Spellemann, som begynte utdelingen av årets musikkpriser på mandag, har vært i uvanlig hardt vær de siste dagene. 

Både prisvinner Tønes og flere andre artister har uttalt seg kritisk til at NRK deler ut prisene over flere dager, fordelt på flere sendeflater og at kun åtte priser deles ut som en del av hovedsendingen på NRK i kveld. 

I 2019 ble Spellemann og NRK nødt til å avlyse sendingen de opprinnelig hadde planlagt på grunn av koronakrisen. Det ble bestemt at prisene skulle deles ut oppstykket over alle NRKs flater på nett, TV og radio.

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten gikk da hardt ut mot utdelingen i en sak hos Kampanje. Hun kalte sendingen det pinligste hun hadde sett på norsk TV.

Nå sier Hvidsten at årets Spellemann-utdeling så langt har vært «sykt stusselig». 

- Det som tradisjonelt har vært musikkbransjens store festkveld, er redusert til at en masse folk som vet at de får priser, dukker opp på en fest. Man skal kunne ta og føle på spenningen, men sånn tror jeg ikke det blir i år. 

- Noe er gærent
Hun mener det er et nederlag for Spellemann at en prisvinner uttaler at utdelingen føles som «et svik». 

- Da er det noe som er gærent. Det er forståelig at de har gjort det sånn i to år, på grunn av korona. De løste det ganske fint i fjor. Året før var en skandale, men hva var det som ikke var en skandale i 2020? I år har man mulighet til å møtes fysisk for første gang på lenge, så at de gjør det på denne måten gir et dårlig inntrykk, sier kulturredaktøren. 

Hun påpeker at seertallene for prisutdelinger generelt har sunket de siste årene. 

- Så Spellemann er ikke alene om dette. Her må Spellemann og IFPI sette seg ned og tenke over hva de vil være. Selv artistene gjør opprør!

Tror ikke NRK treffer i målgruppa
Hvidsten er heller ikke så sikker på at NRK treffer riktig målgruppe, når de overrasker vinnerne med priser på radio, uten å annonsere noe som helst på forhånd. 

- Selv jeg, som er Spellemann-nerd, har ikke fått med meg utdelingene. Jeg synes ikke det funker. Klokka fire på en hverdag, hvordan vet at man at man skal høre på akkurat da? Det kan godt hende at de når flere på denne måten, men det betyr ikke at de når folk i målgruppa, som er interessert. 

- Hvordan ser en ideell Spellemann-sending ut for deg – bør de gå tilbake til å dele ut alle prisene i én sending? 
- De som så på Oscar-utdelingen vet at det ikke nødvendigvis fungerer så godt det heller. Det føles som et race. Spellemann må gjøre noe slik at det ikke føles som om man deler ut en A-pris og en B-pris. Kanskje de burde ta bort noen priser? Kategorien festmusikk er ny i år, trenger man den? Må Carina Dahl få en Spellemann-nominasjon?

- Enda verre nå enn tidligere
Musikkritiker Adun Vinger, som blant annet skriver i Jazznytt og D2, er heller ikke nådig i kritikken av årets utdeling. 

- Det er vel enda verre nå enn tidligere. Det har vært mange kritiske røster som har uttalt seg om dette før. Det var mer tilgivelig i korona-årene, da føltes det nesten som et pluss. Artistene satt på Teams og fikk vite at de vant priser, det passet inn i den tiden, sier Vinger.

Han mener at det i år hadde vært et spesielt viktig poeng å samle den norske musikkbransjen, som ble spesielt hardt rammet av stadige korona-nedstengninger.

- Sånn sett så synes jeg dette er en avsløring av hvor lite alt annet enn pop betyr for Spellemann og bransjen i dag. Det er i hvert fall sånn det fremstår. Spellemann skal være hele musikklivets festdag, uansett om det er pop, heavy metal eller klassisk. Alle er skal hedres som likeverdige. Hovedpoenget er at det skal være en kollegial greie, at vi er mennesker som holder på med det samme, sier Vinger. 

- Handler mer om musikk enn TV
Vinger sier at man sikkert kan argumentere for at TV-seerne har endret vaner siden i «gamledager», men at dette handler mer om musikk enn om et TV-program. 

- For mange er det hardt å være musiker. Det er lite strømmeinntekter, man blir sjeldent anmeldt i avisene, intervjuet eller å opptre på TV. Nå er selv den store festdagen ranet fra musikerne, sier Vinger. 

Vinger legger til at han har stor forståelse for at folk er fornærmet og litt lei seg.

- Det er sikkert mange TV-seere som ikke bryr seg, men det får heller være. Spellemann burde ha like mye med kulturpolitikk å gjøre som med TV-ratings.

- Har du inntrykket av at Spellemann og NRK lytter til seg kritikken? Ser du for deg at de gjør noe helt nytt til neste år?

- Det har vært mye klaging de foregående årene. Nå har det blitt verre, så svaret mitt er nei. Jeg tror neppe de kommer til å gjøre noe med det, så lenge det er de nåværende arrangørene som står bak.

NRK: - Absolutt alle som vil er invitert
Prosjektleder i for Spellemann i NRK, Stian Malme, er forelagt kritikken fra Hvidsten og Vinger. I en epost til Kampanje skriver Malme innledningsvis at Spellemannprisen i mange år har blitt delt opp i flere sendinger på grunn av  antall priser som skal deles ut. Videre heter det at NRK har valgt å utvide nedslagsfeltet til Spellemannuka. 

- Dette er femte året vi tar i bruk alle NRKs radiokanaler for å sette ekstra fokus på alle de nominerte i de 28 kategoriene, skriver han blant annet.

Han påpeker at alle overraskelses-utdelingene som gjøres på radio filmes og blir en del av Spellemann-sendingen i kveld.
 
- Vi har leid hele Sentralen der vi produserer både livesending og viser et redigert program, slik at alle prisene blir presentert både med nominerte og vinnere. Enkelte vil ikke få den vanlige nominert-opplevelsen av å sitte nervøs i en sal, men absolutt alle som vil komme er invitert til stor bransjefest på Sentralen der vi samles for å hylle hverandre, fortsetter han. 
 
Han skriver at all deres erfaring fra korona-årene tilsier at Spellemann blir større, ikke mindre, av å gjøre det på denne måten. 
 
- Så tar vi alle tilbakemeldinger med oss i evalueringen og ser om vi kan gjøre ting annerledes neste år. Det er også på sin plass å påpeke at all denne kritikken kommer før ett eneste minutt er sendt på TV. Jeg tar gjerne tilbakemeldinger på TV-sendingen når folk faktisk har fasit.