TV 2 har for første gang større inntekter enn NRK – nærmer seg 800.000 strømmekunder

Nye distribusjonsavtaler sender abonnementstallene til TV 2 i taket. TV 2-sjef Olav T. Sandnes lover ytterligere vekst.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag denne uken slipper det danske mediekonsernet Egmont sine regnskapstall for 2021, og med det kan selskaper som TV 2, Storyhouse Egmont og Cappelen Damm også legge frem sine resultater fra år to i koronapandemien. Fjoråret ble på ingen måte noen nedtur for Egmont-eide TV 2, og TV-konsernet leverer et «nytt solid år» for kanalen med et overskudd på over en halv milliard kroner på driften.

- Det er godt resultat som er på linje med resultatet i 2020. For TV 2 er det viktigste at vi driver en sunn virksomhet på lang sikt og ikke nødvendigvis topper resultat fra et år til et annet. Derfor er det kjekt at vi også i år gjør et solid resultat, og jeg må bare takke alle TV 2-kolleger for en fantastisk jobb, sier TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør, Olav T. Sandnes, til Kampanje.

Overskuddet på en halv milliard kroner er snaue 20 millioner kroner bedre enn 2020-tallet og over 80 millioner kroner bedre enn i 2019, det siste året før koronapandemien. Resultatet er med andre helt i toppen av hva TV 2 har prestert historisk. 

Les også: Koronakrisen gir omsetningsfall for TV 2

Vi går ikke ut med omsetningstall på enkeltområder, men vi forventer at abonnementstallene er vesentlige høyere de neste 12 månedene i takt med at de inngåtte avtalene nå rulles ut. Olav T. Sandnes, TV 2

Topper NRK-inntektene for første gang

Også omsetningen skyter fart og det med hele 1,3 milliarder kroner til rekordstore 6,27 milliarder kroner, kraftig opp fra tilsvarende omsetning på 4,96 milliarder kroner i 2020. Den kraftige økningen skyldes blant annet at TV-distribusjonsselskapet RiksTV er blitt et heleid, TV 2-selskap og dermed konsolideres inn i TV 2s regnskaper fullt og helt.

- Det ligger et halvt år med omsetning fra RiksTV i dette tallet som en følge av at selskapet ble en del av TV 2 i fjor sommer, men vi ser også at vi vokser på områder som TV-reklame og med strømmetjenesten vår TV  2 Play, sier Sandnes.

- 6,3 milliarder i omsetning betyr også at dere er større enn selveste NRK, hva tenker TV 2-sjefen om det?

- Det tenker jeg ikke så mye på, men jeg skjønner at Kampanje er opptatt av det. Men det er to tall som er veldig lite sammenlignbare også har NRK et helt annet oppdrag enn TV 2 selv om vi også har et allmenkringkasteroppdrag, sier Sandnes.

For i avtalen TV 2 har med den norske staten skal kanalen kompenseres med maksimalt 135 millioner kroner for å tilby seerne allmenkringkasterinnhold, og det er ifølge TV 2-sjefen ikke mer en to prosent av den samlede omsetningen til det kommersielle mediehuset som også er store på abonnement i form av strømmetjenesten TV 2 Play og på premium-sport som TV 2 denne våren nærmest har «alt» av. Kanalen gjorde nylig en banebrytende avtale med Discovery om å vise den norske fotballen også på TV 2 Play, samtidig som TV 2 også viser innspurten av den engelske fotballsesongen, Champions League og La Liga. For første gang i TV-historien er det dermed mulig å se alle de store fotballigaene på ett og samme sted. Men fra høsten av vil Viaplay overta Premier League. 

- En må huske på at TV 2s inntekter vil svinge i kraft av hvilke sportsrettigheter vi til enhver tid har, og i motsetning til NRK må vi også kjempe hver dag alle årets 365 dager for omsetningen vår, sier Sandnes.

NRK hadde i 2020 inntekter på snaue 5,9 milliarder kroner. 

Les også: NRK-underskudd på 13 millioner kroner: - Et særdeles krevende år

Kranglet høylytt:

Telenors TV-sjef Camilla Amundsen og TV 2-sjef Olav Sandnes kranglet høylytt om pris og betingelser da mediehuset møtte telegiganten til distribusjonsforhandlinger i desember, men til slutt ble de enige om en ny og langsiktig avtale, Foto: Eivor Eriksen.

Nærmer seg 800.000 strømmekunder

TV 2 har de siste årene ligget i knallharde forhandlinger med TV-distributører som Telia og Telenor med det resultat at kanalen for første gang gikk i svart med sin hovedkanal TV 2 for over en million TV-seere, og dermed tapte titalls millioner i reklameinntekter. Men de nye strømmetallene som TV 2 nå legger for dagen, kan tyde på at det har vært en kamp verdt å kjempe.

TV 2 opplever nå kraftig vekst i sine abonnementstall ettersom strømmetjenesten TV 2 Play nå ser ut til å bli en del av distributørenes faste tilbud til kundene. Telia og Telenor har enn så lenge ikke lansert TV 2 Play til sine kunder, men satellitt-TV-operatøren Allente har allerede gitt sine kunder tilgang til TV 2 Play som en del av sin TV-pakke. Ved utgangen av 2021 har TV 2 Play derfor hele 780.000 abonnenter, kraftig opp fra den halve millionen med kunder som TV 2 Play hadde høsten 2020.

- Dette er nok en viktig milepæl for TV 2 og helt i tråd med våre ambisjoner om å nå ut til alle i Norge med våre programmer og journalistikk. Vi er derfor veldig glade for denne veksten og at det er en stor interesse for alt det gode innholdet som er i TV 2 Play. Det ser vi både i antall abonnenter, men vel så mye i bruk. Vi vokser i antall minutter brukt per dag og i hyppigheten på bruk av tjenesten, sier han.

TV 2-sjefen vil ikke tallfeste omsetningen til TV 2 Play isolert, men Kampanje har tidligere skrevet at dette er en omsetning som har nærmet seg en milliard kroner med stormskritt og med de nye distribusjonsforhandlingene ligger alt til rette for den omsetningen har passert milliarden og vel så det.

- Vi går ikke ut med omsetningstall på enkeltområder, men vi forventer at abonnementstallene er vesentlige høyere de neste 12 månedene i takt med at de inngåtte avtalene nå rulles ut.

- Hva tror du, vil TV 2 Play bli landets største strømmetjeneste og større enn Netflix?

- TV 2 Play er et godt tillegg til globale aktører som Netflix. Her finner man en større bredde av innhold, på tvers av nyheter, sport, underholdning og serier, og man finner langt mer norsk innhold. Vi forventer å se vesentlige større tall i årene som kommer, sier Sandnes.

Les også: Telia øker tilbudet med Netflix og TV 2 Play på menyen – men TV-sjef liker ikke ny strømmetrend

- Det er en tid helt utenom det vanlige

Selv om det ikke synes i regnskapet til TV 2, så ble 2021 nok et år preget av koronapandemien for mange. Men for TV 2, som et nasjonalt mediehus, ga stor nyhetsinteresse i befolkningen kombinert med at sportsarrangementene også gikk som normalt igjen, et løft for TV 2s andeler i TV-markedet. TV 2 endte samlet med en andel på 31 prosent, i målgruppen 20-49, et løft på 1,7 prosent. Nyhetskanalen har også fremgang for andre år på rad og posisjonerer seg i kampen om å være landets tredje største TV-kanal.

- Hvordan er det å konkurrere med NRK på en tid der krig herjer i Europa og seerne historisk har flokket til statskanalen?

- Vi tenker ikke et sekund på konkurransen med NRK i en sånn situasjon, men kun på vårt ansvar, som en troverdig og solid nyhetsformidler, å fortelle om det som nå skjer i Ukraina, på bakken og i storpolitikken. Det er en tid helt utenom det vanlige og vi er som alle andre opptatt av at denne krigen ikke skal eskalere. I mellomtiden skal vi gjøre jobben vår så godt vi kan, formidle historier fra konfliktområdet, om menneskene som rammes og hva som ligger bak konflikten, sier han. 

Han mener den jobben de ansatte gjør i forbindelse med krigen i Ukraina  er noe det står respekt av.

- Vi har flere team i og rundt Ukraina nå, og jeg er utrolig stolt over jobben som gjøres, både i felt og her hjemme. Samtidig ser vi at Nyhetskanalen har fremgang og for andre år på rad setter nye rekorder. Det gleder vi oss selvfølgelig over. Det viser at Nyhetskanalen har etablert seg som en del av nordmenns seervaner, og at de har tillit til vår dekning når det skjer store hendelser, sier TV 2-sjefen. 

I den norske mediebransjen pågår det imidlertid for tiden en stor debatt om NRKs størrelse, og ikke minst den offentlige kringkasterens stadig sterkere digitale posisjon på mediemarkedet.

- Er ikke TV 2 så bekymret for NRKs posisjon som de øvrige private medieselskapene Aller Media og Schibsted?

- Det er naturlig at NRKs rolle og mandat diskuteres slik vi også ser det i Sverige og Danmark, men jeg tror det er viktig at man ikke avkrever alle svar umiddelbart. NRK er etter min mening en av de aller beste statlig eide allmennkringkasterne i Europa og ja, vi skal ha en løpende diskusjon rundt NRK, men i stedet for å hoppe på enkeltsaker så er det viktig at man tar seg tid til å diskutere NRKs mandat og oppdrag grundig. NRK er naturlig nok opptatt av ikke å sakte akterut digitalt, men mitt innspill er at vi må se på helheten og ikke diskuterer enkeltsaker i lys av kommersielle konkurrenter virksomheter, sier han.

Les også: NRK nærmer seg VG på nett: - Vi er nødt til å fortsette å vokse

Her ser du tallene til TV 2 for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Kraftig vekst i TV 2-omsetning

TV 2 2021 2020 Endring i %
Omsetning 6.276,0 4.969,0 + 26
Driftsresultat 503 486 + 3.5

TV 2 har for første gang større inntekter enn NRK – nærmer seg 800.000 strømmekunder