Rikstoto truer bransjeblad med fire PFU-klager – mener «redaktørens fantasi har gått amok»

- De kommer med hårreisende påstander, svarer redaktøren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tar du en fartsmåling på hestesporten akkurat nå, vil du finne ut at det går svært fort unna på travbanen for tiden. Norsk Rikstoto har nemlig sett seg grundig lei journalistikken til fagbladet Trav- og Galopp-Nytt, og sendte i forrige uke en kraftig advarsel til nettavisen om at fire PFU-klager var på vei. PFU er en forkortelse for Pressens Faglige Utvalg og er pressens eget klageorgan. Det skjer samtidig med at juridisk direktør i Rikstoto, Lene Sakariassen, går hardt ut mot avisens redaktør og kommentatorskribent, Truls Pedersen, i en kommentar publisert i avisen. Pedersen har jobbet i avisen i over 30 år og var tidligere også ansvarlig redaktør.

- Hun kommer med en del hårreisende påstander. Det er nesten så en ikke skulle tro at hun var juridisk direktør og når en i tillegg samler opp en rekke PFU-klager så viser vel det at de begynner å bli ganske desperate, sier Pedersen til Kampanje. 

Rikstoto dumpet advarselen om PFU-bomben i e-postkassa til den nye redaktøren i Trav- og Gallop-Nytt forrige uke, men når Kampanje tar kontakt med spillselskapet er det tydelig at det gjenstår litt før PFU mottar klagene.

- Vi kan bekrefte at vi har varslet Trav- og Gallop-Nytt om fire PFU-klager. Antallet i seg selv er uvesentlig, vi klager til PFU dersom vi kommer til konkusjonen at vi mener det er grunnlag for å klage, sier kommunikasjon- og omdømmeansvarlig i Norsk Rikstoto, Lise Mette Kjellberg, til Kampanje.

Les også: Betting-gigant i strupen på Rikstoto: - Feilaktig og villedende

Etter at det ble publisert første gang går det altså 113 dager før de reagerer. Det mener jeg er eksepsjonelt lang reaksjonstid. Truls Pedersen, Trav- og Galopp-Nytt

Blåser ut i leserinnleg

Den betente situasjonen mellom Rikstoto og bransjepressen kommer som en følge av flere kritiske saker i Trav- og Galopp-Nytt om spillselskapet. I en kronikk publisert i bransjeavisen sist uke skriver juridisk direktør i Rikstoto, Lene Sakariassen, at hun «opplever at avisen nærmest er besatt av misnøyen mot Rikstoto» og at særlig «bruken av kommentarer i avisen provoserer.»

- Både Lenes blogginnlegg og PFU-klagene er reaksjoner på handlinger fra Trav- og Gallop-Nytt, men ikke et uttrykk for dårlig stemning mellom Rikstoto og bransjebladet. Innholdet i klagene vil vi ikke kommentere på det nåværende tidspunkt, sier hun.

Om det er dårlig stemning eller ikke får være opp til leserne å avgjøre, men juridisk direktør i Norsk Rikstoto drar uansett på i sin kommentar.

- Jeg har mang en gang latt meg provosere av den utstrakte bruken av kommentarer. I kommentarer kan man tilsynelatende tillate seg hva som helst. Kommentarer er rett og slett ikke fakta, men fri flyt av påstander, synsing og gjerne grelle personkarakteristikker, skriver Sakariassen.

Hun mener videre at nettavisen kommer med «sitater basert på fri fantasi».

- Truls Pedersen har det for eksempel med å referere til beint ut oppdiktede sitater fra meg i forbindelse med et tilfeldig treff på Arendalsuka i august i fjor. Og hva kan jeg gjøre med at Pedersens fantasi har gått amok? Ingenting, heter det i kommentaren.

Les også: Maverix tar premiepotten til Rikstoto i TV-avtale på nærmere 100 millioner

Mister omsetning:

Bransjebladet Trav- og Gallop-Nytt mener omsetningen stuper til Rikstoto og toppsjef Camilla Garmann med nesten en milliard. Foto: Rikstoto.

- Verken fri fantasi eller oppdiktning

Redaktør Truls Pedersen i Trav- og Galopp-Nytt sier til Kampanje at han lenge har kritisert Norsk Rikstoto for det han mener er en alarmerende utvikling med fall i omsetningen og sviktende kundegrunnlag. Han mener Norsk Rikstoto jobber for dårlig med å profilere sporten og sørge for gode rammevilkår.

- I motsetning til Norsk Tipping som har et velsmurt lobbyapparat har jeg kritisert Rikstoto for at de er for dårlige på lobbyvirksomhet. Etter at de ble underlagt Kulturdepartementet og blitt et såkalt ansvarlig spillselskap har Norsk Rikstoto blitt like snille som eleven som tar med seg et rødt eple til læreren. Jeg tror de har litt mer å lære av Norsk Tipping som ofte tar noen innersvinger, sier han. 

Krangelen med den juridiske direktøren har sin bakgrunn i en samtale mellom de to i forbindelse med et Rikstoto-arrangement under Arendalsuka i fjor.  Der skal Lene Sakariassen ifølge redaktøren ha sagt noe i retning av at «Rikstoto ikke hadde ansvar for lobbyvirksomheten» og at «dette hvilte på travsporten og «dere»». Det siste forundret Pedersen seg over.

- Jeg spurte om hun virkelig mente pressen hadde en slik rolle, og det svarte hun bekreftende på. Da gikk jeg hoderystende vekk, sier Pedersen.

Senere samme dag refererte Pedersen deler av denne samtalen til Rikstotos direktør Camilla Garmann i et mer formelt intervju.

- Dette har jeg også på tape. Det er kanskje presseetisk på grensen å gjengi dette da det sagt i en litt mer uformell setting, men det er i hvert fall ikke fri fantasi og ren oppdiktning, sier han.

- De gjør en for dårlig jobb

At direktøren i Norsk Rikstoto varsler om fire PFU-klager og samtidig som de går ut med sviende kritikk av journalistikken i Trav- og Galopp-Nytt mener Pedersen nærmer seg «maktmisbruk». Nå reagerer han også på responstiden. 

- Etter at det ble publisert første gang går det altså 113 dager før de reagerer. Det mener jeg er eksepsjonelt lang reaksjonstid, sier han.

- Hva tror du er bakgrunnen for at det er så mye uenighet mellom dere og Rikstoto?

- Omsetningen til Rikstoto har falt med nesten én milliard fra fire milliarder i 2017 til trolig rundt tre milliarder i 2023. De taper markedsandeler i et stigende marked. Det har vi satt kritisk søkelys på. De gjør en for dårlig jobb, ganske enkelt. Også furter de og reagerer på kritikk på måten som Lene Sakariassen gjør her. Det er svakt, sier han.

Pedersen sier han og mange andre som er opptatt av hestesport i Norge er bekymret over at omsetningen til Rikstoto faller.

- Trav- og galoppsporten står i knestående. Medlemstallene stuper og folk har ikke råd til å holde på med hest lenger så når Rikstoto-omsetningen falle og kostnadene i selskapet øker går det utover premiepotten der rundt 200 millioner kroner i året går til hesteeierne, oppdretterne, trenerne og kuskene, sier han.

Trav- og Gallopp-Nytt er eid av det svenske mediekonsernet Everysport Media Group og omsetter fro rundt 20 millioner kroner.

Rikstoto truer bransjeblad med fire PFU-klager – mener «redaktørens fantasi har gått amok»