingrid Lea, som forlot The Oslo Company i 2019.

- Vi i Kampanje har lagt merke til at flere har gjort som dere og danner sine egne byråer. Hva tror dere er grunnen til det?

- Det er vi litt usikre på, men vi merker at det er både et marked og et behov hos kundene. De vil ha noen som vil løse oppgavene på en strategisk og kreativ måte deres uten at blir for lange prosesser og for stort rigg til oppgaven. Kundene ønsker seg likevel høy kvalitet, men for oss som har lang fartstid og mye erfaring, så kan vi løse det fint, sier Humblen og fortsetter:

- Det vi også ser er at det er mange flinke folk der ute som er frilansere og eller jobber i mindre miljøer som vi kan dra nytte av og bygge et større team når oppgavene krever det. Det merker vi at faller i god jord hos kundene, fortsetter hun.

- Det å være fleksibel og løsningsorientert har blitt viktigere ettersom bransjen endrer seg fortere og fortere og det er kanskje lettere når man er små, legger Fjeldbraaten til.

- Hva er hovedforskjellen på å jobbe i et lite byrå sammenlignet med et større byrå?

- Jeg tror det er nettopp dette. At man har muligheten til å kaste seg rundt og løse ting på andre måter og få raskere resultater. Også synes jeg vi er flinkere på å bruke pengene på det som skal produseres og ikke på Power Point-slides. Dessuten blir alle kundene veldig viktige for oss, sier Fjeldbraaten.

Fra spøk til alvor:

Per Kristian Voss Halvorsen vil gjøre alvor av småbyråprofil. Det er en idé Mint setter pris på. Foto: Eivor Eriksen.

Trend i Skandinavia

Fjeldbraaten og Humblen har også bitt seg merke i småbyrå-trenden, men er usikre på hva det kommer av og om trenden kommer til å fortsette i flere år fremover.

- Vi har hørt at seniørkreatører bryter opp fra de større byråene rundt om i hele Skandinavia og bygger mindre miljøer. Det kan være etterdønninger av pandemien, men det kan også være noe som har kommet for å bli. Vi tror at markedet vil trenge både store og små byråer i fremtiden og vi tar gjerne rollen som de små.

Les også: Reklamegründer vil gjøre alvor av Småbyråprofil-spøk: - Mye interesse for dette

- Men kommer dere til å ansette noen flere?

- Vi stortrives slik det er nå, men vi får se hva fremtiden vil bringe, sier Fjeldbraaten.

- Per Kristian Voss Halvorsen har gjort som dere og vært med på å danne et småbyrå. Han sa litt spøkefullt på årets Byråprofil at han ville arrangere Småbyråprofil. Hva tenker dere om den ideen?

- Det høres veldig gøy ut. Vi liker initiativene som blir tatt. Det har dannet seg et eget fora for oss småbyråene, så man har blitt en liten gjeng selv om man jobber for forskjellige byråer. Så alle sånne typer initiativer er veldig kult, sier Fjeldbraaten.

Brøt ut av Hausmann for å starte «småbyrå»: - Iblant trenger man bare å fornye seg selv