Slår alarm om «urovekkende» bærekraftsfunn: - Det er trist

Ny undersøkelse viser at nordmenn har blitt langt mer skeptisk til bærekraftskommunikasjon.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

I dag la SB Insight frem resultatene for årets Sustainable Brand Index. Den tar utgangspunkt i 11.000 intervjuer med norske forbrukere om 268 merkevarer i 24 ulike bransjer for å finne ut av hvilket selskap som oppfattes som mest bærekraftig.

Finn.no topper listen for andre år på rad, etterfulgt av Posten og Tine.

De underliggende tallene i undersøkelsen byr imidlertid på dårlige nyheter for alle merkevarer som er opptatt av det grønne skiftet. På ett år har den gjennomsnittlige poengscoren falt fra 67 prosent til 44 prosent på ett år.

Ifølge sjefen i SB Insight er det spesielt de unge forbrukerne som nå begynnes å miste håpet.

- Det er en kraftig nedgang, sier Erik Elvingsson Hedén.

Han tror at det handler om at forbrukerne synes det går for langsomt, og at det gjøres for lite, både fra bedrifter og fra myndighetenes side.

Les mer: Norske selskaper stuper på bærekraftsmåling: - Forbrukerne begynner å miste håpet

- Tillit er den viktigste valuten

Selverklært klimaoptimist og rådgiver Petter Gulli i 12 Years synes utviklingen er urovekkende. Han tror det er to ting som sammenfaller.

- Den yngre målgrupen har blitt fortalt at de må ta ansvar for å leve mer bærekraftig, men så ser de at det hjelper lite - og at forbrukssamfunnet dundrer videre i samme spor, fordi den systemiske endringen som er nødvendig ikke skjer. Det vil si at næringsliv og politikere ikke gjør de nødvendige endringen i det store bildet, sier han.

- Og så har det jo økt voldsomt på med bedrifter og merkevarer som kaster om seg med bærekraftbegrepet i alle mulige sammenhenger, ofte uten å ha gjort reelle grep. Kort sagt, økt grønnvasking. Disse to tingene sammen leder til det vi ser i undersøkelsen.

Gulli mener at det kommuniseres både for dårlig og for lite troverdig. 

- Jeg synes det er trist, men det gjør jobben min som rådgiver mer interessant. Det er tydelig at næringsliv og politisk ledelse i landet må ta mye mer grep. Det har vært mye prat, og en voldsom bruk av ord som bærekraft og grønn, nå må vi også følge opp. Det er klart folk gir mer opp når vi ikke leverer. Den viktigste valutaen vi har er tillit, sier han. 

- Et signal om å intensivere arbeidet

Tallene fra SB Insights Sustainable Brand Index 2023 viser at snittet faller i alle alderssegmenter, men det faller aller mest blant de mellom 18 og 44 år. Her er gjennomsnittsscoren på 42 prosent. Det er bare halvparten av snittet fra i fjor, som var på skyhøye 86 prosent. I målgruppen 17 til 29 år er det også et kraftig fall fra 75 prosent til 55 prosent.

Partner og bærekraftsanasvarlig i influencerbyrået Team Tomorrow, Louise Fuchs, håper ikke bedrifter tar dette som et signal om å kommunisere mindre bærekraft.

- Det er heller et signal om å intensivere arbeidet med bærekraft, sier hun.

Louise Fuchs er tidligere bærekraftssjef i nettbutikken Oda og fersk partner, styreleder og bærekraftsansvarlig i profilbyrået Team Tomorrow. Deres mål er å sette fart på den grønne omstillingen gjennom å starte en rekke bærekraftige selskaper.

- Det er handling som teller hos forbruker, og det å kommunisere på en mer relevant måte. Målgruppen 18-44 år er åpenbart den mest utålmodige målgruppen, så her ser jeg et stort mulighetsrom for de bedriftene som er fremoverlente og jobber seriøst med bærekraft, og kommunikasjonen av det, sier hun. 

Fuchs mener selve bærekraftsbegrepet er kjempeslitt, men hun tror likevel at det ikke trengs å finne opp et nytt ord for arbeidet. 

- Vi må fortelle hva vi gjør helt konkret i tillegg. Det er trykk på bedrifter om dagen med skyhøye forventninger fra flere målgrupper; kunder, ansatte, potensielt ansatte og ikke minst fra den regulatoriske siden. Det er fremdeles attraktivt å ta posisjon på bærekraft, det er bare enda viktigere nå å gjøre innsatsen som kreves. Det er handlingens tid, sier hun. 


Les mer: Nytt influencer-byrå nærmer seg ti millioner i omsetning – får inn tidligere Oda-topp som partner

Sustainable Brand Index 2023Finn.no forsvarer førsteplassen

Plassering Virksomhet Fjorårets plassering
1. Finn.no 1
2. Posten 14
3. Tine 4
4. Flytoget 12
5. Ikea 2
6. Coop 5
7. Stormberg 6
8. Kiwi 9
9. Ruter 19
10. Vy 23

Kilde: Sustainable Brand Index 2023

Slår alarm om «urovekkende» bærekraftsfunn: - Det er trist