«Søppelmat» får dobbelt reklamegull – McDonald’s topper for andre året på rad

Se vinnerne av de beste markedsføringsjobbene fra i fjor her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den norske markedsføringsbransjen var torsdag kveld samlet på Walmanns ved Akerselva i Oslo da Annonsørforeningen Anfo igjen kunne samle byråer og annonsører til priskvelden Anfo Effekt, en konkurranse som hedrer de mest effektive markedsførings- og kommunikasjonsjobbene fra det siste året. I år var det også duket for et lite jubileum.

- Anfo Effekt feirer tiårsjubileum i år og vi ser allerede frem til ti nye år med kåringer av bransjens mest effektive case, sier Jan Morten Drange, administrerende direktør i Anfo.

Årets store vinner var hurtigmatkjeden McDonald's som fikk med seg både ett gull i kategorien «Smart Multi», en bronse i kategorien i «Smart Singel», og ikke minst den gjeveste prisen Grand Prix.

- Hvor godt smakte dette på en skala fra enkel cheeseburger til full McFeast-meny? 

- Det her er full McFeast-meny med en cheeseburger ved siden av. Det å vinne Grand Prix nå var superoverraskende. Vi vant i fjor og hadde ikke forventet dette, sier markedssjef i McDonald's, Mari Husby, til Kampanje. 

Dermed gjør McDonald's storeslem for andre året på rad i «Anfo Effekt» og følger opp tidligere prisvinnende kampanjer som «Stjel våre ansatte» og arbeidet som lå til grunn for fjorårets Grand Prix og som var samlet i innsendelsen «Ti år med McVekst».

Les også: Grand Prix til McDonald's i Anfo Effekt: - Stolt og imponert

McDonald’s er i dag også på lufta med en ny kampanje med det oppsiktsvekkende budskapet «Ikke heng på McDonald’s».

- McDonald's er en drømmekunde. De har baller og tør å gjøre ting som er litt modig, sier rådgiver Aleksander Hetland i McDonald's reklamebyrå Nord DDB. 

Se videointervjuet med vinnerne her. 

- Går fra skjellsord til kvalitet

Denne gangen var det kampanjen «Junkfood – fra skjellsord til kvalitetsstempel» som sikret seieren. Med seg på vinnerlaget hadde hurtigmatkjeden med seg Omnicom-byråene Nord DDB og OMD.

- Det er imponerende at en stor global aktør, som mange mennesker assosierer med «søppelmat», klarer av å påvirke og endre både holdninger og adferd gjennom å legge vekt på det særnorske som faktisk utgjør selve kjernen i produktene som folk kjøper. Å gå fra skjellsord til kvalitetsstempel er ikke en strak, eller særlig enkel vei, het det i jurybegrunnelsen.

Les også: McDonald’s vil ta livet av «junkfood-myten» i ny kampanje

I vinnerkampanjen løfter McDonald’s frem norske bønder og forsøker med det å avlive myten om at maten deres er «junkfood» og snarere består av lokale råvarer fra landbruket.

- Vi skal på ingen måte korrigere folk som kaller maten som serveres på McDonald’s for junkfood, men vi ønsker å fortelle om hvor maten faktisk kommer fra: at det er storfekjøtt fra Vågå og salat fra Sylling, sa markedssjefen i McDonald's da kampanjen gikk på lufta høsten 2020.

Her kan du se reklamefilmen som fulgte «Junkfood»-kampanjen:

Hederprisen til Lerum

I tillegg vant Orkla ett gull for sin markedsføringsjobb «Syns du ser litt bleik ut» for merkevaren OMO. Merkevaregiganten Orkla tok også godt for seg av medaljefatet med sølv, bronse og tre diplomer med produkter som Stratos, Lypsyl, Sætre kjeks, Dr. Greve og Mr. Lee foruten OMO-gullet i kategorien «Smart Singel». Også Poweroffice fikk med seg ett gull i «B2B»-kategorien, Ringnes ett gull i kategorien «Vekst» med Solo og Bulder Bank tok det siste gullet i kategorien «Ny». For Solo og Bulder Bank ble det også en ekstra grunn til å feire da de to merkevarene også vant hver sin spesialpris, Ringnes og Solo tok med seg «Bauer Medias Merkevarepris», mens Bulder Bank fikk «Kantars Innsiktspris».

Fagdirektør i Anfo, Håvard Kvernaas Bakken, sier «måling av markedsføringseffekt fortsatt er en av annonsørenes største utfordringer.»  

- Bransjen har gjort en imponerende jobb det siste året og nivået har aldri vært høyere. Det er skrevet og sendt inn 120 caser fra et uinspirerende hjemmekontor midt i en pandemi, det er en fantastisk innsats, sier Bakken.

Kveldens hederspris «Årets birøkter» gikk til saft- og syltetøyprodusenten Lerum, som tidligere hadde tatt med seg en bronse og et diplom. Prisen går i år til «en virksomhet med et utpreget konkurranseinstinkt» og er bare blitt delt ut fire ganger før i kveld. 

- Det er imponerende å se hva Lerum har fått til og vi lar oss sjarmere av sognamålet som er en del av deres varemerke. Dette er en sann mester, het det i jurybegrunnelsen.

Tidligere vinnere har vært Svein Larsen i Atyp, Torstein Rafgård fra OMD, Espen Haugen og Anders Erikson i Los & Co og DNB.

«Søppelmat» får dobbelt reklamegull – McDonald’s topper for andre året på rad