De største podkastene i tredje kvartal er Friminutt med Herman og Mikkel, Lørdagsrådet og G-punktet, ifølge en melding fra Kantar. 

- For første gang kan vi presentere kvartalstall fra Podtoppen. Nå som vi har etablert en felles valuta for podkast er det mulig å sammenligne podkastene med hverandre - uavhengig av hvor podkasten avspilles, sier Lina Tandberg Martens, styreleder i Podtoppen.

Rangeringen av de mest populære podkastene i tredje kvartal er gjort på bakgrunn av gjennomsnittsplasseringer på Podtoppen, basert på hvor mange ukentlige unike enheter som har strømmet eller lastet ned podkastene. 

Radioresepsjonen kaprer 4. plassen i tredje kvartal, Misjonen med Antonsen og Golden står solid på 5. plass, det samme gjør Harm & Hegseth på 6. plass. Nyhetspodkasten Forklart tar 7. plass, etterfulgt av Tusvik & Tønne på 8. plass, Hvordan har du det, mann? lander på 9. plass, og Jan Thomas og Einar bli venner kaprer 10. plass.

Se tabell lenger ned i saken for ytterligere plasseringer.

- Vi ser at humorpodkastene fremdeles gjør det veldig bra, men andre kategorier som nyhet og helse gjør seg også gjeldende, sier Tandberg Martens.

Hun viser til Sex-og samlivspodkasten G-punktet, Aftenpostens nyhetspodkast Forklart og Erik Follestads nye VG-podkast, Hvordan har du det, mann?, som handler om mental helse.

Les også: Follestad gjør suksess med podkast om følelser: - Det er vanskelig

Podkastlyttingen har økt
At flere typer podkaster nå gjør seg gjeldende, kan ha sammenheng med at podkastlyttingen har økt, ifølge Alexander Eidsæther hos analyseinstituttet Kantar: 

- Podkast har vært i sterk vekst de siste årene. I vår undersøkelse om den digitale medieutviklingen, Interbuss, er det en nær tredobling av antallet som lytter daglig fra 2015, sier han. 

Podkast klarte seg også godt gjennom korona-nedstengingen, med hårfint større lytting de første ukene av nedstengingen.

- Det viser at podkast er blitt en viktig og etablert medievane for mange, sier Eidsæther.

Les også: Podtoppen domineres av moromenn - nå tar podkast-sjefer grep

Nyhetspodkast størst i konsum
Podtoppen rangeres etter ukentlige unike enheter, men ser man på hvilken podkast som har lastet ned flest enkeltepisoder totalt, er det Aftenposten-podkasten Forklart som kommer på topp, med NRKs Ekko på andre plass. 

 - Forklart og Ekko har et høyt antall nedlastede episoder, og volumet på konsum av disse podkastene er høyt. Samtidig skyldes det store antallet nedlastninger at disse podkastene har fem nye episoder hver uke. Dermed blir det ikke helt rettferdig å sammenligne dette med for eksempel podkaster som har én episode i uka, sier Eidsæther. 

Forklart hadde 7,3 millioner nedlastinger/strømninger i tredje kvartal. Det er tyder på at de har dedikerte lyttere som hører på alle episodene som slippes, ifølge Tandberg Martens.

Aftenposten: - Overraskende
- Lyttertallene er fantastiske! At vi fortsatt opplever så sterk vekst, to år etter lansering, er utrolig gøy. Og litt overraskende, sier Karoline Fossland, avdelingsleder for lyd i Aftenposten til Kampanje. 

- Hva har dere gjort riktig? 

- Format og kvalitet. Forklart leverer på et veldig tydelig lytterløfte: Forstå dagens viktigste sak på bare 15 minutter. Formatet appellerer til de mange mediebrukerne som gjerne skulle lest mer enn overskrifter, men som ikke finner tiden i en travel hverdag. Lytterne våre liker at vi velger ut det viktigste for dem, og at de kan oppdatere seg samtidig som de gjør noe annet, sier Fossland.

Hun mener den daglige publiseringen gjør at de har blitt  en del av folks rutine.

- Men uten kvaliteten hadde vi ikke klart å holde på lytterne. Vi prøver å tenke at hver episode skal være så god at du forteller vennene dine om den. Word-by-mouth-effekten har vært vår viktigste markedsføringskanal hele veien. 

Fossland peker på at VG har lagt ned sim daglige nyhetspodkast, men sier at konkurransen fra NRKs Oppdatert absolutt fungerer skjerpende for dem. 

- Når NRK ruller i gang sitt markedsføringsmaskineri, med promo på Dagsrevyen, nett og radioflater, kan det jo kjennes som et litt rått parti. Men vi holder god avstand til Oppdatert på podtoppen likevel, og det er vi veldig stolte av!

Les også: Spontan korona-ide rett inn på Podtoppen: - Folk har hatt Ronny-abstinenser

Her ser du listen over de mest populære podkastene i forhold til plassering på den ukentlige Poddtoppen gjennom tredjekvartal i 2020. Kilde: Kantar.  

Plassering Podkast Plassering - gj.snitt*
1.  Friminutt med Herman og Mikkel 1,36
2.  Lørdagsrådet 2,79
3. G-punktet 3,79
4. Radioresepsjonen 4,36
5. Misjonen med Antonsen og Golden 4,93
6. Harm og Hegseth 6,71
7. Forklart 9,61
8. Tusvik & Tønne 9.64
9.  Hvordan har du det, mann?  9,67
10. Jan Thomas og Einar blir venner 10,29
11. Topp 3 med Mads og Rasmus 12,21
12. Truecrime-podden 14,43
13. The Kåss Furuseths 16,07
14. Sånn er du 16,71
15.  Aftenpodden 16,86

Noen av podkastene hadde produksjonsstopp i juli på grunn av ferieavvikling, noe som har vært avgjørende for hvilken plassering podkasten fikk i tredje kvartal. 

*Gjennomsnittlig antall plasseringer fordelt på antall uker i kvartalet i kolonnen ytterst til høre.