Skal bruke 800 millioner på å slå Telia sammen med Get og Bonnier

Telia Norge-sjefen snakker nå både om endringer i bemanning og merkevarer - og varsler økt satsing på innhold.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Telia-toppen i Norge, Abraham Foss, kunne for første gang lette litt på sløret om de videre planene og arbeidet som nå venter etter at Konkurransetilsynet godkjente kjøpet av Get.

Les også: Godkjenner milliardoppkjøp av Get - men er bekymret for konkurransen

Det var i sommer den svenske telegiganten bladde opp over 20 milliarder kroner for kabel-tv- og bredbåndsselskapet Get. Noen få dager senere la telekjempen ytterligere ti milliarder på bordet for svenske TV4.  

- Dette er ikke et kjøp der du ser på bunnlinja for de neste fire årene. Dette er et langsiktig løp for å nå ut i folks hjem og bedrifter over tid, sier Abraham Foss i Telia Norge.

Nå starter arbeidet med å slå sammen de to selskapene, finne ut hvem som blir sjef for det nye selskapet, hvem som er overflødige og hvilke merkevarer som skal bestå.

- Vi er nå i ferd med å bli bedre kjent på tvers av organisasjonene. Vi starter med noen spesifikke løp som går på det administrative som vi er nødt til å se på raskt. Så skal vi jobbe med ny organisasjonsstruktur og se på hvordan vi skal innplassere og bygge ledelsen i de selskapene. Men per i dag kjører vi det som to uavhengige selskaper, sier Foss.

Se videointervju med administrerende direktør for Telia Norge, Abraham Foss:

Åpner for endringer i organisasjonen

Arbeidet med å integrere de to selskapene er ikke gratis. Telia sier de kommer til å bruke 200 millioner kroner årlig i 2019 og 2020 på dette arbeidet, altså en totalsum på 400 millioner kroner. I tillegg er det satt av ytterligere 400 millioner kroner for å gjøre den samme jobben med TV4 – altså totalt 800 millioner kroner.

- Det er lagt inn betydelige beløp, sier Foss.

- Hva er det som koster?

- Vi skal koble oss sammen teknisk og organisasjonsmessig, sette det administrative og gjør oss klare for å realisere de samlede mulighetene vi har på tvers av systemet. Det koster penger og det må vi investere i, sier Foss.

I tillegg så er det kommunisert synergier både på kostnadssiden og inntektssiden. Ser en på Get isolert er definert et potensial på 600 millioner kroner årlig ved slutten av 2021. Synergier på kostnadssiden vil nødvendigvis bety at flere blir overflødige. I dag har eksempelvis Get og Telia to toppsjefer og to ledergrupper med mange sammenfallende funksjoner. Spørsmålet er hvem som forsvinner ut og hvem som blir med videre.

- Blir det færre folk som jobber i det nye selskapet?

- Vi er inne i en teknologibransje som til enhver tid kommer til å være offensive på å løse ting på en smartere måte og da vil det medføre organisasjonsjusteringer uavhengig av om vi snakker denne fusjonen eller hva vi må gjøre for øvrig. Den tilpasningen vil skje.

- Er det nå klart hvem som blir sjef i det nye selskapet?

- Nei, det har vi ikke tatt stilling til og det er helt uproblematisk. Vi er helt fri for vurderinger rundt det spørsmålet. Det tar vi når vi kommer så langt.

Les også:  Uklart hvem som blir toppsjef i «nye» Telia: - Skal bare være én leder i Norge

På Harry Pottersk er vi nummer to, etter et selskap hvis navn vi ikke kan nevne. Abraham Foss, Telia

- Har utfordringer på kundesiden

Telia har de siste årene allerede ryddet mye på merkevaresiden ved blant annet å omprofilere gamle Netcom til Telia. Selskapet sitter i tillegg på merkevarer som OneCall, MyCall, Phonero og Chess på mobilområdet. Nå kommer også Get-merkevaren inn som tilbyder av kabel-tv og brebånd og TDC inn i familien.  

På Digitalforum i dag kunne Foss fortelle at den merkevareporteføljen kommer til å «endre seg over tid» uten å være konkret på hva det vil innebære. Men for ikke mange ukene siden kunne konkurrenten Telenor fortelle at de vraker Canal Digital-merkevaren for sine drøye 500.000 kabel-tv-kunder og sluser disse inn under Telenor-paraplyen. Samtidig som skal msn bygge opp en ny tv-merkevare i T-We. Et lignende grep for Telia ville være å sluse Get-merkevaren inn under Telia.

Les også: Vraker Canal Digital-navnet på kabel-tv etter 30 år: - Trist og vemodig

- Var det klokt av Telenor?

- Det har jeg ingen synspunkter på, sier Telia-sjefen.

- Er det naturlig å tenke seg at Get-kundene blir Telia-kunder?

- Vi kommer til å utvikle vår posisjon med Telia-merkevaren i Norge. Det kan jeg være tydelig på. Men Get har en veldig sterk merkevare som vi definitivt ønsker å kapitalisere på, også er spørsmålet hvordan vi gjør det på best mulig måte, sier han.

- Tv-distributører skårer generelt dårlig på kundetilfredshetsundersøkelser og Get gjør det også dårlig. Dere har ikke bare kjøpt dere mange sinte kunder?

- Nei, vi er veldig komfortable med dette og ikke redd for det. Vi er veldig drevet rundt dette med å skape gode kundeopplevelser, men ser også at vi har utfordringer både på mobilsiden og fastnett og tv-siden. Dette handler om å bygge konkurransekraft i fremtiden.

Les også: Altibox slår tilbake – vipper Viasat ned fra tronen

Snakket på Digitalforum:

Telia-sjefen Abraham Foss letter på sløret når det gjelder Get-kjøpet på over 20 milliarder. Det skjedde denne uken under høstens Digitalforum. Foto: Eivor Eriksen

Varsler kamp om innhold

Telia er fortsatt en utfordrer på mobilmarkedet og Foss kunne på Digitalforum vise frem markedsandeler som synliggjorde at Get sitter i samme båt. Både på mobil, bredbånd og tv er de to bak markedslederen Telenor, et navn Abraham Foss ikke liker å nevne, med henholdsvis 37 prosent, 18 prosent og 23 prosent markedsandel.

- På Harry Pottersk er vi nummer to, etter et selskap hvis navn vi ikke kan nevne, sa Foss.

Under sitt foredrag kom det også frem at den nye mobil- og tv-kjempen har planer på innholdssiden. Telia har tidligere kjøpt sportsrettigheter i Norden og med kjøpet av TV4, finske MTV3 og betal-tv-virksomheten C More vil det være nødvendig å gå tyngre inn på rettighetsmarkedet.

Dermed er det bare for aktører som NRK, TV 2, Discovery og Nent-gruppen å forberede seg på økt konkurranse om det mest attraktive innholdet.

- Vi vil bli sett på som en konkurrent i ulike settinger om tilgang til innhold i ulike settinger. Det vil skje fremover. Vi vil nok møte enkelte her i salen i en slik konkurransesetting, varslet Foss de fremmøtte.

Etterpå understreket Foss poenget sitt til Kampanje når Telia skal bygge en posisjon «som en sentral for digitale opplevelser i hjemmet og på arbeidsplassen».

- Skal vi være relevante i hjemmet må vi ha et aktivt forhold til innhold. Men her det flere utspring. Bonnier er et utspring og gode samarbeidsflater mot andre innholdsprodusenter er et annet utspring. Det er mange elementer her.

- Men dere går noen skritt lenger enn det selskapet dere ikke nevner?

- Ja, det gjør vi, sier Foss.

Skal bruke 800 millioner på å slå Telia sammen med Get og Bonnier