I kveld ble det klart at Try har vunnet den aller gjeveste prisen i Epica – Grand Prix. Kategorien er print. Og annonsen som kapret juryens hjerter, er Norwegians annonse fra tidligere i høst; «BradIsSingle». Nederst i saken kan du se listen over alle de norske vinnerbyråene. 

Det kreative teamet i Try som står bak kampanjen, er det unge teamet Marius Aasen og Susanne Hovda. De sier til Kampanje at nyheten om at Brad-annonsen hadde gått helt til topps i Epica – ble bekjentgjort på en nokså spesiell måte.

- Vi fikk vite det ved at det ble spilt Grand Prix-låten til Bobbysocks i kantinen, og det hele var litt uvirkelig. Ingen av oss var helt sikre på hva det betyr å vinne Grand Prix, og vi har nok ikke klart å ta det innover oss helt ennå, sier Marius Aasen.

Feiringen startet allerede tidligere i uken da det ble kjent at Brad-annonsen hadde fått to gull i Epica. Allerede onsdag fikk byrået vite om seieren av Epica-arrangøren.

- Det ble litt feiring den kvelden vi vant to gull, må innrømme det. Da vi fikk vite at vi vant Grand Prix, skjønte vi ingenting og dro på crossfit og kino, sier Susanne Hovda.

Les også: Norwegians Brad Pitt-flørt ga gull

- Fjær i hatten
Denne uken har altså reklamebyrået Try hanket inn både reklame- og PR-priser. Og selv om Try-leder Kjetil Try ofte sier at de ikke driver business for å vinne priser, men for å levere resultater for kundene sine, er de selvsagt glade for å vinne.

- Det viktigste er tross alt den oppmerksomheten Norwegian klarte å få for sine USA-ruter gjennom en liten printannonse – noe som igjen førte til stor salgsøkning på de rutene. Men det er klart, kreative priser er jo en fin bonus, og Grand Prix i særdeleshet. Det er en fjær i hatten for både oss og Norwegian. Men «huset» har ikke stoppet opp av den grunn, nye kampanjer venter. Vi skulle gjerne sendt noen ned for å ta imot prisen, men det har vi rett og slett ikke tid til, sier kreativ leder Øystein Halvorsen i Try til Kampanje.

- Antall printannonser faller jo i mange konkurranser, også i Epica. Er printannonsen snart borte?

- Det som er litt paradoksalt med jobben er hvordan en printannonse kan bli et viralt fenomen. Altså at noe som i utgangspunktet er helt analogt blir digitalt og spres over hele verden. Folk tok bilde av annonsen, noen ganger til og med kun den lille modulannonsen, og delte den så videre på sosiale medier. Viser bare nok en gang at en god idé kan komme i mange former, sier Halvorsen.

Teamet Aasen og Hovda bekrefter at BradIsSingle-annonsen også vil sendes inn til andre konkurranser.

- Vi er allerede fornøyde vi, men håper jo at dette er en god indikasjon på hvordan denne jobben kan gjøre det videre, sier de to

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vinner-teamet:

Her er Try-gjengen som står bak «BradIsSingle»-annonsen laget for Norwegian. Kundedirektør Trond Sandø i midten. Foto: Try

Tidenes gullfangst
Totalt sendte 17 norske byråer inn 130 jobber til Epica i år. Av disse gikk 28 videre til shortlist.

Det har resultert i 1 Grand Prix, 4 gull, 8 sølv og 3 bronse. Det er Try som dominerer blant årets vinnerbyråer; siden de kan hanke inn ett Grand Prix, to gull, fire sølv og en bronse. Datterbyrået Pol har vunnet ett gull, to sølv og en bronse. Kikkut har fått ett gull og en bronse, mens McCann har fått ett sølv og Kitchen har fått en bronse.

Les også: To norske Epica-gull

Les også: Sju norske byråer kan vinne Epica-priser

Til sammenlikning ble tre norske gull i fjor; to til Try og det tredje gullet til Pol. I 2014 ble det to gull- til Try og Kitchen. Dette året ble det også ett sølv og åtte bronse. I 2015 ble det ingen gull, men seks sølv.

Kenzo med vinnerfilm
Den reklamefilmen som endte opp som juryens favoritt og dermed er Grand Prix-vinner i Epica, er Kenzo-filmen «Kenzo world», som Kenzo har laget selv – men stjerneregissøren Spike Lee har hatt ansvaret. Denne filmen har gått som en farsott på sosiale medier og på internett siden den først ble sluppet like etter sommerferien i år.

I digital-kategorien ble årets vinner det nederlandske byrået J. Walter Thompson Amsterdam med jobben «The next Rembrandt Campaign». I utendørskategorien var det den britiske kampanjen «Doors of Ireland» der man har laget Game of Thrones-dører og brukt disse i markedsføringen av Nord-Irland som reisemål. Byrået er Publicis London. Femte og siste Grand Prix var i design, og gikk til det belgiske byrået DDB Brussels for kampanjen «Simplified Stories». Her har man utviklet en bok spesielt for mennesker med Altzheimers.

Her ser du listen over alle de norske reklamevinnerne fra årets Epica-show: 

Epica 2016 Kategori Byrå Annonsør
Grand Prix Print Try Norwegian
Gull Print Try Norwegian
Gull Humor Try Norwegian
Gull Reklamefilm Kikkut Rusken
Gull Events Pol NRK TV-Aksjonen
Sølv Reklamefilm McCann Tine
Sølv Reklamefilm Try Telenor
Sølv Reklamefilm Try Talkmore
Sølv Reklamefilm Pol NSB
Sølv Reklamefilm Try Finn
Sølv Reklamefilm Try Norsk Tipping
Sølv Utendørs/print Kikkut Rusken
Sølv Experimental Marketing Pol NRK TV-Aksjonen
Bronse Reklamefilm Try Tine
Bronse Reklamefilm Pol Mester Grønn
Bronse Print Kitchen LHL