Prisdryss over Pol og Postens nissekyss: - Har vært redd for å gjøre noe feil hele veien

Nå gir reklamebyrået Pol all honnør til Posten som tok en sjanse på ideen som resulterte i Grand Prix på Gullblyanten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Postens reklamefilm «When Harry met Santa» ble løftet frem som det ypperste den norske reklamebransjen har å by på i Kreativt Forums årlige prisfest Gullblyanten fredag kveld. Der fikk reklamebyrået Pol sin heder og ære for arbeidet i form at Grand Prix, gulli «online film» og bronse i «håndverk». Grand Prix er den gjeveste prisen i reklamekåringen og har ikke blitt delt ut de to siste årene.

- Jeg er så sinnssykt glad og kjempetakknemlig. Dette har vært et arbeid hvor vi har vært redd for å gjøre noe feil hele veien, men vi har hatt et produksjonsteam som har vært helt fantastisk, og en fantastisk kunde som ikke bare ser en god idé, men som også har masse mot, sier kreatør og tekstforfatter Rikke Sofie Jacobsen i Pol til Kampanje.

I den nesten fire minutter lange reklamefilmen blir vi vitne til en gryende romanse mellom julenissen og tittelfiguren Harry. Én julekveld får nissen hjelp av Posten til å levere gavene sine, sånn at han kan tilbringe høytiden med sin kjære. Reklamefilmen ender med et heftig kyss som har gått verden rundt og skapt overskrifter og millioner av visninger langt utenfor Norges grenser. 

- Den har så mange kvaliteter. I Gullblyanten er ikke resultatet så viktig, det er ideen og kreativiteten som premieres, men konsekvensene av valgene som er tatt her har endt opp i noen tydelige resultater. De har fortalt en historie med velvalgte virkemidler som har endt opp med å resonnere i stor grad og tydeliggjøre at Posten er til stede i livene våre også i dag. Den er veldig helstøpt, sier Gullblyantens jurypresident Christian Hygen, som jobber i Anti.

Tidligere i år kunne Pol og Posten juble over at TV-seerne slo ring rundt filmen i Gullfisken og stemte den frem som sin favorittreklame i fjor. Nå har jobben også meldt seg på i internasjonale konkurranser som PR Week Global Awards og i flere nasjonale konkurranser som Årets markedsfører, der Posten er en av fem finalister.

- Må tåle at ikke alle liker oss

Daglig leder i Pol, Therese Becke, røper at hun har grått litt i løpet av kvelden. Hun tok over sjefsstolen i byrået i august i fjor.

- Jeg kan ikke ta så mye av æren for det Grand Prix-et, men det som er så fantastisk er den gjengen i Pol som hver eneste dag står opp og leverer gode ting for kundene våre og som alltid forsøker å levere det lille ekstra. Det er en integritet i jobbene som gjøres og en ydmykhet til jobbene vi får som er unik og som jeg elsker, sier hun til Kampanje.

Posten vant Kreativt Forums kundepris i løpet av kvelden og Pol-sjefen kan ikke få skrytt nok av samarbeidet med dem. Hun trekker frem Postens markedssjef Monica Solberg som sentral i samarbeidet.

- All honnør til en kunde som faktisk går inn og har så stor tillit til byrået sitt og involverer dem på en sånn måte at vi kan presentere dem for en idé som utfordrer dem veldig, og som de sikkert også kjenner litt på når de får den presentert. Men så velger de å stå i det, sier Becke.

Etter prisutdelingen fikk hun gratulasjoner fra en av kveldens andre store vinnere, byråleder Hågen Pettersen i Atyp, som selv kunne feire fire gull, mer enn noen andre i konkurransen.

- Dette tror jeg er et arbeid hele bransjen beundrer, sier han til Pol-sjefen.

- Tusen, tusen takk. Det er en fantastisk fin jobb og den er gjort av et team som er helt unikt og lever og ånder for kunden, sier Therese Becke.

Hun kaster seg på debatten om liking som måleparameter og viser til kommentaren fra Patrik Bergfjord i Per Høj som Kampanje publiserte tidligere fredag. Han mener man gjør reklame til en skjønnhetskonkurranse når man setter liking som et parameter alle skal måles etter.

- Det er vi helt enige i. Noen kunder kan bli veldig engstelige hvis en andel ikke liker det man går ut med og spør om man skal gjøre noe annet eller dempe det litt. Men Posten har en mentalitet om at folk tar stilling til det vi gjør og det er noe som skaper effekt. Og da får vi tåle at ikke alle liker oss, sier Becke. 

- Det er ingen som selger produkter til 100 prosent. Da handler det om å vite hvor mange prosent man skal treffe og være fornøyd med det, legger Hågen Pettersen til.

Les mer om Gullblyanten her: Atypisk gullgrossist på Gullblyanten - tar revansje etter fleip om fusjon

Får gratulasjoner:

Atyp-sjef Hågen Pettersen og Pol-sjef Therese Becke hadde begge mye å feire på Gullblyanten fredag kveld. Her møtes de etter utdelingen. Foto: Eivor Eriksen

- Må tenke globalt

Postens reklamevinner er tredje film i en markedsstrategi som har som mål å kapre julehandelen med en storstilt og overraskende reklamekampanje i fjerde kvartal.

Det hele startet med en ny vri på juleevangeliet i 2019, der Posten antydet at det var postbudet som var Jesus’ far. I 2020 lot de seg inspirere av Donald Trump og tegnet et bilde av en gretten, gammel julenisse på Twitter med budskapet «Make Christmas Great Again».

Bakgrunnen for fjorårets film er at det i 2022 er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

- Har dere allerede en idé for årets julekampanje?

- Nei, men vi vet at den kommer og vi følger med hele året på hva som kan være aktuelt. Det har hele tiden vært en strategi å få internasjonal PR, og da må man tenke globalt og følge med globalt. Vi har ikke en plan klar, men vi følger med, sier kreatør Rikke Sofie Jacobsen i Pol.

Gullblyanten 2021Slik fordeler prisene seg på Byrå-Norge

Byrå Grand Prix Gull Sølv Bronse Diplom Totalt
Pol 1 1 4 3 1 10
Atyp   4 1 2 1 8
Morgenstern   3 4   3 10
Nord DDB   2   1 1 4
Anorak   1 2 3 4 10
Anti   1 1 2 4 8
Berghs*   1   1   2
Fuse   1       1
Hyper   1       1
Neue Design   1       1
Reklamekollektivet   1       1
Tante Randi   1       1
Try     1 2 2 5
WAL     1   1 2
SMFB     1     1
Westerdals**     1     1
Kitchen       2   2
Mos       1   1
Per Høj       1   1
Alexander         1 1
Los & Co         1 1

* Berghs School of Communication er representert av Sebastian Pandonis, Folke Kühlhorn og William Röhl med gull, og Pandonis, Kühlhorn, Henrik Billing og Julia Holtback Yeter med bronse.

** Westerdals Oslo Act er representert av Jakob August Andresen og Trym Bjor Aasheim.

Spesialpriser
Kreativt Forums Kundeprisen går til Posten.

«Tett På» (Amedia Medias Salg og Markeds pris for annonser i lokale medier) går til Breakfast for en annonse for SpareBank 1 Modum.

Gullmikken (P4 og Bauer Medias pris for radioreklame) går til kampanjen «Ubudne gjester» for Sector Alarm laget av Anorak og produsert av Sagveien Resort.

Brings DM-pris går til Anti for kampanjen «Veiene skriker» for NAF.

Prisdryss over Pol og Postens nissekyss: - Har vært redd for å gjøre noe feil hele veien