TV 2 om milliardinvesteringen i norsk fotball: - Vi har klart å løfte interessen foran TV-skjermen

TV 2 har bladd oppp 750 millioner kroner i året for å vise norsk fotball. TV 2-sjefen mener kanalen har klart å følge kampplanen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 har lagt bak seg sin første sesong med rettighetene til all norsk fotball og gjør seg klar til oppstart av sesong to av avtalen som løper frem til 2028. Tirsdag denne uken kunne Kampanje gjengi tallene i årsregnskapet til NFF som viser at TV- og medieinntektene blir stadig viktigere for fotballen og at disse inntektene nå nærmer seg én milliard kroner.  

Det største innskuddet kommer fra TV 2 som betaler rundt 750 millioner kroner i året for retten til å vise Eliteserien, Toppserien, OBOS-ligaen og landslagene. Det slår svært hyggelig ut for NFF som økte denne omsetningen med nesten 90 prosent. Om det har vært like lønnsomt for TV 2 er ikke kjent, men senere i dag er det ventet at TV 2 vil legge frem sine regnskapstall for fjoråret. 

- Har fotballavtalen vært en god investering for TV 2 også?

- Norsk fotball er TV 2s klart største satsning på sportsområdet. Så langt er vi veldig godt fornøyd med at vi har klart å løfte interessen, både foran skjermen og på kamp, sier TV 2s toppsjef Olav Sandnes til Kampanje.

Han overtok rettighetene etter Warner Bros Discovery og sikret seg avtalen i en tøff budkamp med blant andre Schibsted og TV-distributørene Telenor og Altibox på slutten av 2020. Lite viste TV 2-ledelsen hva som skulle møte dem i årene som fulgte med en giftig cocktail bestående av momskutt fra regjeringen og stadig mer krevende makroøkonomiske tider.

- NFF sier til Kampanje at «timingen var god» med tanke på å inngå avtalen vinteren 2020. Var timingen for å inngå denne avtalen like god for TV 2?

- Vi må forholde oss til når rettighetene blir lagt ut for salg. På norsk fotball var det hard konkurranse fra mange aktører, og prisøkningen på norsk fotball reflekterer at det er en attraktiv rettighet, sier Sandnes.

Les også: Fotball-Norge nærmer seg én milliard i TV-inntekter: - Timingen var god

Ingen gullgruve for TV-kanalene

Norsk fotball har ikke vært noen gullgruve for TV-kanalene etter at det forsvant over på betal-TV eller til strømmingen. Både C More og Warner Bros Discovery slet med lønnsomheten etter at fotballen ble en del av tilbudet.  Etter det Kampanje kjenner til lå abonnementproduktet til norsk fotball på i overkant av 150.000 hos Warner Bros Discovery.  Hvor mange abonnement med norsk fotball TV 2 har solgt vil ikke Sandnes svare på.

- Har dere klart å øke antallet betalende fotballkunder etter at dere tok over?

- Det kan jeg ikke kommentere direkte, men jeg kan si at vi så langt følger den planen som ble lagt da vi inngikk avtalen, sier han.

Les også: TV 2 blir seriemester i norsk fotball - overtar rettighetene fra Discovery for 4,5 milliarder

Fotballpartnere:

TV 2-sjef Olav Sandnes har fått med seg både Harald Strømme i MyGame og Anders Opdahl på å finansiere opp fotballsatsingen. Foto: TV 2.

- Vi er to parter i denne avtalen

TV 2-pakken «Total» koster i dag 429 kroner og er den pakken som gir tilgang til alt av norsk fotball det være seg Eliteserien, OBOS-ligaen og det meste av Toppserien. I løpet av det første året har TV 2 gjennom fotballens adresselister henvendt seg til alle de som kjøper sesongkort med tanke på å tilby disse også et Play-abonnement for å se bortekampene til sine favorittlag. I år får Kampanje opplyst at man vil satse sterkere på de som kjøper enkeltbilletter til kampene på billettjenesten TicketCo ettersom fotballen sitter med innsikten om hvem disse er.  

- Vi er to parter i denne avtalen og tar du med alle klubbene så er det betydelig flere og jeg tror at alle er gjensidig opptatt av at alle parter skal lykkes. Vi er i god dialog med TV 2 og jeg tror vi kan si at det er to parter som er veldig fornøyde med samarbeidet, sier Kai-Arne Arstad, assisterende generalsekretær og økonomidirektør i Norges Fotballforbund til Kampanje.

- Vi jobber tett med fotballen

Etter det Kampanje kjenner til ble det ved oppstarten av det nye samarbeidet med TV 2 og fotballen etablert et prosjekt som fikk navnet «Tidenes seriestart». Her skulle partene hjelpe hverandre med å øke publikumstallene på kamp, men også sørge for at TV 2 fikk fart i salget av TV 2 Play. TV 2 har blant annet jobbet tett med fotballen om både annonsering på nettsidene til klubber, kampanjer via nyhetsbrev og målgruppestyrte tilbud til de som kjøper sesongbilletter og kampbilletter og aktiviteter på stadion.

- Føler TV 2 at dere får nok drahjelp fra Fotball-Norge med tanke på å selge TV 2 Play?

- Samarbeid og partnerskap er avgjørende for at vi skal lykkes med det store løftet vi har tatt på oss. Vi jobber tett med fotballen, og våre samarbeidspartnere i Amedia, MyGame og NRK, på mange områder både når det gjelder topp- og breddefotballen. Ikke minst gjelder det satsingen på kvinnefotball, der vi sammen ser et veldig spennende potensial, sier Sandnes.

Kommersiell direktør i Norsk Toppfotball, Pål Breen, sier fotballen forsøker å være en god partner til TV 2 også med tanke på salg av abonnementsproduktet TV 2 Play.

- De har i hvert fall sagt til oss at de er veldig fornøyde, sier Breen til Kampanje.

TV 2 om milliardinvesteringen i norsk fotball: - Vi har klart å løfte interessen foran TV-skjermen