KK-sjefen sikter mot millionoverskudd i «skremmende» ukebladmarked

- Det er kladdeføre for magasiner nå, sier sjefredaktør Ingeborg Heldal i KK.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Til tross for at det ble solgt hele 28 millioner blader i fjor, er det blytunge tider i magasinmarkedet for tiden. Som Kampanje kunne fortelle sist uke, viser de ferske opplagstallene at hele 32 av 36 magasiner i målingen mister opplag, og at det samlede opplaget falt med åtte prosent. Særlig tungt er det for papirutgavene der det er tilbakegang i alle kategorier og den siste uken har det også vært rapport om flere konkurser i magasinmarkedet med både Altså og Melk og Honning.

Les også: Magasinet Altså er konkurs: - En trist dag

Les også: Motemagasinet Melk og Honning er konkurs: - En sakte død

For magasinutgiverne handler derfor mye om å lykkes digitalt og en av dem som har satset her, er landets største kvinneblad KK. For selv om det er mange år siden KK.no så dagens lys, kunne sjefredaktøren i KK, Ingeborg Heldal, forrige uke rapportere om sine første digitale abonnementstall noensinne.

- For KK har dette vært ekstremt viktig å få et ben til å stå på. Vi har bygget en base med 7.000 abonnenter, og vi hadde 4.000 fjor, sier Heldal til Kampanje. 

Hun viser Kampanje en prognose som tilsier at KK, både som digital- og papirbasert virksomhet, skal ha en samlet resultatmargin på 1-12 prosent for det nye regnskapsåret, og dermed et resultatbidrag på syv millioner kroner i perioden frem til 30. september i 2024 (se flere tall i bunnen av saken).

Les også: 32 av 36 magasiner mister opplag - Costume taper aller mest

Det er et skremmende tall, også er det skummelt at vi ikke har vært så tidlig ute med å digitalisere som avisene. Ingeborg Heldal, sjefredaktør i KK

Lover 10.000 abonnenter i løpet av 2024

KK.no så dagens lys i 2006, men i 2021 kom KK også med en abonnementssatsing og Heldal hadde «et drømmescenarie» på 15.000 abonnenter.  Til sammenligning er papiropplaget i siste MBL-måling på 23.000 solgte eksemplarer i snitt på bladets 26 årlige utgaver. Dermed er KK fortsatt det desidert største kvinnebladet i konkurranse med Kamille og Costume. 

- Målet om 15.000 digitale abonnenter står fortsatt?

- Det hadde jeg nesten glemt at jeg sa. Det vi sier nå er at vi skal ha 10.000 abonnenter ved utgangen av 2024, sier Heldal.

Selv om også KK og Heldal må senke seg ned til det laveste av alle kampanjenivåer med sine énkronestilbud, har hun i det minste en abonnementspris på 199 kroner i måneden for fullpris. Med 10.000 abonnenter vil det i så fall fort gitt et tosifret antall millioner kroner i digitale abonnementsinntekter om legger en snittpris per abonnement på rundt 100 kroner og en viss frekvens på opppsagte abonnement.

- Men det er ikke lenge til det er en helt eksistensiell del av KKs totale digitale økonomi, sier hun.

- Krevende å skape vekst

Hun sier den digitale omsetningen går riktig vei for KK, til tross for en liten dipp i fjor. Prognosen for den samlede digitale omsetningen i inneværende regnskapsår er på snaue 30 millioner kroner, opp fra 27,6 millioner kroner. Det er en kombinasjon av både digital reklame og abonnement

- Litt under 50 prosent av businessen vår er digital. Det er kanskje ikke så imponerende i et avisperspektiv, men finn et kvinnemagasin i verden som har klart en tilsvarende digital transformasjon. Jeg tror ikke du finner det, sier Heldal.

Pilene for papirutgaven av KK er det verre med. Der er fallet på ni prosent om en ser på opplagsutviklingen siste 12 måneder.

- Det er krevende å skape vekst i et løssalgsmarked og flere og flere av butikkene vil jo bare ha det ut av butikken. Tidligere stod bladene der i nydelige bladhyller, men nå er det bare stusselig. Så er det fortsatt ambisjon om å bevare KK på print så lenge vi kan, sier Heldal.

Vokser digitalt:

Sist uke kunne Ingeborg Heldal i kvinnemagasinet KK vise til en digitalomsetning på rundt 30 millioner kroner i bladet. Det var en liten vekst etter dippen i regnskapsåret 2022/2023. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er skremmende tall

Ingeborg Heldal begynner å bli en erfaren redaktør med sine 20 år i ulike kvinneblader, og redaktør i KK de siste syv årene. Det har vært en reise der papirmagasinene har falt og falt og falt. Den daglige dekningen til magasinene i Norge har i løpet av de siste ti årene gått fra 37 prosent dekning i befolkningen til stusselige 16 prosent. Det betyr at kun 16 prosent av oss nordmenn leser et magasin i løpet av en dag.

- Det er et skremmende tall, også er det skummelt at vi ikke har vært så tidlig ute med å digitalisere som avisene Vi har ikke klart transformasjonen like bra, sier Ingeborg Heldal.

Heldal mener konkurransen fra både sosiale medier og nye digitale tjenester og produkter sm Pinterest, Instagram og TikTok i stadig større grad er et sted leserne å hente inspirasjon, mens avisene tilbyr mer og mer magasinstoff.  

Heldal mener det er tre forretningsmodeller som nå peker seg ut for magasinbransjen, der annonser og digital brukerbetaling er to av dem. Men også e-handel tror Heldal blir en viktig digital inntektskilde fremover.

- For KK blir e-handel det neste store å utforske, sier hun.

- Tenker print frem til 2030

Nylig la KK-eieren Aller Media frem sine regnskapstall for året 2022/2023 som viste en omsetning på snaue 60 millioner kroner. Budsjettet for det nye regnskapsåret vil være ganske så flatt, men med en vekst digitalt på flere millioner kroner og en tilsvarende nedgang på printproduktet. Men Heldal sier KK for det nye budsjettåret sikter mot et langt hyggeligere overskudd på rundt syv millioner kroner og går fra et minus til et positivt produktbidrag fra KK digitalt.

- Hvor lenge har du print og hvor langt tør du tenke papir?

- Jeg tør i hvert fall tenke til 2030. Vi følger det tett og beregner lønnsomhet ned til hvert halvår, men har fortsatt et opplag på 23.000 og godt over halv million solgte blader i året. Vi har litt å skli på, sier hun.

Les også: Aller Media halverer overskuddet – men ny satsing vokser med nær femgangeren

KK-sjefen sikter mot millionoverskudd i «skremmende» ukebladmarked