TV4-topp med kraftig advarsel til fotball-toppene: - Vi har betalt for mye for sport

STOCKHOLM (Kampanje): Den nye toppsjefen i svenske TV4 forteller at de kommer til å være mer forsiktige med budene på sportsrettigheter fremover.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Sport er viktig for TV4 og TV4 Play. Med det sagt, så har vi i Sverige, både vi og konkurrentene våre med Viaplay i spissen, hatt en situasjon hvor vi har betalt for mye for sportsrettigheter. Det innebærer at vi, som i TV4 Play, fortsatt vil ha sport som en bærende del av tilbudet, men vi kommer også til å være forsiktige med prisene vi betaler.

Det sier Mathias Berg, administrerende direktør i den svenske kommersielle kringkasteren TV4, til Kampanje. Kampanje møter Berg under Dagens Industri og Dagens Medias arrangement «Media Summit» som fant sted på Grand Hotel tidligere i år.

- Er dere ute etter å utvide sportsporteføljen?

- Vi er ute etter å ha en sterk og interessant sportsportefølje til en bra pris, sier Berg.

Men det er ikke bare snakk om å utvide rettighetene. TV4 må også forsvare sine rettigheter denne våren etter å ha betalt dyrt for Champions League-rettighetene sist gang. Nå er det en ny budkamp gåenede i Norden med priser på mellom 100-200 millioner euro i året for Norge, Sverige og Danmark etter det Kampanje kjenner til. Budkampen skal gå spesielt trådt i Danmark og det er fortsatt ikke noen løsning i sikte i noen av markedene. Det tyder på at betalingsviljen kan ha falt kraftig i denne budrunden. 

- Champions League er ute for salg. Vil dere beholde den rettigheten?

- Det blir samme svar her. Vi er ute etter å ha en sterk og interessant sportsportefølje til en bra pris.

I Sverige sitter Berg og TV4 i tillegg på rettighetene til SHL (Svensk hockeyliga), La Liga, Serie A og fotball-VM som de største. I tillegg har de en samarbeidsavtale med Discovery om at Allsvenskan, som er Sveriges svar på den norske Eliteserien i fotball, kan vises på strømmetjenesten TV4 Play.

Les også: Sliter med Champions League-salget: - Får ikke den ønskede prisen

Satser på hockey i Sverige og Finland


I tillegg til fotball står ishockey sterkt i Sverige, og er langt sterkere enn i Norge. Berg forteller at TV-rettighetene til den hjemlige hockeyligaen er en «Topp 3»-rettighet.

- SHL er en av de to-tre sterkeste rettighetene i Sverige. Vi har også et samarbeid med Finlands kommersielle kringkaster MTV3, som gjør at vi kan sende den finske ligaen i tillegg til SHL. I Finland er ishockey den sterkeste rettigheten. Så både i Sverige og Finland så er hjemlige hockeyligaer topp tre, sier Berg.

- Hva rangerer du over ishockey?

- Jeg rangerer ingen over, men det finnes et par rettigheter som er der med den. Premier League er der. Og så er det litt vanskelig, men Allsvenskan og Champions League er i nærheten de også, sier Berg.

I tillegg til å samarbeide med finske MTV3 om ishockey, har de TV4 et samarbeid med dansk og norsk TV 2 om en dramasatsing under navnet Skandi-alliansen. Berg utelukker ikke flere samarbeid på tvers av landegrensene.

- Kan det bli aktuelt å samarbeide, også på sport?

- Vi ser på mange ulike muligheter sammen, sier Berg.

Les også: Nordiske TV-topper åpner for gigantbudsjett på ny dramasatsing: - Sammen står vi sterkere

I spill:

Champions League-kampene er i spill både på banen og i TV-markedet denne våren. Men høye priser gjør at flere TV-sjefer fortviler akkurat på samme måte som Martin Ødegaard i Arsenal gjør her i en kamp mot Porto tidligere i år. Foto: NTB.

Klatret inn på strømmepallen i 2023

Likhetene mellom TV4 og norsk TV 2 er mange. Kanalene har relativt like posisjoner i sine hjemlige markeder og livnærer seg på samme vis gjennom reklame og abonnementer.

- Den norske og svenske mediebransjen er veldig lik, både hva gjelder økonomisk nedgang og hva gjelder den digitale transformasjonen, sier Berg og fortsetter:

- For TV4 var 2023 et år der vi gjorde mange forandringer. Vi hadde to strømmetjenester og slo dem sammen til én. Vi bygde om vår innholdsportefølje, satte formater på pause og investerte i andre format som kunne gå med på den digitale transformasjonen. Det er vi veldig fornøyde med, sier Berg.

Han forklarer at TV4 Play har, på det svenske ungdomsbarometeret, passert YouTube og inntatt pallen som landets tredje største strømmetjeneste.

- SVT, Netflix og TV4 Play er nå Sveriges tre største strømmetjenester ser man på ungdomsbarometeret, sier Berg.

- Endringer i innholdsporteføljen sier du. Hvilke rettigheter har blitt viktig for TV4?

- Det er helheten som er viktig. Det vil si vår nyhets- og aktualitetsvirksomhet, den store familieunderholdningen, drama og sport. Alt fra Nyhetsmorgon til Idol, fotball-VM og den svenske hockeyligaen, sier Berg.

Tapte milliarder og kuttet nesten 100 stillinger

I høst ble det klart at norske TV 2 måtte kutte 120 stillinger for å komme i mål med en kuttplan på 400 millioner norske kroner. Berg forteller at også TV4 gikk gjennom en omfattende kuttrunde i høst.

- TV4 har et omfattende transformasjonsprogram som også innebærer effektiviseringer. I løpet av høsten 2023 førte dette til at rundt 90 stillinger, inkludert ledige stillinger, faste stillinger og konsulenter ble fjernet fra TV4, sier han.

Ifølge regnskapstallene for 2023 gikk TV-satsingen til eieren, den børsnoterte mobilgiganten Telia, i minus med i overkant av 2,1 milliarder svenske kroner. Tallene inkluderer både svenske TV4 og finske MTV3 i tillegg til den store strømmesatsingen TV4 Play.  Berg forteller at de, på samme måte som TV 2 i Norge, har fått kjenne på de store makroøkonomiske utfordringene.

- I Sverige, akkurat som i store deler av medieverden, så påvirkes vi av en svak økonomisk konjunktur, samt de strukturelle omstillingene fra lineær til strømme-TV i 2023, sier Berg.

- Tror du på et bedre resultat i år og vil dere bli lønnsomme?

- Vi er en del av et børsnotert selskap og uttaler oss ikke om våre fremtidige økonomiske forventninger.

Går rykter om TV4-salg

TV4 eies i dag av Telia, men det har de siste månede blitt heftig spekulert i om nye eiere er på trappene ettersom Telia ønsker å selge. Det meldte blant annet Dagens Media i januar.

- Dere er eid av Telia. Hvordan er situasjonen der nå?

- Mitt fokus og hele ledelsens fokus er å bygge fremtidens TV4. Hvem som eier oss er et eierskapsspørsmål som må stilles til Telia, sier Berg.

- Det er heftige spekulasjoner om salg. Er det et forstyrrende element for ledelsen?

- Vårt fokus er på å bygge TV4.

- Hvilke fordeler er det å være eid av Telia?

- Telias eierskap fungrerer utmerket. De er til stor støtte i den transformasjonen TV4 gjennomgår, sier Berg.

Det var i 2018 at Telia betalte 9,2 milliarder svenske kroner for å råde over de nye TV-kanalene, noe som på den tiden tilsvarte 8,5 milliarder norske kroner.

Les også: TV4-kjøp kan koste opp mot én milliard ekstra

TV4-topp med kraftig advarsel til fotball-toppene: - Vi har betalt for mye for sport