Starter bransjeforening for norske «poddere»: - Vil profesjonalisere bransjen

- Vi vil bidra til å etablere felles standarder og retningslinjer for bransjen, sier Lina Tandberg Martens i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

- Dersom man sammenligner podkast-bransjen med lignende bransjer, så ser man at den er ganske uorganisert og umoden, fordi det ikke finnes felles strukturer og retningslinjer å tvers. Vi er i en bransje uten felleskap og faglig forum - både TV, film og lignende bransjer har organisasjoner som kan forene bransjen på tvers, sier Vilde Hjort Batzer, podkastsjef i NRK til Kampanje. 

- Vi har fått til Podtoppen, som er en nøytral måling, men vi ser at vi har behov for flere strukturer i bransjen. Vi ser på dette som en videre profesjonalisering av podkast-bransjen i Norge, legger hun til. 

Sammen med Lina Tandberg Martens i Schibsted, Thomas Veheim i AdLink, Nikoline Mevassvik Haugen i VG, Tore Nesheim  i AdLink, Christina Eriksen Fagernes i Plan-B, Martin Holvik i NRK og Jim Fossheim i Moderne Media, står Batzer bak initiativet Norsk Podkastforening. Rent formelt er ikke organisasjonen stiftet ennå - det vil skje torsdag 19. november, når gjengen innkaller til stiftelsesmøte på Facebook. 

Batzer sier at det har vært et stort engasjement rundt initiativet, både blant profesjonelle og amatører. 

- Vi ser at det kan være behov for å samle miljøet. Både for dem som driver med dette som en fulltidsjobb, og for dem som driver med podkast på fritiden, sier Batzer. 

Ønsker felles standarder og retningslinjer

Det er Lina Tandberg Martens, styreleder i Podtoppen og forretningsutvikler for podkast i Schibsted, som er hovedinitiativtakeren til Norsk Podkastforening. Hun forklarer til Kampanje at hun nå er i mammapermisjon, og at dette dermed er et privat initiativ.

- Hvorfor er en slik bransjeorganisasjon nødvendig? 

- Podkastbransjen er i voldsom vekst, og noen ganger er det vanskelig å følge med på utviklingen. Derfor har vi som bransje behov for en forening med dedikert fokus på å utvikle podkast, og skape en arena for kunnskapsdeling og inspirasjon. Planen er at foreningen skal arrangere fagseminarer og skape arenaer hvor kunnskap kan deles. Podkast er et helt nytt medie og en helt ny mediekanal. Hvordan skal vi lage best mulig innhold for lytterne? Hvordan skal vi få enda flere nordmenn til å høre på podkast? Hvordan skal vi forstå mediekanalen? Vi kan få svar på mye av dette om vi setter våre kloke podkasthoder sammen, sier Martens. 

Hun sier at foreningen vil være åpen for alle som driver med podkast - Enten om du er en uavhengig «podder», et etablert mediehus eller en bedrift med egen podkast.

- Den er også til for de som investerer i kanalen, og de som lager podkastreklame. Den er altså åpen for enkeltpersoner, produksjonsselskaper, mediehus, annonsører, reklamebyråer og mediebyråer, legger hun til.

Hun sier at foreningen ønsker å heve kunnskapsnivået om bransjen gjennom å arrangere fagseminarer og møtepunkter.

- Vi skal fungere som et kontaktnettverk og et samarbeidsforum. I tillegg skal vi bidra til å etablere felles standarder og retningslinjer for bransjen, sier Martens. 

Les også: Podkast-lyttingen øker kraftig - her er høstens største podkaster

Skal se på etiske problemstillinger

Martens sier at de vil hindre at foreningen blir et «lukket rom for podkast-eliten» ved å invitere alle som vil delta til stiftelsesmøtet - som altså avholdes 19. oktober.

- Vi oppfordrer alle i bransjen til å melde sin interesse for å påta seg styreverv eller bli med i en arbeidsgruppe, sier Martens. 

Batzer, podkast-sjef i NRK, sier at initiativet har hatt «litt utspring fra Podtoppen», men at de ønsker å speile hele bransjen, både i organisasjonen og ledelsen. 

- Hva slags utfordringer skal dere løse?

- Det vil være ulike tema som medlemmene ønsker at vi belyser gjennom ulike samlinger. Man kan se for seg at man går opp de etiske problemstillingene som bransjen møter. Når det kommer til personangrep og omtale av tredje personer – hva er da lov og ikke lov? Det vil bli interessant å se mer på, sier Batzer.

Hun peker på at podkastene som er en del av større mediehus allerede følger Vær Varsom-plakaten, men at mange av de «frie» podkastene ikke gjør dette. 

- Vi vil nok også sikkert se på problemstillinger knyttet til reklame og markedsføring. Og så er det mange som ønsker å utvide kompetansen sin – det er behov for et faglig forum for utveksling av erfaringer og råd. I dag Facebook-gruppen det eneste samlingsstedet som finnes, sier Batzer. 

- Vi har også internasjonal konkurranse på plattformer, og hvordan norske aktører forholder seg til dette, er også noe av det vi nok kan diskutere, legger hun til. 

Les også: Podtoppen domineres av moromenn - nå tar podkast-sjefer grep 

 

Starter bransjeforening for norske «poddere»: - Vil profesjonalisere bransjen