Ny nedbemanning i Orkla rammer markedsavdelingen - syv mister jobben

Flytter oppgaver knyttet til markedsføring ut av landet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det norske merkevarekonsernet kutter syv årsverk i markedsavdelingen til Orkla Health, som driver merkevarer som Möller's tran, Curamed, Nutrilett og Sana-sol.

Det er bare drøye to år siden Orkla Health så seg nødt til å nedbemanne med 15 ansatte i Skandinavia, og også da ble deler av kuttene tatt i den sentrale markedsavdelingen.

Administrerende direktør i Orkla Health, Hege Holter Brekke, skriver i en e-post til Kampanje at kuttene skjer fordi flere av aktivitetene flyttes ut av Norge.

- Orkla Health har sitt hovedkontor på Skøyen, og er til stede i totalt syv land. Det gjøres nå en endring der vi legger et større ansvar til de nasjonale selskapene i Orkla Health, fordi vi har stor tro på at de som sitter lokalt er best egnet til å vurdere hvordan man kan nå forbrukeren på en best mulig måte, skriver hun.

- Ulike modeller har vært forsøkt, men nå nedbemanner og gjør vi flere endringer hvor de fleste marketingaktivitetene flyttes lokalt, samtidig som vi oppretter en egen avdeling på innovasjon. En nedgang i resultatene for Orkla Health har også gjort at vi må se på det totale kostnadsbildet, fortsetter Orkla Health-sjefen.

Det vil gjenstå cirka ti personer i den nye, sentrale innovasjonsavdelingen i Orkla Health etter nedbemanningen.

Les mer: 

Selger mindre vektreduserende kosttilskudd

I rapporten for tredje kvartal trekkes Orkla Health frem som en avdeling med svake resultater. Avdelingen inngår i virksomhetsområdet Orkla Care, som hadde en organisk salgsvekst på 1,7 prosent, men det skal skyldes forbedring i avdelingene Orkla Home & Personal Care, Orkla Wound Care and HSNG, og ikke Orkla Health.

- Orkla Health opplever negativ salgsutvikling i alle nordiske markeder, skriver selskapet i resultatrapporten.

Det skal være salget av vektreduserende kosttilskudd som står for den største nedgangen.

- Dette er andre gang det gjøres kutt i denne avdelingen på to år, blir dette siste runde i overskuelig fremtid?

- I alle selskaper må man til enhver tid sørge for å være rigget på en best mulig måte. Vi mener at den samlede bemanningen sentralt og i de syv landene nå er den riktige for oss.

Det blir heller ikke noe julebord på de ansatte i Orkla Health, men det har heller aldri vært planlagt ifølge Brekke

- Orkla Health hadde i august en stor sommerfest som også var feiringen av at vi har vært Orklas pilot i et stort IT-prosjekt. Vi planla for en stund siden også en neste fest som blir skreifest til vinteren. Vi har derfor ikke avlyst noe planlagt julebord.

Tidligere har Kampanje skrevet at Elisabeth Tapper har sluttet som digitaldirektør i Orkla Health for å bli ny konserndirektør for innovasjon og digitalisering i Tine.

Les mer: 

Skal kutte 150-200 millioner kroner

Da den nye Orkla-sjefen Jaan Ivar Semlitsch la frem kvartalsresultatene forrige uke, kunne han fortelle om en organisk omsetningsvekst på 1,5 prosent og en vekst i driftsresultatet på 6,2 prosent.

- Orklas merkevarevirksomhet har hatt et tilfredsstillende kvartal, med vekst både på topp- og bunnlinje. Alle de fire forretningsområdene leverte organisk vekst i kvartalet. Det er positivt å se at vi etter et relativt sterkt tredje kvartal i fjor fortsatt klarer å levere resultatvekst, dog med variasjoner mellom selskapene. Tre av fire forretningsområder hadde resultatfremgang, sa han i en kvartalsmeldingen.

Samtidig varslet han store kutt på 150 til 200 millioner kroner ved Orklas hovedkontor.

- Jeg har startet et prosjekt for å sikre at vi organiserer oss best mulig for å øke den organiske veksten og redusere kompleksitet, sa han.

Nedbemanningen i Orkla Health skal ikke ha en sammenheng med disse kuttene, ifølge Orkla.

Ny nedbemanning i Orkla rammer markedsavdelingen - syv mister jobben