Seks av ti byråledere hevder de driver bærekraftig - produsent bak «grønn bølge» er skeptisk

- Vi merker lite til bærekraftstrategiene i produksjonsmiljøet, sier kreativ leder i Babusjka.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

En ny byrålederundersøkelse, utført av Kantar for Kampanje, viser at syv av ti byråer har utarbeidet og nedfelt en bærekraftstrategi som en del av den øvrige virksomhetsstrategien. Seks av ti byråledere hevder de driver bærekraftig.

Undersøkelsen er besvart av 49 ledere av noen av landets største kommunikasjon- og designbyråer i forkant av årets Byråprofil 10. november, der Norges beste byråer skal kåres.

Mads Astrup Rønning, partner og kreativ leder i produksjonsselskapet Babusjka og grunnlegger av Green Producers Club, forteller til Kampanje at det ikke er noe han legger spesielt merke til når han arbeider for byråene.
 
- Det er flott at de har bærekraftstrategier, det bør alle ha, men vi merker lite til dem i produksjonsmiljøet. Og som jeg skrev i en ytring hos dere i Kampanje en tid tilbake så skulle jeg ønske at byråene hadde høyere krav til bærekraft i produksjon, spesielt når tilbudet og verktøyet foreligger, sier Astrup Rønning.
 
I den nevnte ytringen skriver Astrup Rønning blant annet at byråene også har et ansvar for å sikre bærekraftige reklameproduksjoner. Han stiller samtidig spørsmål om det er nødvendig å dra til Sør-Afrika om vinteren for en produksjon om norsk kildevann og grillmat.

Les også: - Hvorfor i all verden krever ikke kundene bærekraftige filmproduksjoner?

- Er byråer en bærekraftig virksomhet?

- De kan være det. Det kommer an på hvordan de benytter seg av posisjonen de er i. De kan påvirke kunder positivt i det kreative og strategiske, og med det utgjøre en forskjell. De kan også ta standpunkt i større grad, sier Astrup Rønning.
 
- Vi ser en trend i andre nordiske land at det oppstår en egen byrånæring bygget på, og rundt, bærekraft. Som tilrettelegger for bærekraftig omstilling og fokus, vi har også noen eksempler i Norge, fortsetter han.

Les også: Norske selskaper er ville etter bærekraftreklame - men stiller ingen krav til byråene sine

Jobber for bærekraftige produksjoner:

For drøye to år siden stod Babusjka og grunnlegger Mads Astrup Rønning i spissen for Green Producers Club. Nå rulles verktøyet ut til flere bransjer.

- Reklame er på mange måter turboen

Foredragsholder og daglig leder i 12 years, Petter Gulli, reagerer på tallene og skulle gjerne sett hva strategiene innebærer. 

- Først og fremst så er det veldig fint, men når jeg ikke har sett strategiene, så er det egentlig umulig for meg å uttale meg om dem. Spørsmålet er egentlig «hva dekker en bærekraftstrategi?» At mange har en, høres veldig bra ut, men det kommer an på hva som står i strategiene, sier Gulli.  

- Det er ikke så vanskelig for «kontorbedrifter» å fikse sitt eget fotavtrykket. Det er ikke så veldig mye mer man kan gjøre enn å servere vegetarmat i kantina, støtte ansatte til å ta kollektivt og kildesortere. Men det er klart en del byråer har jo også en stor del produksjon. Så spørsmålet blir jo i hvilken grad dette dekkes inn, og ikke minst om man har en bevisst innkjøpsstrategi og setter krav til leverandørene sine, fortsetter han.

Han forteller imidlertid at en sterk bærekraftstrategi er det første steget i riktig retning for å bli mer bærekraftig. 

- Å lage en ordentlig bærekraftstrategi og stille spørsmålet hva man egentlig vil være en del av, er et riktig steg. Man må starte med seg selv, men for reklamebransjen er det kanskje like viktig å se hvordan man påvirker andre. Vi har et sinnssykt høyt forbruk er i landet, og reklame er på mange måter turboen på forbrukermaskineriet. 

Les også: Startet grønn bølge i reklamebransjen - nå skal de gi norsk kultursektor «tidenes klimaløft»

Spørsmålet er jo egentlig om man skal si nei til ting man ikke liker, eller om skal bli med å påvirke innenfra? Petter Gulli

- Man må fremme grønne produkter og tjenester

Han mener samtidig det er betimelig å stille spørsmål ved hvem som skal kritiseres for forbruksveksten.

- Noen mener vi bør ha et forbud mot reklame. Jeg er ikke sikker på om det er løsningen, for man må fremme grønne produkter og tjenester. Det blir også helt feil å gi reklamebransjen alene skylden for det økte forbruket. Da man bør man like gjerne rette skytset mot de store selskapene, kjedene og deres salg- og markedsavdelinger, sier Gulli.

- Men hvis man har eksempelvis Equinor på kundelista. Kan man kalle seg bærekraftig da?

- Spørsmålet er jo egentlig om man skal si nei til ting man ikke liker, eller om skal bli med å påvirke innenfra? Det er en vanskelig diskusjon hver eneste gang. Selv jobbet jeg i mange år med Heineken, men ville aldri tatt i sigaretter. Før vi eventuelt får et forbud mot ting, slik vi har mot sigaretter og alkohol, får det være opp til hvert enkelt byrå. Men jeg ville nok hatt problemer med å lage reklame for Equinor. Fordi du da støtter et maskineri som mener vi må fortsette å lete etter mer olje, sier Gulli.

- Stolte av Equinor

Daglig leder i Try Råd, Sindre Beyer, forteller bransjen kan bli bedre på flere områder, men at han har opplevd og opplever en økende interesse for å drive bærekraftige byråer.

- Jeg er sikker på at det er mange flere byråer som i dag tenker bærekraft, enn for bare noen få år siden. Det er bra at man har en strategi, men det gjelder å få dem over i tiltak. Der kan flere bli bedre. Det er få som er i mål, men man har fremskritt, sier Beyer.

Han sier til Kampanje at de har gjort flere tiltak innad i byrået for å etterleve mer bærekraft.

- Vi har noen tydelig mål for å redusere våre avtrykk. Vi har kontorer et sted som ikke er tilrettelagt for privatbil, men godt tilrettelagt for kollektivtrafikk. Så 95 til 100 prosent av våre ansatte tar kollektiv til jobb. Avfallshåndtering er viktig, bevissthet rundt reiser, mindre flyvninger og bedre på teams. I tillegg har vi sendt ti ansatte på kurs innen bærekraftsrapportering. Det er noen av flere tiltak, sier Beyer.

I en kommentar publisert på Kampanje onsdag, skriver kommunikasjonsrådgiver Rune Woldsnes at reklamebransjen må ta ansvar for de utslippene den er med på å legge til rette for.

Han peker på Try, som har Equinor på kundelisten.

Les mer: - Hvis Try sier opp Equinor-avtalen, vil det være et virkningsfullt klimatiltak 

- Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

- Jeg tenker at kommunikasjonsbransjen skal ta ansvar for bærekraft. Og vi jobber sammen med kunder som jobber for mer bærekraftig utvikling. På Try-huset jobber vi med kommunikasjon for våre kunder. Kommunikasjon er en viktig del av endringsreisen, også for å kutte utslipp. Vi er stolte av kundene våre, herunder Equinor, sier Beyer.

Daglig leder:

Daglig leder i Try Råd, Sindre Beyer, mener det er mer fokus på bærekraft hos byråer nå enn det har vært tidligere.

Har ditt byrå utarbeidet og nedfelt en bærekraftstrategi som en del av den øvrige virksomhetsstrategien?7 av 10 byråer har utarbeidet en bærekraftstrategi

Alternativer Total
Antall caser 49 
Ja 76 prosent
Nei 24 prosent
Vet ikke 0 prosent

Hvor bærekraftig vil du si at ditt selskap er i dag?6 av 10 mener deres byrå er bærekraftig

Alternativer Total
Antall caser 49
Ikke i det hele tatt 0 prosent
I liten grad 0 prosent
I middels grad 37 prosent
I stor grad 43 prosent
Svært bærekraftig 18 prosent
Vet ikke 2 prosent

Seks av ti byråledere hevder de driver bærekraftig - produsent bak «grønn bølge» er skeptisk