Fotball-Norge nærmer seg én milliard i TV-inntekter: - Timingen var god

Regnskapene til Norges Fotballforbund viser en kraftig vekst i medieinntekter. Mesteparten av pengene kommer fra TV 2.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med den høyt svevende arbeidstittelen «Tidenes seriestart», kunne TV 2 og norsk fotball starte opp sesongen 2023 med svært store ambisjoner. Ser en på TV- og medieinntektene i regnskapet til Norges Fotballforbund (NFF), er det liten tvil om at fotballen har all grunn til å være fornøyd etter den første sesongen med TV 2 som rettighetshaver. 

Det var rett før jul i 2020 at TV 2 kjøpte rettighetene til all norsk fotball frem til 2028 for 4,5 milliarder kroner og nå tikker pengene inn på kontoen til NFF.

- Det er hyggelige tall selv om veksten er som forventet. Det er en kombinasjon av TV-inntekter og valutaeffekter, sier Kai-Erik Arstad, assisterende generalsekretær og økonomidirektør i Norges Fotballforbund til Kampanje.

Sportslige prestasjoner og penger går gjerne hånd i hånd i idretten og selv om mange savner både deltagelse i internasjonale mesterskap på herresiden og et kvinnelandslag som i større grad kjemper om mesterskapsmedaljer, ble det et godt økonomisk år for NFF. Her er det særlig salget av rettighetene til TV 2 som står for størsteparten av inntektene som nå er på hele 900 millioner kroner. Det er en vekst på hele 425 millioner kroner sammenlignet med 2022. 

Les også: TV 2 blir seriemester i norsk fotball - overtar rettighetene fra Discovery for 4,5 milliarder

Vi ser av tilsvarende rettighetssalg i Sverige og Danmark, som begge har solgt på et senere tidspunkt, at de ikke har fått det samme løftet. Kai-Erik Arstad, NFF

Nærmer seg en milliard kroner

Den største bidragsyteren her er TV 2-avtalen der kanalen rett før jul i 2020 endte med å betale 750 millioner kroner i året for å vise den norske fotballen. 

- Ja, det er jo ganske kjent hva TV 2 betaler, og det er klart at mestepartene av mediainntektene kommer fra den avtalen samt salget av landslagskampene gjennom UEFA, sier Arstad.  

Valutaeffekten skyldes salget av norske landslagskamper til utenlandske TV-kanaler og der oppgjøret gjerne kommer i euro. En svak norsk valuta gir flere norske kroner i kassen til NFF. Disse inntektene beløper seg dermed til rundt 150 millioner kroner.

Om en tar med rubb og stubb av medieinntekter, er den samled potten faktisk enda litt høyere enn de 900 millioner kronene som først fremgår i regnskapet, ettersom TV-inntektene fra NM føres på en egen linje og står for rundt 30 millioner kroner. Samlede medieinntekter i 2023 endte dermed på 930 millioner kroner.

- Er milliarden innenfor rekkevidde i denne avtaleperioden tror du?  

- At vi skal klare å løfte medieinntektene med nye 70 millioner kroner det tror jeg ikke helt på selv om en aldri skal si aldri. Først og fremst er vi veldig fornøyd med å sikre dette nivået på rundt 900 millioner kroner ut 2028 som er avtaleperioden, sier Arstad.

Fotballtopper på kamp:

President i Norges Fotballforbund Lise Klaveness og økonomidirektør Kai-Erik Arstad på kamp på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

- Timingen var god

Det som er sikkert er at avtalen mellom TV 2 og Fotball Media, som er rettighetsselskapet delvis eid av NFF, tilbake i 2020 kom på et godt tidspunkt. Etter  pandemien kom krisene på rekke og rad med krig i Ukraina, inflasjon, økte renter og dyre energipriser. Flere TV-kanaler har gått gjennom store spare- og kuttprosesser og for TV 2 innebar det innsparinger i 400-millionersklassen.

- Det var en god timing for den avtalen, kan vi si det?

- Ja, jeg tror vi kan si at timing var god. Men når det er sagt så er fotballen attraktiv og det er vanskelig å si hva prisen ville vært om det hadde blitt et salg ett år tidligere eller ett år senere. Samtidig ser vi av tilsvarende rettighetssalg i Sverige og Danmark, som begge har solgt på et senere tidspunkt, ikke har fått det samme løftet. Jeg tror de fleste du spør i fotballen vil han en oppfatning om at timingen var god, sier Arstad.

At tidene ble tøffere, kom godt til syne hos avtalepartner TV 2 i fjor. I tillegg til å kutte 400 millioner kroner ble staben slanket med 120 årsverk.

- Ble dere bekymret på noe tidspunkt da TV 2 måtte gjøre disse kuttene?

- Jeg vil ikke si vi ble bekymret, og jeg ønsker heller ikke å kommentere så mye på det. Vi er glade for at TV 2 satser tungt på idrett og fotball spesielt og da er vi mest opptatt av at TV 2 lykkes. Men hvilke grep og prioriteringer TV 2 gjør for å spare 400 millioner kroner, må de nesten svare på selv, sier Arstad.  

Les også: Kampen om Champions League-rettigheter er i gang - Viaplay-sjef med stikk til TV 2

Gutta knuser damene

Mesteparten av de høye medieinntektene pløyes imidlertid tilbake til klubbene. Her går nærmere 600 millioner kroner til klubbene på herresiden, mens kvinnefotballen får rundt 35 millioner kroner.

- Smerter det å se den store forskjellen på hva herrene og kvinnene får?

- Det er ingen tvil om at forskjellen er brutal, men vi jobber med å jevne dette ut. Helt likt blir det nok ikke med det første, men at forskjellene vil bli mindre på sikt det tror vi. Medierettighetene til både menn og kvinner vil være attraktive i tiden som kommer, men det er nok på kvinnesiden veksten vil væres størst, sier Arstad til Kampanje. 

Les også: Kvinnene får nesten 20 ganger mindre mediepenger enn herrene: - Vi må være brutalt ærlige

 

Her ser du regnskapstallene til NFF for året 2023. Alle tall i MNOK. Kraftig vekst i inntektene til fotballen

NFF 2023 2022 Endring i %
Omsetning 1.515,5 1.013,9 + 49
Driftsresultat - 11,0 - 58,6 -
Årsresultat 5,2 - 39,6 -

 

Fotball-Norge nærmer seg én milliard i TV-inntekter: - Timingen var god