Spellemann-produksjonen bytter hender etter fem år hos NRK: - Vi kom til en erkjennelse

For første gang skal The Oslo Company produsere Spellemannprisen. Det ble klart etter Spellemann og NRK kom frem til at de hadde forskjellige ambisjoner for showet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Lørdag 15. april er det duket for den årlige Spellemannprisen. Musikkbransjens store festkveld fyller i 50 år i år og vil som vanlig bli vist på NRK. Showet har blitt sendt på NRK i alle år siden 1970-tallet, med unntak av et kort opphold på TV 2 fra 2004 til 2011.

Også produksjonsjobben har NRK stort sett stått for, men den har vekslet noe mer. Likevel er det NRK som siden 2018 har hatt full regi på showet.

I år derimot, på Spellemanns 50-årsjubileum, gjøres det et skiftet i produksjonen etter at NRK og Spellemann-komiteen la frem sine ambisjoner for showet.

- Først vil jeg si at vi har en stor dekning av Spellemann. Vi feirer norsk musikk. På P1 spiller vi bare norsk musikk hele uka, og det vil kun gå norsk musikk på alle våre radiokanaler fredag 14. april. Vi vil dekke alle de nominerte i våre radioflater. Dermed følger vi opp den redaksjonelle satsingen vi har hatt på Spellemann de siste fem årene, sier Arne Helsingen, TV-sjef i NRK. 

- Hva gjelder selve showet, så har vi produsert dette selv de siste årene, men i år kom vi til en erkjennelse sammen med komiteen. Spellemann ville legge mer vekt på selve bransjetreffet, noe som ikke passet så godt med våre ambisjoner for TV-showet. Da vi senere fikk tilbud om å kjøpe visningsrett til en transmisjon av showet, takket vi ja til det, legger Helsingen til.

Sist gang et eksternt produksjonsselskap sto for produksjonen var i 2017. Da var det selskapet Rubicon som hadde produksjonen.

- Så det er ikke noe nytt at NRK ikke produserer det? 

- Nei, det er det ikke. Det har skjedd tidligere også. I år hadde vi og Spellemannskomiteen forskjellig fokus, og da ble det sånn. Men, vi legger opp til stor feiring av norsk musikk i forbindelse med 50-årsjubileet hele uka og gleder oss til selve prisutdelingen som produseres av The Oslo Company, sier Helsingen.

- Men var dere i tvil om at dere ville få sende Spellemann?

- Nei. Vi ble rett og slett enige om at NRK ikke lager TV-sendingen i år, og har etter dette takket ja til tilbudet om å kjøpe visningsrett til transmisjonen. 

Vi er veldig glade for samarbeidet med NRK, både tidligere år og i år. De løfter også frem norsk musikk og nominerte til Spellemann hele uken opp mot Spellemann-kvelden Simen Idsøe Eidsvåg, pressekontakt Spellemann

- Glade for samarbeidet

Simen Idsøe Eidsvåg, pressekontakt i Spellemann,  forteller at de har hatt et godt samarbeid med NRK, men at det ble naturlig å løse produksjonen på en annen måte i år da de hadde forskjellige ambisjoner for showet.

- Hva vil det si å ha mer fokus på bransjetreffet?

- De siste årene har flere priser blitt delt ut på forhånd i andre settinger. I år vil alle priser deles ut samme sted, på samme kveld med alle nominerte til stede i salen, skriver Eidsvåg i en e-post til Kampanje.

- Det er fortsatt NRK som skal vise showet. Er det viktig å ha NRK med på laget?

- Ja, vi er veldig glade for samarbeidet med NRK, både tidligere år og i år. De løfter også frem norsk musikk og nominerte til Spellemann hele uken opp mot Spellemann-kvelden, sier Eidsvåg.

Han forteller at det ikke var under vurdering å spørre andre kanaler om å vise showet, samt at det var en enkel oppgave å få et nytt produksjonsselskap med på laget.

- Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med The Oslo Company, sier Eidsvåg.

Produksjon:

Byråleder Christian Steen i The Oslo Company, og kreativ direktør Trond Kvernstrøm, får ansvaret for Spellemann i år.

- En ære

Klare til å ta over Spellemann-showet står produksjonsselskapet The Oslo Company. Kreativ direktør i produksjonsselskapet, Trond Kvernstrøm, forteller at de ble stolte og glade da de fikk spørsmål om de ville produsere Spellemann.

- Det er en stor ære å få jobbe med en så spennende merkevare som Spellemann, sier han.

- Føler dere på litt press?

- Det er alltid litt nerver ute og går når det er snakk om en så stor sending som det Spellemannprisen er, sier Kvernstrøm.

Han forteller at de for øyeblikket jobber på spreng sammen med Sesong1, NRK og Spellemann-styret for å få landet artister, prisutdelere og alt som hører med til showet.

- Hvordan skal dere imøtekomme bransjetreff-kravet fra Spellemann?

- Jeg tror det handler mest om å samle «alle» i et rom og ha en felles festkveld rundt de nominerte knyttet til Spellemann, sier Kvernstrøm.

- Og hvor vil du si denne jobben føyer den jobben føyer seg inn i rekken av store jobber?

- For oss er alle oppdrag like viktige. Vi er heldige som får jobbe med en bred portefølje av kunder og det å få jobbe med merkevaren Spellemann er veldig gøy da musikk er en enorm inspirasjonskilde for mange som jobber hos oss og meg personlig, sier Kvernstrøm.

- Kan forvente en classy femtiåring

The Oslo Company skal med andre ord stå for produksjonen i året hvor Spellemann fyller 50 år.

- 50-årsfeiringen ligger som en lun grunnstamme gjennom programmet, uten at den tar luven av det viktigste vi gjør, nemlig at vi sammen med det norske folk hedrer de som ga oss et minneverdig musikkår i 2022, sier Eidsvåg og fortsetter:

- Publikum kan forvente seg en underholdende, morsom, høyverdig og classy femtiåring med både unge og etablerte innslag, både musikalsk, som utdelere, nominerte og vinnere - og med en fantastisk programlederduo. Fokuset er som alltid å vise frem bredden i norsk musikk - som vi alle har glede av hver eneste dag og som vi skal ha glede av i over femti år til. Vi ser litt i bakspeilet, men har mest fokus på der vi er - og veien foran oss.

Og at fjorårets show fikk sin prosjon med kritikk for å være kjedelig, mener Eidsvåg vitner om engasjement.

- Engasjementet rundt Spellemann er stort og det er alltid debatt rundt hvordan ting blir løst. Det er vi bare glade for, sier han.

Spellemann-produksjonen bytter hender etter fem år hos NRK: - Vi kom til en erkjennelse