Vipps er Årets markedsfører: - Vi har bare begynt denne reisen

- Her er det solid håndverk i alle ledd og resultatene virker tilsvarende lovende, heter det i begrunnelsen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag utropte Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) årets markedsfører for 23. gang. Utdelingen foregikk på Christiania Teater i Oslo. Prisen for årets markedsfører blir delt ut til den markedsføreren som har fremmet helheten av arbeidet til markedsavdelingen. Dette uavhengig av om markedsarbeidet utføres på vegne av en liten eller stor merkevare.

I år besto finaleheaten av fire merkevarer. Amnesty International Norge, Obos, Rørosmeieriene og Vipps, og det var til slutt sistnevnte merkevare som kunne juble for seier.

- Fra de oppsiktsvekkende og morsomme reklamefilmene til reklameplakatene som finsikter seg inn mot bedriftsmarkedet. Her er det solid håndverk i alle ledd og resultatene virker tilsvarende lovende. Vinneren av Årets Markedsfører viser at man ikke kan hvile på en sterk merkevare, den må utvikles hele tiden. Utenfra kan det virke veldig, veldig enkelt, men vi vet det krever veldig, veldig mye, sto det blant annet i juryens begrunnelse.

Les også: Vipps lanserer ny maskot og nytt reklamekonsept - målet er å bli førstevalget i nettbutikken

Juryleder, Lars Erling Olsen, forteller at det i år var et tett og jevnt finaleheat, men at Vipps' «oransje tråd» vippet seieren i deres favør.

- Det var en vanskelig vurdering for alle de nominerte har styrker og svakheter, og så skal man sammenligne styrker og svakheter på litt forskjellige forutsetninger og premisser. Det som overbeviste oss til slutt, er den helhetlige tanken til Vipps. De har jobbet veldig strukturert, fra innsikt via tiltakene til resultater. Så det er denne oransje tråden som er den viktigste årsaken, sier Olsen.

Markedssjef i Vipps, Lars Istre, er stolt over hva han og markedsavdelingen i Vipps har fått til.

- Hvordan føles det å bli årets markedsfører?

- Det føles litt surrealistisk, men også veldig gøy. Jeg er jævlig stolt av laget mitt, sier Istre til Kampanje.

I fjor var det Bufdir som ble hyllet som årets markedsfører og som alltid er Kampanje med i juryen som kårer Årets markedsfører. I år var det redaksjonssjef Dag Robert Jerijervi.

Les også: Bufdir hylles som årets markedsfører: - Modig, helhetlig og svært effektfullt arbeid

Se seiersintervjuet med Lars Istre her:

- Vi har bare begynt denne reisen

Istre tror at det er selve folkene i markedsavdelingen som har vært med på vippe seieren i deres favør.

- Hva har dere gjort for å være et lite hestehode foran de andre?

- Det må du nesten spørre juryen om, men for vår del er vi en gjeng som er veldig opptatt av markedsføring. Vi er veldig opptatt av å vise at markedsføring har en ganske stor kraft i en organisasjon. Vi er en tett og fin gjeng, og opptatt av hva som er god og ikke god markedsføring. Den sist og viktigste delen er at vi er ærlige med hverandre, sier Istre.

- Dere har vært ærlige på at markedsføringen har spriket noe tidligere. Hva har dere gjort for å samle kreftene?

- Reklamen før har vært veldig bra, men som vi har snakket om så har den isolert sett gjort ulike jobber. Den har ikke gjort jobb på tvers av alt, og vi har et ganske begrenset budsjett, så vi var nødt til å lage den oransje tråden. Altså at en ny kampanje kommer som en forlengelse av noe annet, og bygge videre på det. Den oransje tråden har vært viktig for oss, og den blir viktig fremover. Vi har bare begynt denne reisen. Nå skjer det mye gøy i Norden fremover, sier Istre.

Han forteller at de foreløpig ikke har planlagt hva de én million annonsekronene de vant skal brukes på, men mistenker at de kommer til å bli plassert på trygg grunn.

- Det går nok inn i det vanlige løpet vårt. Vi har fortsatt masse folk som kan bruke oss oftere. Det går inn i det løpet der, og prøve å begeistre dem, sier han.

På hylla:

Lars Istre med beviste på at Vipps er årets markedsfører 2022. Istre forteller at den går på hylla. Foto: Eivor Eriksen.

- Det har vært tøffe diskusjoner

I år som i fjor spriker det godt mellom finalistene. De nominerte var så forskjellige som Amnesty til Rørosmeieriene. Det mener juryleder Lars Erling Olsen gjør konkurransen ekstra spennende.

- Det skaper en bredde og det er spennende. Vi ser markedsføring i alle varianter, med alle sine forutsetninger og alle sine utfordringer. Og alle sine bransjer. Det er det som viser at markedsføringsfaget har verdi, på tvers av kategorier og bransjer man kanskje ikke normalt tenker at driver med markedsføring, sier han.

- Hvordan vil du si at årets juryering egentlig har gått?

- Det har gått bra, men det har vært tøffe diskusjoner. Heldigvis har vi vært en bredt sammensatt jury med forskjellige styrker og svakheter. Dermed har vi sett ulike ting, og av det blir det spennende debatt. Jeg mener vi kom greit frem til de nominerte, men å velge én av de fire, det var en tøff prosess.

- Og til slutt, hvorfor er «Årets markedsfører» en viktig pris?

- Jeg tror det viktigste er at det skaper inspirasjon til andre. Det har vi også sett i dag. At man kan komme som markedsfører og se hva de beste har gjort. Det inspirerer til å se hva man kan gjøre i egen bedrift. Det tror jeg er det viktigste med sånne priser. Samtidig er det gøy for de nominerte og vinneren som får litt oppmerksomhet og heder for jobben de gjør. Det i seg selv har også en verdi.

Her kan du se vinnere i konkurransen «Årets markedsfører» de siste ti åreneTi år med vinnere av «Årets markedsfører»

Årstall Vinner
2022 Vipps
2021 Bufdir
2020 Tekna
2019 Sats Norge
2018 Thon Hotels
2017 Tise
2016 Kolonial.no
2015 DNB
2014 Storebrand
2013 SAS

Her kan du se alle jurymedlemmene som har kåret vinneren av Årets Markedsfører : Kampanje i Årets markedsfører-juryen

  • Lars Erling Olsen - Juryleder og professor i markedsføring og fagansvarlig ved Handelshøyskolen BI
  • Dag Robert Jerijervi, redaksjonssjef i Kampanje
  • Ida Cecilie Wille - Daglig leder i MFO
  • Sverre Vinje - Kundedirektør i Carat
  • Kathinka Sommerseth - Konserndirektør for marked, kommunikasjon og samfunnsansvar i Obos. 
  • Martine Flatlie - Markedsdirektør i Maja.no og Legevisitt
  • Kristina Tangeraas - Kundedirektør i Try
  • Trine Synøve Lie Larsen - Kommunikasjonsdirektør i Bufdir (fjorårsvinner) 

Vipps er Årets markedsfører: - Vi har bare begynt denne reisen