Slik snudde Norwegian kjendisbrudd til reklamegull på 30 sekunder

Men Norwegian ville aldri ha «newsjacket» Donald Trump.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I høst gjorde Norwegian noe de ikke hadde gjort før; newsjacking. Definisjonen på dette er å injisere dine egne ideer i en aktuell hendelse, slik at din idé blir lagt merke til.

Det hele startet den morgenen det ble kjent at superparet Brad Pitt og Angelina Jolie – selveste Brangelina - hadde skilt lag. Hos Try reklamebyrå fikk de kreative hodene en idé som de umiddelbart ringte og fortalte til Norwegians markedsdirektør Stine Steffensen Børke.

- Vi brukte nok under 30 sekunder på å bestemme oss. Det er noen ganger ting bare stemmer og man har den rette feelingen. Denne gangen stemte alt med merkevaren, markedsføring og timing. Jeg synes det kledde oss å bruke et dagsaktuelt tema, forteller Steffensen Børke.

Det resulterte i en enkel, rød annonse med et enkelt budskap; «Brad is single» og informasjon om destinasjonen Los Angeles og pris. Annonsen markedsførte direkteruten til Los Angeles, og fordi Norwegian kun flyr direkte til Los Angeles fra Skandinavia og London, ble det kun rykket inn i to papirmedier i disse markedene.

- Vi hadde kun én annonse i VG på print og én i den britiske avisen Evening Standard. I andre markeder var ikke annonsen relevant, sier Steffensen Børke.

Torsdag denne uken ble det klart at Try og Norwegian har vunnet den aller gjeveste prisen i reklameprisen Epica, nemlig Grand Prix.

Les også: Grand Prix til Try for Brad Pitt-stunt

- Noen kritikere må man regne med
For det har blitt kjøpt Norwegian-billetter i alle verdens land unntatt to; Nord-Korea og Tibet, kan hun fortelle. I tillegg til de to enkeltstående avisannonsene ble stuntet også kjørt på Facebook og i sosiale medier. Og overalt skjedde det samme; folk tok bilde av avisannonsen og la ut dette på sosiale medier.

Og det tok av, skal vi tro analyseselskapet Whispr Group, som har utarbeidet en analyse av markedsføringsstuntets gang på sosiale medier – på oppdrag av Norwegian. Kampanjen og #BradIsSingle ble nevnt i 6800 globale Facebook-poster. Den potensielle reach i fortjente kanaler var på 53,2 millioner følgere, mens Norwegians egne kanaler resulterte i en reach på 4,7 millioner følgere. (Se flere resultater nederst i denne saken)

Totalt resulterte kampanjen i 890 nyhetsartikler verden over. Men ikke alle var glade for annonsen, og mente flyselskapet profiterte på et samlivsbrudd.

- Det kom litt kritikk. Men likevel viser målingen at 94 prosent var positive eller nøytrale. Noen kritikere må man regne med, sier markedsdirektøren til Kampanje.

Dette bygger på verdens enkleste innsikt; alle damer og mange menn har hatt et crush på Brad Pitt. Stine Steffensen Børke

- Alle har hatt et crush på Brad Pitt
Stine Steffensen Børke forteller at det nettopp var fordi det var Brangelina, at det var mulig å gjøre dette stuntet.

- Dette bygger på verdens enkleste innsikt; alle damer og mange menn har hatt et crush på Brad Pitt. Det hadde ikke fungert like bra om vi hadde kjørt på Angelina. Brangelina var også en merkevare som par, og var litt uoppnåelige. Derfor tenkte at dette var stort nok, sier hun.

Try har hatt Norwegians reklamekonto i ett år og dette er første gangen newsjacking tas i bruk.

- Men dette er markedsføring som følger læreboka. Det var ekstremt bra eksekvert i Norwegian. De sa ja fort og materiellet var levert før 12 samme dag som vi hadde ideen, sier Trond Sandø i Try.

- Når er det mulig å newsjacke?

- I dagens medielandskap hvor ting flyr raskt og sprer seg bredt skapes det mange muligheter for å utnytte oppståtte hendelser. Skal du lykkes betinger det at merkevaren har en kobling til hendelsen eller kan «skrive» seg inn i historien på en måte som målgruppen setter pris på og finner relevant. Dette må man vurdere fra gang til gang, men en merkevare som er trygg på seg selv og sin rolle har fordelen av å kunne snu seg fort og ta muligheten før andre rekker å reagere, sier Sandø.

Han avviser at de var inspirert av andre, liknende newsjackings-saker.

- Nei, dette baserer seg på at vi gjennom å jobbe med blant annet USA-markedet har rukket å bli godt kjent med Norwegians merkevareplattform og så at det var en mulighet for å koble «Brad is single» med attraktive flypriser til LA.

Men newsjacking er ikke noe nytt, forteller Sandø.

- Grepet ble benyttet opptil flere ganger i JBR reklamebyrå på 90-tallet. Her benyttet man politiske hendelser som innfallsvinkel til flere salgsannonser for Ikea, som skapte stor suksess. Oppskriften var den samme, selv om det ikke ble kalt newsjacking.

Norwegian: - Var ikke forberedt
I 14 år har Norwegian eksistert i det norske markedet og gitt fly-giganten SAS konkurranse. Men selskapet har vært i konstant endring – eller kanskje man kan si på reise, forteller markedsdirektøren.

- De siste årene har vi har løftet Norwegian fra å være et flyselskap for nordmenn til å i dag være en internasjonal aktør. Derfor må også markedsføringen endres.

Likevel var de uforberedt på den enorme responsen «Brad is Single» genererte.

- Vi forutså ikke hvor langt den kom til å fly. Jeg har aldri tidligere opplevd at folk har begynt å leke med annonsene våre. Det var mye engasjement. Vi har heller aldri hatt så mye reach og oppmerksomhet. Så for oss har det vært helt unikt, sier hun.

- Kommer dere til å lage flere slike annonser?

- Aktualitet er jo det vi søker. Vi har ikke tidligere lykkes med å være globale i markedsføringen før, så vi kommer nok til å prøve å gjøre noe liknende igjen, ja.

Men likevel avviser Trond Sandø at det kunne vært aktuelt å lage en liknende annonse på Donald Trump og presidentvalget.

- Vi valgte å la være å gjøre noe med Trump denne gangen. Vi syntes ikke at det passet, sier Trond Sandø.

Stine Steffensen Børke utfyller Sandøs svar;

- Å kopiere en så stor suksess som Brad-annonsen med en Trump-annonse så kort tid etter kunne fort blitt en dårlig kopi uten særlig hell. Vi vil heller se etter andre måter å være relevante på enn å kopiere oss selv, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På print: Det hører til sjeldenhetene at norske printannonser skaper blest i utlandet. Men det klarte Try og Norwegian med denne annonsen.

- Business as usual
Norwegian flyr i dag direkte til USA mellom Skandinavia, London, Paris og snart Barcelona.  Norwegian forteller at det på mange ruter fra USA til Skandinavia er rundt 30 prosent amerikanske reisende.

- For å bygge merkevare og drive salg fra Amerikansk side bruker vi primært digitale virkemidler for å treffe rett segment i ett marked med en stor populasjon. Vi samarbeider også tett med turistorganisasjoner i de markedene vi flyr til, forteller Stine Steffensen Børke.

- Vil resultatet av det amerikanske presidentvalget påvirke Norwegians business i USA?

- Det vi har sagt, er at det er «business as ususal». Det er klart at dette kommer til å bli en stor endring i USA, men det er altfor tidlig å si om dette får noen følger for oss, sier Steffensen Børke.

Effekt i sosiale medier: Fakta om Norwegians Brad-stunt

  • 1/3 av alle omtalene kom 24.09.2016
  • 6804 poster i sosiale media/fortjente kanaler nevnte Norwegian og kampanjen.
  • 1079 poster i fortjente kanaler brukte hashtagen #BradIsSingle.
  • 53,2 millioner følgere i sosiale media kunne se poster som nevnte annonsen.
  • 94 prosent av postene var positive eller nøytrale.
  • Kampanjen oppnådde totalt 62.900 likes, kommentarer eller delinger fra Norwegians egne kanaler.

Måleperiode har vært: 18.09-10.10.2016.
Kilde: Whispr Group

Slik snudde Norwegian kjendisbrudd til reklamegull på 30 sekunder